CIA, închisori secrete și tortură

Voi fi foarte sincer: nici nu-mi pasă, nici nu mă doare prea tare pentru oamenii ăia torturați de CIA prin te miri unde. Nu mă deranjează, cei care au fost torturați erau, oricum, decăzuți din condiția de ființă umană, erau niște bestii, niște odioși și ar fi trebuit, oricum, să fie uciși după ce au fost torturați.

Faptul că au fost lăsați în viață, deși au făcut niște nenorociri de nedescris, este mai de grabă un semn de slăbiciune democratică, decât un gest uman de iertare.

Să nu fiu înțeles greșit, sunt total împotriva torturii oamenilor și a supunerii acesta la tratamente degradante, pentru mine demnitatea umană este inviolabilă.

Dar nu cred că Boko Haram ar merita să fie tratat cu respect, după toate violurile, omorurile, torturile și viețile distruse pe care le-a provocat. Nu cred că un astfel de element biped, dar inuman, merită ceva mai puțin decât sârmă ruginită înroșită în foc și trecută prin testicule.

Nu cred că Mohamed Aidid, cel care distruge Somalia, merită altceva decât să fie belit cu lama ruginită în timp ce rana-i este pansată cu whiskyul pe care-l bea. La câți oameni a nenorocit ăla, de obligă copiii să-și execute mamele, dacă vor să trăiască, nu mi se pare că un baros în rotulă este un tratament abuziv, dar chiar deloc.

La fel cum nu cred că rușii care obligă fetele din Dombass să le fie sclave sexuale merită mai puțin decât castrarea permanentă cu aparatul de sudură și amputații ale membrelor.

Pur și simplu, anumite grozăvii te descalifică din condiția de om și te trimit într-o clasă inferioară plantelor și animalelor, cu denumirea generică de bestii, și mie mi se pare că lumea ar deveni un loc mai bun când astfel de elemente patologice vor ști că, dacă-și abuzează grav semenii, își anulează lor drepturile cele mai fundamentale, inclusiv dreptul la tratament uman nedegradant, inclusiv dreptul la integritate fizică, inclusiv dreptul la viață.

Sigur, nu sunt de acord ca Ion să fie luat de pe stradă și bătut cu portocala în ficat de trei ori pe zi, până leșină, dar nici nu sunt de acord că un om a făcut merită să fie tratat ca un om indiferent de ceea ce a comis, oricât de atroce.

Prea multe grozăvii se întâmplă pe lumea asta, iar oamenii răi se tem de prea puține chestii.

Deci, din partea mea, CIA n-are decât să-i fiarbă pe ăia-n rumeguș fierbinte, dacă dorește. Nu erau nici nevinovați, nici neștiutori iar, dacă erau – totuși – neștiutori sau nevinovați, atunci cei care au făcut asemenea abuzuri și cei care au ordonat asemenea abuzuri merită să le trăiască pe pielea lor, după principiul: ochi pentru dinte.

În fine, ceea ce vreau să spun, fără să exagerez în mod literar, este că a fi om vine cu niște drepturi, dar și cu niște obligații!

1 Commentariu

  1. Nautilus 14 decembrie 2014 la 11:09 - Raspunde

    Eu aş fi mai prudent cu folosirea expresiilor de genul “erau niște bestii, niște odioși și ar fi trebuit, oricum, să fie uciși” sau “descalifică din condiția de om și te trimit într-o clasă inferioară plantelor și animalelor”. Cel puţin atâta vreme în cazul ipotetic în care aş trăi în România lui Liviu Borcea sau Petrache Goiciu şi aş proveni din judeţul lui Miron Cozma.

    Nu de alta, dar o căutare cu Sfântu’ Google demonstrează că poţi auzi expresii asemănătoare din gura unor oameni normali (ca vecinii de bloc sau vânzătoarea de la chioşcul din colţ).

    Expresii ce se referă la monstruoasele elemente bipede şi inumane care merg la plajă la nudişti, vorbesc despre evoluţia din maimuţă sau spun bancuri cu unguri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.