Cenzura pe internet
Nu pot să nu remarc cum în virtutea unor evenimente care au avut loc în SUA și despre care nu știm exact cum s-au desfășurat, calitatea drepturilor omului s-a degradat sistematic în ultimii zece ani.
Prima care a dat tonul a fost SUA, „Leagănul democrației”, prin celebrul Patriot Act. Restul statelor au urmat-o, desigur. Chiar și la noi, nesimțitul de Băsescu a votat câteva legi care, dacă ar fi aplicate în virtutea unei apărări a securității naționale, ar cauza grave perturbări ale drepturilor omului.
Apoi, după ce s-a văzut că prin internet se pot face schimbări social-politice majore, de genul Revoluției Twitter din Moldova, guvernele au început să-și pună problema cum pot controla masele și cum pot, la o adică, opri internetul.
Iarăși, tonul este dat tot de SUA, printr-o lege menită să taie accesul la anumite site-uri, sub pretextul că ar putea fi dăunătoare sau pornografice sau mai știu eu ce. Evident, statul urmând să decidă cine și ce are voie să vadă. Și, deși inițiativa este lăudabilă, ținta sigură a acestui atac parșiv este, evident, Wikileaks.
Corelând toate acestea cu evenimentele din Egiptul complet lipsit de internet și telefonie mobilă, coroborat cu experiența Moldovei, Siriei, Estoniei și încă a multor altor țări, mă simt îndreptățit să afirm că guvernele vor să ne ia libertatea de exprimare și maul inclusiv de pe internet.
Și este greșit. De aceea, dacă voi considerați că are sens, puteți semna o petiție împotriva legii cenzurii votate recent în SUA. Nu știu dacă ajută, dar cu siguranță nu strică.
Gata, am semnat.
😀 Ursul koala pe care tocmai l-ai salvat îți mulțumește.
Oricum sunt lucruri pe care noi nu o sa le aflam niciodata, cu toata libertatea presei din lume !
😀 Sigur, evident.