Cum e cu mica corupție?

Ți-a expirat asigurarea? Ți-ai uitat permisul  pe undeva? Ai o problemuță pe care o dorești rezolvată mai repede? Dai șpagă? Încerc să-mi dau seama dacă mica corupție este generată de slăbiciunile umane, sau dacă este o conjunctură în care statul – dându-le în cap cetățenilor care au mici problemuțe – obligă cetățenii să dea șpagă.

Adică, nu m-aș mira deloc să aflu că avem un sistem administrativ atât de bolnav încât să drenze banii din șpăgi către cei care fac legile sau procedurile.

Mai mult, mie mi se pare logic că oamenii doresc să-și păstreze drepturile (de a conduce, de a dormi) și simt că sistemul este conceput pentru a exploata economic acest firesc, în loc să se adapteze la firesc și să devină mai uman.

Practic, cred că este ca și cum cetățenii care au mici problemuțe – adică oricare dintre noi – au de ales între a fi tratați ca niște cetățeni de rangul doi, sau a plăti pentru a-și păstra drepturile. Or, întrucât noi am avut o revoluție și ne-am eliberat (mult dup-aia), adică am vrut drepturi și ne-am arătat dispuși să plătim pentru ele, perpetuând această stare de normalitate, cred că aceasta este exploatată.

Cu alte cuvinte, pendulăm între normalitatea de a ne apăra drepturile – chiar și financiar – și anormalitatea unui sistem mafiot de stat pe care nimeni n-a reușit să-l reformeze.

De aceea, nu mi se pare că oamenii cu mici problemuțe ar fi musai de condamnat pentru că încearcă să-și mențină drepturile. Mai de condamnat mi se pare sistemul care este pus pe căpătuială din necazul omului.

Până la urmă, lipsa de etică a unui sistem mafiot, la ce poate să ducă? Voi ce părere aveți?

2 Comentarii

  1. Cronicarul 31 mai 2013 la 14:46 - Raspunde

    Coruptia o creeaza, mentine si dezvolta cel care da spaga. Uneori nu avem de ales. Daca sistemul permite, iar noi pentru a ne reintra in drepturi mai repede rezolvam cu spaga, de ce nu? Cred ca oricine intr-un moment de disperare, a dat spaga ca sa se rezolve treaba mai repede. Vorbele ca “eu n-as da spaga niciodata” is valabile pana la starea aia de care vorbeam mai sus.
    .

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.