Comisia de Tăiat Hârtii
Premierul Dacia Cioloș ne-a demonstrat că este, înainte de toate, cetățean, și a venit cu o inițiativă numită Comisia de Tăiat Hârtii. La mai puțin de o lună după ce eu însumi am sesizat Comisarul European pentru Drepturi Civile și Libertăți (LIBE) cu privire la faptul că România încalcă drepturilor cetățenilor săi folosindu-se de o birocrație excesivă, menită a-i împiedica pe cetățeni să-și exercite drepturile civile.
Stimată Comisie,
Subsemnatul Molnar Robin-Nicolae, cetățean român domiciliat în Petroșani, Str. […] , Jud. Hunedoara, România, rezident în Cluj-Napoca, Str. […], Jud. Cluj, cu adresa de e-mail *****@***.com, vă scriu semnalându-vă o serie gravă și continuă de încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești, în România, după cum urmează:
1. România îmi încalcă dreptul la sănătate, printr-o procedură foarte greoaie, efectiv nefuncțională, de obținere a accesului la un medic de familie, într-un alt județ decât cel de domiciliu, după cum este și cazul meu. Astfel birocrația excesivă și lipsa coerenței inter-instituționale îmi previn obținerea accesului la majoritatea serviciilor medicale, deși plătesc toate contribuțiile obligatorii care-mi reies din statutul de angajat.
De asemenea, deși o persoană și-a plătit contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate, aceasta a figurat ca fiind neasigurată/ ne-asigurabilă, pentru că instituția care colectează banii (ANAF) nu comunică cu instituția care se ocupă de asigurările de sănătate (CAS) și vice-versa, find necesară o serie de deplasări (două zile petrecute pe drum și patru sute de kilometri parcurși) pentru o disfuncționalitate atât de gravă.
Ce se întâmplă, însă, cu cetățenii care nu se pot deplasa?
2. România îmi încalcă dreptul de liber acces la corespondență. De exemplu, comandând un produs cu livrare internațională, de la Petroșani mi se cere să merg la Poșta Vamală de la Deva, în timpul programului meu de lucru, pentru că aceasta are un program de lucru restrâns. Nu este corect, nu este just, nu ar trebui să se permită așa ceva. Cel puțin principial, dacă nu și administrativ, așa ceva nu este corect.
Poșta Română, compania care furnizează acest serviciu de coletărie, este o companie de stat, neprivatizată.
3. România îmi încalcă dreptul la siguranța transporturilor, prin calitatea proastă a infrastructurii de transport feroviar și terestru și a calității proaste a serviciilor prestate de poliția rutieră.
4. România îmi încalcă dreptul de a plăti doar atâta gaz cât consum, fiindu-mi impus să plătesc valoarea energetică a gazului presupus a-mi fi livrat, valoare energetică stabilită mai de grabă arbitrar de către compania care facturează, fără mijloace efective de control a acurateții valorilor impuse spre plată.
În general, în România procedurile de urmat pentru a-ți exercita un drept sunt deosebit de complicate și de costisitoare și, împreună, constituie un mecanism de prevenție a exercitării libertăților cetățenești cele mai elementare.
Cu stimă,
Robin Molnar
După cum vedeți, nu am stat cu mâinile în sân, ci am cerut în mod activ simplificarea procedurilor, ceea ce vă recomand și Dumneavoastră.
P.S. Vă rog să votați și să susțineți și propunerile mele!
P.P.S. Bonus pentru înmatriculare.
Lasa un raspuns