Cum utilizăm legal dronele?

Se pare că am primit și pe e-mail întrebări despre utilizarea legală a dronelor, în urma acestui articol despre drone, și – cum am obosit să tot scriu în privat – m-am gândit să expun public care este cadrul legal al utilizării dronelor.

În primul rând, și probabil cea mai cea mai relevantă prevedere legală, zice așa:

Art. 209 – Încălcarea prin orice mijloace de interceptare a dreptului la viaţă privată
(1) Încălcarea dreptului la viaţă privată al unei persoane prin folosirea oricăror mijloace de interceptare de la distanţă de date, informaţii, imagini sau sunete din interiorul locurilor menţionate în art. 209 alin. (1), fără consimţământul persoanei care le foloseşte sau fără permisiunea legii, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.
(2) Fotografierea sau filmarea din locuri publice a exteriorului unui imobil cu destinaţia de locuinţă, reşedinţă sau casă de vacanţă, aparţinând oricărei persoane, nu constituie infracţiune.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Codul Penal

E simplu, deci: nu ai voie să folosești dronele ca să spionezi vecinii. Bine, poți să-ți spionezi nevasta, dacă este la tine acasă, pe motiv că verificai tencuiala din exterior și ai prins-o în pat cu girantul, aia ai voie, la limită. Dar și soția are dreptul la viață privată, așa că n-ai voie s-o filmezi la girant acasă….

Desigur – și la mintea cocoșului – nu ai voie să zbori cu dronele în zonele unde există interdicție de zbor. Lista include:

  • Aeroporturi și heliporturi;
  • Zone și localități de graniță;
  • Unități militare și cu regim special (SRI, relee de comunicații, instalații radar etc);
  • Proprietăți private.

Desigur, să zicem că zbor cu drona peste curta vecinului, că o trimit să filmeze la 200 de metri depărtare. Dacă drona filmează, s-ar putea să filmeze ilegal. De aceea este mai bine să cereți acordul vecinilor. Dacă nu vi-l oferă, drona poate  bine-mersi zbura și peste drum/ șosea/ calea ferată (deși, interferențele s-ar putea să îngreuneze comunicația cu drona și, deci, aceasta s-ar putea prăbuși)…

Alt exemplu, tot interzis, este să zbori cu drona peste o proprietate privată, gen Oltchim, să filmezi peisajul “Magneți la ciordit instalații scumpe”, pentru că agentul economic nu și-a dat acordul. Dar dacă filmezi “Casă de magneți întorși de la ciordit”, s-ar putea să nu încalci nicio lege, întrucât le filmezi doar casa, deci ceva oricum vizibil din spațiul public, dacă nu filmezi de deasupra proprietății lor.

Ca idee, dacă legea nu-ți interzice să te uiți peste gard, legea nu-ți interzice să-ți folosești drona. Și tot ca idee, dacă vreți să filmați casa vreunui baron local, aveți grijă ca drona să nu intre pe proprietatea sa și, deci, să nu zboare pe deasupra ei. Astfel, dacă sunteți în drum, iar drona este tot în drum, ați tras lozul câștigător.

De asemenea, dacă vreți să filmați vreo nuntă sau vreun botez, iar accesul vă este interzis în local, conform legii s-ar putea să aveți dreptul, pentru că în cazul unui eveniment public, chiar dacă publicul este selectat pe sprânceană, nu poți invoca dreptul la viață privată, mai ales într-un loc public, cum ar fi un restaurant.

Chiar și dacă nunta are loc în curtea privată a cuiva, acesta fiind un eveniment public, nu intim, legea spune că, dacă nu se încalcă proprietatea (adică dacă nu zbori pe deasupra), proprietarul dronei nu comite nicio infracțiune decât, poate, morală.

În general, ceea ce se poate vedea cu ochiul liber dintr-un loc public, se permite a se filma și cu o dronă. Și da, ai voie cu drona la concert, dacă filmarea nu este interzisă, dar trebui să-ți asumi riscul că, dacă drona cade și lezează pe cineva, ești bun de plată. De aceea, poate ar trebui să iei în considerare o poliță de asigurare pentru dronă, să nu-ți vinzi casa pentru o prostie…

Desigur, nu sunt un specialist și mă bazez doar pe dreptul comun, există riscul să mă înșel, evident!, dar eu, dacă aș avea vreo dronă, așa aș acționa și nu cred că aș fi în pericol să se întâmple ceva.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.