Ești de acord cu autorizarea cursurilor private de școlarizare la domiciuliu (Homeschooling)?

Cei de la SpuneȘiTu vin cu întrebarea din titlu. Sigur, articolul lor este un pic pe lângă argumente, cu faze de genul “Calitatea educației e net superioară în sistem de homeschooling”.

Dar să nu divaghez. Eu sunt de acord cu acest sistem pentru că școala are menirea principală de a forma individul în vederea pregătirii pentru viață și muncă. Asta se poate face și acasă. Apoi, majoritatea țărilor, inclusiv România, au sisteme de educație care folosesc anumite norme și bareme. De exemplu: testele de capacitate și examenul de bacalaureat.

Nu văd niciun motiv pentru care un om nu poate studia în particular și să dea examen cu gloata, atât la Capacitate cât și la Bacalaureat sau, de ce nu, admiterea la facultate. Care ar fi ideea și justificarea faptului că un individ creat de mână (sau lucrat manual) este mai bun decât unul produs în serie? Exact, niciuna. Din contră.

Dar cel mai simplu argument este ăsta: dacă se permite educația făcută la privat, ar trebui să se permită inclusiv educația în casă (homeschooling). În fond, deosebirea dintre ele constă doar în scală: clasele private au 15 – 25 de elevi, clasele de homeschooling au 1 – 3 elevi.

Argumentul meu final ar fi că eu am învățat să citesc în sistem de homeschooling. Și soră-mea Bianca. Noi știam să citim de când eram la grădiniță, fiindcă am învățat acasă. Și nu doar noi. Deci sistemul merge.

Nu, nu cred că trebuiesc norme separate, din contră. Trebuie, însă, o organizare un pic mai bună a țării și a examenelor. În fine, voi ce părere aveți despre educația în sistem de homeschooling?

24 Comentarii

 1. Molnar Bianca-Andreea 06 aprilie 2011 la 13:44 - Raspunde

  Da, voi va faceati lectiile si mie imi era ciuda ca vroiam si eu. Si tata m-a invatat sa citesc din ziar la 4 ani jumate. Asta a fost ambitie.

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 14:06 - Raspunde

   Da, confirm că tu ai fost mai drăcoasă harnică de mică. =))

 2. TNH 06 aprilie 2011 la 14:39 - Raspunde

  Și eu am învâțat să citesc înainte să merg la școalăși cred că ideea de homeschooling nu e chiar rea, deși are și câteva neajunsuri. Știu că se spune că cei inteligenți învață din greșelile altora, iar cei proști învață din propriile lor greșeli. Nu mi-e rușine să recunosc că fac parte din a doua categorie, iar dacă n-aș fi mers la o școală clasică, tradițională, nu m-aș fi lovit de atâtea situații din care să fiu obligată să trag concluzii. Am observat cum se comportă, cum gândesc, cum privesc lucrurile atâția copii și atâția adulți ce intrau în contact cu ei, încât acum împart oamenii în categorii de la prima privire. Și n-am greșit niciodată până acum, ba chiar de multe ori am încercat să mă conving că sunt nedreaptă, din fericire fără să reușesc, ca evenimente ulterioare să-mi confirme că am intuit bine.
  Din punctul ăsta de vedere, homeschooling-ul e un dezavantaj clar. Nu e vorba de lipsa de socializare, aș fi ipocrită să spun asta, doar eu sunt mama tuturor antisocialilor – nu dau o ceapă degerată pe rețelele de socializare, când am câteva zile libere nu ies din casă pentru că am provizii de mâncare, nu onorez cu augusta-mi persoană diversele evenimente sau adunări. E vorba că nu intri în contact cu masa aia pestriță de oameni și nu înveți pe pielea ta lucruri care te vor scuti de neplăceri mai mari în viitor.

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 15:57 - Raspunde

   Oare copiii din sistem home schooling nu pot socializa cu alți copii, la joacă? 😉

 3. Molnar Bianca-Andreea 06 aprilie 2011 la 14:39 - Raspunde

  Revenind la subiect eu nu sunt de acord cu scolarizarea la domiciliu. Pe langa faptul ca, intr-o colectivitate copilul socializeaza si isi dezvolta personalitatea proprie el isi dezvolta de mic principiul concurentei si ambitia. Parerea mea.

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 15:55 - Raspunde

   Am înțeles. Dar dacă un om dorește să-și școlarizeze copilul acasă. Ar trebui să aibă dreptul, sau nu?

 4. TNH 06 aprilie 2011 la 14:47 - Raspunde

  P.S. Am uitat, fiind obligat să meargă la școală, copilul învață să se descurce singur în mijloacele de transport în comun, la traversarea străzii, etc. Va învăța că dacă întârzie când pleacă de acasă, autobuzul nu îl așteaptă pe el. Învață că dacă chiulește, va trebui să piardă din timpul liber pentru a-și copia lecțiile, fără să mai spun că profesorii n-o să predea lecția pierdută și data viitoare sau că va fi ascultat din acea lecție. Pe scurt, va avea mult mai multe ocazii de a afla că dormi așa cum îți așterni.
  Și ca să nu fiu rea și să aduc doar argumente contra homeschooling, vin și cu un avantaj: copiii nu o să mai ia păduchi de la colegii posesori de astfel de paraziți.

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 15:58 - Raspunde

   Nu e musai să meargă la școală ca să învețe treaba asta. De exemplu, orice om învață să se descurce în aeroport.

 5. TNH 06 aprilie 2011 la 15:05 - Raspunde

  I’m a dirty little spammer, știu, dar mi-am mai adus aminte de ceva: pe spunesitu.ro scrie, la capitolul avantaje, “Comportamentul antisocial e un mit, prin educaţia la domiciliu interacţiunile sociale sunt filtrare şi îmbunătăţite”. După umila mea părere, cretinitate mai mare nu am auzit anul acesta. Interacțiunile sociale nu trebuie să fie filtrate, nici îmbunătățite, ci diversificate. Un copil, pe măsură ce crește, e tot mai curios. O lume întregă se deschide în fața lui, iar el trebuie învățat să folosească propriile raționamente, să observe singur cauze și efecte în comportamentul altora. Nicio chestie teoretică nu poate înlocui complet una practică.
  Bineînțeles, în cazul în care copilul învață din greșelile altora, homeschoolingul e foarte potrivit.
  Ca temă de gândire, nu e mai bine să-ți trimiți copilul la școală să ia toate bolile contagioase posibile? Mai bine ia varicelă, vărsat de vânt și restul bolilor contagioase specifice copilăriei, decât să ia aceste boli la 30 de ani, când sunt mai periculoase. Bine, se poate spune că bolile astea le poate lua și de pe stradă sau de la prietenii de joacă, dar într-o școală tradițională șansele cresc exponențial.

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 15:59 - Raspunde

   În UK am cunoscut pe cineva home schooled și nu era handicapat social, din contră. Nu știu, însă, dacă el era regula sau excepția.

   • TNH 06 aprilie 2011 la 16:22 - Raspunde

    M-ai mâhnit profund, chiar aveam impresia că citești ce scriu. Chiar am spus că nu e vorba de socializare, ci de experiența de a fi înconjurat de o paletă mai largă de ființe. Și dacă nu e vorba de socializare, nu prea are cum să fie vorba de handicapați social, deși pentru mine acest termen e oarecum sinonim cu mândria de a fi antisocial. Iar în ultimul comentariu, când am scris de bolile care pot fi luate de prietenii de joacă m-am gândit că e de la sine înțeles că nu te poți juca cu cineva fără socializezi cu el, deci iar nu înțeleg ce rost are întrebarea ta.
    În fine, vroiam doar să spun că degeaba se cacă pe ei cei care au scris pe spunesitu.ro că homeschoolingul e mai eficient decât școala clasică. Nu e. E doar diferit. Unii copii vor învăța mai multe prin homeschooling, alții vor învăța mai multe la școală, depinde de fiecare copil în parte, că toți sunt diferiți. Contează ca părintele să-și cunoască suficient de bine copilul astfel încât să știe care metodă i se va potrivi mai bine, sau măcar să consulte un psiholog pentru copii pentru a lua decizia mai bună.
    Noah, cam asta este, o să-ncerc să scriu mai comprimat data viitoare, să nu mai uiți ideea principală până termini paragraful. Am înțeles că dacă scriu km de cuvinte, atenția va fi împărțită la totalul lor și parcă nu mă simt atât de bine cu rezultatul.

    • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 16:29 - Raspunde

     Păi întrebarea mea era alta: este musai nevoie ca copiii să meargă la școală pentru a socializa? Că, da fapt, așa cum spui și, sistemul de home schooling nu e mai bun ci doar diferit, exact chestia pe care încercam și eu, cu o oarecare stângăcie, să o exprim.

     • TNH 06 aprilie 2011 la 20:34 -

      1. Am zis eu că trebuie să socializeze? Din contră.
      2. Pe site-ul pomenit mai sus scrie că dacă unii părinți își permit să plătească pentru homeschooling, de ce să nu o facă? Păi ideea e că alegerea sistemului de învățământ ar trebui să se facă după nevoie copilului, nu după posibilitățile materiale ale părinților. Capisci?
      3. Articolul de pe site-ul cu pricina e ca reclamele la Activia. Cică rezultatele sunt mai bune în homeschooling. Da, or fi mai bune, dar numai pentru cei cărora li se potrivește. Nu văd să scrie undeva o vorbă despre copiii care au mai multă nevoie de învățământul clasic. O jumătate de adevăr va fi mereu o minciună.
      4. Sunt de acord cu sistemul de homeschooling pentru că fiecare copil are nevoile lui. Asta nu înseamnă că cei care își dau copiii la o școală clasică sunt sărăntoci sau proști, că doar așa scrie autorul de acolo, “deficienţele materiale de care suferă unele familii nu reprezintă un motiv pentru care ar trebui să interzicem tuturor părinţilor aceste practici de educaţie”. Sincer, cred că autorul articolului și-a spălat creierul pe un forum de mămici, altfel nu-mi explic maniera în care l-a scris.

     • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 20:45 -

      Nu se poate face după amândouă? Adică după posibilitățile părinților și nevoile copilului?

      P.S. N-a zis nimeni că un sistem este mai bun decât altul și, oricum, întrebarea nu era care sistem este mai bun ci dacă aceste două sisteme pot exista în societatea noastră.

     • Mihai Todor 11 aprilie 2011 la 04:15 -

      Nu știu cui i se potrivește și cui nu sistemul “homeschooling”, dar eu unul și acum doresc să-i detașez capul cu mâinile goale și să-l flegmez în beregată pe un țigan belit care-mi făcea viața amară prin liceu. Asta lăsând la o parte sechelele din generală… Nu sunt foarte convins că aceste experiențe m-au ajutat în vreun fel sau că mă vor ajuta vreodată… Sincer, cred că mă puteam lipsi de ele, ocupându-le cu studii.

      PS: Scuza-ți-mi limbajul de mahala.

     • Robin Molnar 11 aprilie 2011 la 07:40 -

      Da, e plin de astfel de cazuri.

 6. joita lucian 06 aprilie 2011 la 17:24 - Raspunde

  Mai eu sunt deschis …deci de ce nu:)…desi cred ca si scoala are rolul ei!

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 17:28 - Raspunde

   Da. Dar putem tolera așa o alternativă? Adică, de exemplu, cu siguranță sistemul public nu mulțumește pe toată lumea.

   • joita lucian 06 aprilie 2011 la 21:31 - Raspunde

    POt sa ma abtin….ca e destul de mult de ganditi la un raspuns…..si ma ca doare procesorul…sunt parti bune si parti rele!

 7. TNH 06 aprilie 2011 la 20:59 - Raspunde

  Normal că pot să coexiste, că doar nu-s părinții lui Romeo și ai Julietei.

  Și da, dacă un om e mai sărac, nu va avea alternativă. Dar dacă e mai bogat, de ce să aleagă implicit homeschooling? Pentru că zic unii că e mai bun? Am văzut că ai adus în discuție acest aspect în primul paragraf, de-aia m-am legat de subiectul ăsta.

  Aș fi curioasă câți din inginerii de la NASA au fost la școală și câți au învățat în sistem homeschooling, dacă e până acolo. Ceva îmi spune că autorul articolului de pe spunesitu.ro nu e la fel de curios.

  • Robin Molnar 06 aprilie 2011 la 21:23 - Raspunde

   Nu cred că cei care au bani sunt atât de idioți încât să aleagă un sistem în detrimentul altuia doar pentru că așa a scris unul pe un site… Personal, cred că cel mai bine este să mergi la școala publică, dar accept că fiecare părinte trebuie să aibă dreptul de a decide…

 8. Mihai Todor 10 aprilie 2011 la 21:16 - Raspunde

  Vor apărea mulți indivizi și mai analfabeți decât îți imaginai posibil, deoarece la noi “homeschooling” înseamnă, de cele mai multe ori: lasă-l dracu’ să stea la calculator, ca să nu mă mai bată la cap, că-s obosit…

  • Robin Molnar 10 aprilie 2011 la 21:19 - Raspunde

   Sigur, există mereu riscul ca ceva conceput în scop nobil să fie folosit aiurea. Gen biserica. =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.