Ce reacție ar fi trebuit să aibă BOR

La auzul veștii că guvernul nu mai dă bani pentru biserici, reacția BOR a fost:

Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcțiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naționale va putea fi continuat, întrucât conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcție nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donațiile credincioșilor şi în ultimul rând din partea instituțiilor statului. Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat.

Ați înțeles? Pe ei îi interesează doar betonul rece, nimic altceva.

Eu, totuși, cred că reacția BOR ar fi trebuit să fie următoarea:

Cu profundă umilință, acceptând că România are nevoie să finanțeze sănătatea și bunăstarea tuturor, Biserica Ortodoxă Română înțelege greutatea deciziei guvernului și vine în întâmpinarea acestuia cu fierbintea rugăminte ca banii care nu-i vor mai fi alocați din bugetul de stat să meargă către finanțarea spitalelor și a celor nevoiași, întru propășirea materială și spirituală a poporului român inclusiv prin sacrificiul material al bisericii.

Cu dragoste frățească și c-o neostoită încredere în capacitatea poporului de a se înălța la standardele comune, și cu speranța că România va găsi mijloacele financiare de a-și sprijini credința…

Sesizați nuanța? Pe ei îi interesează ca instituțiile să le dea lor bani, dacă nu le dă guvernul. Doar că instituțiile primesc bani pentru ceva și îi folosesc pentru altceva. ceea ce este ușor ilegal, de genul: spitalul primește bani de medicamente, dar îi dă bisericii, ca să-și ia lumânări.

Oribil.

4 Comentarii

 1. Alex Ciocan 05 decembrie 2015 la 16:45 - Raspunde

  pai cand ai vazut tu bun simt la conducerea BOR? sau smerenie? sau bunatate? cand?

 2. Clujean 06 decembrie 2015 la 01:19 - Raspunde

  Sa vanda masinile, Rolexurile si aurul de la gat si vor avea bani pentru a nu ‘stopa’ constructiile.
  Acele constructii pe care nu ei ar trebui sa ni le bage pe gat, ci oamenii sa si le doreasca si sa contribuie la constructia lor.

  • Robin Molnar 10 decembrie 2015 la 15:41 - Raspunde

   De ce să le vândă, dacă pot să facă ros de bani din alte surse?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.