Cocârdel și munca/ banii

Pe scurt, de când urmăresc un grup de Facebook care se ocupă de locuri de muncă, nu mai dau bani la cerșetori. Adică, m-am convins că locuri de muncă există mai multe decât se arată oameni dispuși să le și ocupe.

Dar nu despre asta doream să vă spun, ci despre altceva, și anume zilele trecute un tip spunea că el ar avea chef să lucreze, dar când vede care sunt salariile, îl apucă lehamitea. Ca el, zeci pe grup.

Distractiv, cum mă știți, i-am spus așa:

– Dacă lucrezi numai pentru bani, niciodată nu vei avea destui.

Apoi am explicat:

– Câtă vreme muncești doar pentru bani, adică doar pentru cât ești plătit, mereu vei fi plătit doar puțin. De aceea trebuie să-ți dezvolți niște calități profesionale care să te facă mai valoros, ca să poți să-ți vinzi munca pe sume din ce în ce mai mari.

Este ca o investiție pe care o faci în tine, pe termen scurt și mediu, mediată prin muncă Adică nu poți investi bani în tine ca să devii un șofer mai bun, sau un electrician mai bun, dar poți investi mai multă muncă în tine, și astfel să devii un profesionist mai bun și mai bine plătit.

Dacă scopul este doar să fii plătit, doar la niște bani vei ajunge. Dacă scopul este să fii un mai bun profesionist, indiferent de domeniu, vei ajunge și la o mai bună exersare a profesiei, dar și la mai mulți bani. Mult mai mulți.

Astfel, chiar doream să-l întreb pe respectivul, înainte de a șterge postarea, realizând enormitatea celor enunțate de dumnealui, el ce știe să facă pentru bani? Știe ceva ce pot face alți 10,000 de oameni dn oraș, în orice zi? Păi, va avea un salariu banal, la fel ca restul de 10,000 de oameni.

Aș fi vrut să-l întreb:

– Bine-bine, ești dulgher. Tu ce aduci nou în firmă? Altceva în afară de dulgherie conex meseriei, mai șiti?
– Ah, păi am fost șef de echipă.
– Perfect, angajat.
– Dar tu Dorele, ce aduci nou în firmă?
– Nimic.

Ia aici se termină conversația.

Din păcate, singura soluție de ieșire din sărăcie este munca, cel puțin pentru majoritatea dintre noi, și tot din păcate etica profesională a muncii nu se predă în școală, să le explice cineva copiilor că numai investind efort în viitorul lor, vor reuși să iasă din sărăcie.

Poate că aceasta este cea mai importantă lecție pe care societatea ar trebui să le-o ofere vlăstarilor ei: investiți în voi, ca să investească și alții în voi.

Dar cocârdel și-a șters postarea.

4 Comentarii

 1. Malin 05 februarie 2018 la 19:43 - Raspunde

  Mno’ acuma si tu. Mentalitatea asta e o relicva a socialismului pur unde proletariatul trebuia sa-si faca norma de 8 ore si sa fie platit pentru asta suficient de mult incat sa duca o viata decenta si sa nu maraie la stapan. Si adevarul e ca a cam tinut smecheria pana cand sistemul asta a dat faliment, dar chiar si asa mentalitatea nu s-a prea schimbat.
  Foarte multa lume e in dezacord cu mine atunci cand spun ca regula de baza a societatii ar trebui sa fie “nu muncesti, nu mananci”, dar daca o tinem tot asa cu socialismele astea e posibil sa ajungem la rationamentul asta in cel mai brutal mod posibil.

 2. Kathy Bates 07 februarie 2018 la 11:11 - Raspunde

  Vorbiți ca și cum n-ați fi știut ce-i aia angajare.

  Dacă într-o firmă sunt 10 inși, din care unul muncește ca robotul, 8 muncesc rezonabil, cât să nu-i demită patronul, și ultimul freacă menta, ghici pe cine cade beleaua?

  Yup. Dai în calul care trage. Aparent absurd.

  Dar Coaliția pentru Familie știa motivul.

  Unul care se crede indispensabil firmei nu mai face parte din structura socială conservatoare. Nu vine la șefu’ cu ploconul de Crăciun, nu dă de băut colegilor de ziua lui. Nu râde la glumele șefilor. Nu le cară geanta. E incomod. Exasperant. Hot Shot. Charlie Sheen.

  Dacă vedeți un grup de oameni ieșind de la atelier sau birou la pauza de prânz, uitați-vă cu atenție. În primul rând la femei. Cea care e îmbrăcată în culori vii, râde cel mai mult, se bagă în seamă cu lumea e întotdeauna necăsătorită.

  Poate nu vrea să flirteze, agațe, abordeze pe nimeni. Poate nici nu e o chestie conștientă, plănuită.

  Dar întotdeauna oamenii căsătoriți sunt – prin îmbrăcăminte, atitudine, stil de a vorbi, de a bea, de a se comporta în public – mai conservatori.

  Uite că patronilor, șefilor, directorilor, unit-managerilor și altor creaturi d-astea cu 4 picioare ca în Ferma Animalelor nu le trebuie oameni care muncesc și vor să câștige, buni profesioniști. Le trebuie unii care muncesc cât de cât, să nu fie dați afară.

  • Robin Molnar 24 februarie 2018 la 16:45 - Raspunde

   Probabil că sunt naiv dacă nu sunt de acord cu asta:

   Uite că patronilor, șefilor, directorilor, unit-managerilor și altor creaturi d-astea cu 4 picioare ca în Ferma Animalelor nu le trebuie oameni care muncesc și vor să câștige, buni profesioniști. Le trebuie unii care muncesc cât de cât, să nu fie dați afară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.