Da, Pilonul 2 de Pensii trebuie să dispară

Pilonul 2 de Pensii trebuie să dispară, pentru că este o struțocămilă gândită prost încă de la bun început, din 2007. Să vă spun de ce: fiecare angajat plătește contribuția de asigurări sociale, dar nu toată contribuția ajunge în contul de pensie, pentru că vorbim despre asigurări sociale, iar nu de pensie. Social înseamnă că le dai și altora.

Și, pentru că trebuie să vin și c-un exemplu de ce Pilonul 2 de Pensii trebuie să dispară, întrucât ura mea față de PSD este legendară, dar pentru că muncesc pentru bani iar probitatea îmi impune să fiu pragmatic, dați-mi voie să vă arată de ce, exact, matematic, după părerea mea, Pilonul 2 de Pensii trebuie să dispară.

În Mai 2016 am devenit PFA, iar în Iunie 2016 am plătit primele taxe ca PFA, corespunzător unei fracțiuni din cel de-al doilea trimestru al anului 2016. Taxele le plătesc trimestrial, în sistem normă de venit.

În Iunie am plătit 556 de lei la Asigurări Sociale, iar în Iulie contul de Pensie Pilon 2 a primit 231 de lei, mai puțin de jumătate.

În Septembrie am plătit 834 de lei la Asigurări Sociale, iar în Noiembrie contul de Pensie Pilon 2 a primit 675 de lei, cam două treimi din sumă.

În Decembrie am plătit 834 de lei la Asigurări Sociale,  iar în Martie 2017 contul de Pensie Pilon 2 a primit 405 lei, mai puțin de jumătate.

Soldul la finalul anului 2016?

Cât, nene? Am plătit 2224 de lei la Asigurări Sociale în 2016, iar în cont mi-au intrat 906 lei? Păi și grosul de bani, domnule, unde este?

Mai departe…

În Martie 2017 am plătit 468 de lei la Asigurări Sociale, iar în mai 2017 contul de Pensie Pilon 2 au intrat 432 de lei.

Practic, într-un an de zile, am plătit 2692 de lei, iar în contul de Pensie Pilon 2 au intrat 1743 de lei. Cu aproape 1000 de lei mai puțin. Sau, ca să fim preciși, doar 64,74% din banii pe care i-am plătit pentru pensie au ajuns în contul meu de pensii.

De asemenea,observăm nu doar întârzieri la plată, din partea statului român, dar și că sumele depuse în cont variază puternic, în condițiile în care am plătit cam aceeași sumă, trimestrial, cu excepția trimestrului 2 din 2016, când am fost doar parțial PFA.

De asta zic, așa cum este organizat acum, Pilonul 2 de Pensii trebuie să dispară, pentru că este doar un  mecanism prin care statul își bagă mâna în banii de pensie, că plătești taxa să-ți pui deoparte, iar banii nu mai ajung la tine.

Iar aceasta nu este o treabă corectă! Deci da, Pilonul 2 de Pensii trebuie să dispară, pentru că este doar un mecanism prin care statul ne fură pensia.

Ca atare, măsura propusă de PSD este una corectă, chiar dacă – din păcate – și-au retras-o. Aș fi preferat ca 100% din banii mei să meargă la pensia mea, într-un fond privat.

1 Commentariu

  1. Malin 01 iulie 2017 la 06:58 - Raspunde

    Problema cu masura nu e ideea din spatele ei ci modul prin care vor sa-l faca sa dispara. Practic ei nu vor sa dea banii inapoi catre oameni sau sa crediteze conturile de pensie de la stat ale oamenilor cu sumele respective ci vor sa nationalizeze practic sistemul si apoi sa faca cu el ce-a facut Maduro in Venezuela cu tot ce-a nationalizat…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.