38 Comentarii

 1. di 06 ianuarie 2009 la 16:44 - Raspunde

  ce ma, ai devenit si tu peste noapte mare expert in politica externa? de unde sti tu, ma rog, ca nu fura handicapatii aia de ucrainieni? ai stat la gauaza pardon… ventilul lor, ca sa vezi tu ca nu fura?
  hai ca iti dau eu un pont: vezi pe unde ii Insula Serpilor acum!

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 13:22 - Raspunde

   :woohoo: Hai sa-ti vand un pont. Prin reteaua de transport al gazului circula o anumita cantitate de gaz. X pentru Romania, Y pentru Bulgaria, samd. Daca se fura inseamna ca nu ajungea suficient gaz pentru tarile astea. Logic, nu? :woohoo: No bun, ai auzit tu ceva ca nu sunt aprovizionate aceste tari cu 100% din cantitatea contractata? :woohoo: Nu? QED… :woohoo:

 2. xtall 07 ianuarie 2009 la 14:00 - Raspunde

  Poate is mai multe tevi Robi, un punct de distribuţie unde se impart tevile oricum trebuie să fie (probabil o fi tot pe teritoriul ukrainei)
  Dacă is mai multe tevi normal că se stie de unde se fură, la asta m-am gândit si eu, de ce o fi zis rusul şi de unde naiba ştie el ca s-a furat exact atâta cantitate de la exact cutare tară ???
  Dacă e o singură conductă e clar vrăjeala rusilor, dar dacă is de după un punct de distributie e clar că sunt deja separate doar ptr tara cutare.
  De ce ukrainiei or dat cu jula la alţii si nu la cei tari e clar aia fac scandal mult mai rău, au si cu s-i ia la roate, dar noi de ex ce ce-am putea face ?

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 17:04 - Raspunde

   :woohoo: Pai da. E ca la curent si e simplu. Cat bagi in sistem atata iese. Si daca ar fi noduri, daca s-ar fi furat, in cateva ore (pana se propaga scaderea presiunii din teava) in cateva ore s-ar fi aflat. Pentru ca debitele sunt contractate. 😉 Si masurabile. mai mult, oricate noduri ai avea poti calcula cat trebuie sa fie pe fiecare teava facand analogia cu un sistem electric. Si folosesti legile lui Kirchoff… 😉 Este simplu: suma energiei care intra intr-un nod este egala cu suma energiei care iese din nod, pentru ca nodul nu este un consumator… 😉

 3. xtall 07 ianuarie 2009 la 14:13 - Raspunde

  Dacă e doar o singură teavă am fi tras toti indiferent de la cine ar fi furat ukraineii, că ar fi furat direct din teava principală
  Adică de la toţi, aceleaşi procente lipsă ar trebui să se fi văzut la toţi dar nu sunt la toţi lipsă
  are dreptate rusu măi 🙂

 4. puiu 07 ianuarie 2009 la 16:22 - Raspunde

  Io nu-i cred pe ruşi de nici o culoare! Cum de se găsesc ei, mititeii, să facă gargară doar când e ger în Europa?
  Auzi ceva de treaba asta, prin mai să zicem?

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 17:05 - Raspunde

   :woohoo: Pai se fura numai iarna, ca e mai frig… 😉

 5. xtall 07 ianuarie 2009 la 16:38 - Raspunde

  pai ucraineii tot ruşi si ei. 😀
  Din cîte ţin minte chiar şi-au anunţat intenţiile de a da găuri in teavă dacă nu le dau aia cu nu-ş ce preţ 😀
  Acu care si ce o fi făcut …, parcă n-aş pune mâna in foc ptr ucraineii, prea forţează nota să iasă scandal, unde s-a evaporat gazul ăla care n-a mai ajuns aici ? acu zic că au datorii de j\’de miliarde acu zic că au rezerve, n-au probleme si ei n-au pus mâna, parcă nu i-aş crede, acu naiba ştie care are dreptate.

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 17:06 - Raspunde

   :woohoo: Conform tratatelor comerciale in vigoare tarifele de tranzit se negociaza. No amu sa vedem cine negociaza cu rusi… :X

 6. xtall 07 ianuarie 2009 la 17:40 - Raspunde

  mai e o chestie curioasă, suma furtului din toate ţările la gaze cât iese ? 20% de colo 30% de dincolo etc (chiar 70 am văzut la unii)… a făcut cineva socoteala ?
  Gazul lipsă însumat de la toate ţările e cam mare doar pentru consumul ukrainei, nu prea cred să consume atât, ori au umflat ruşii ceva ori chiar ei n-au mai dat, si au dat in curul ucraineilor toată vina (o fi furat şi ăia dar chiar atât?), ca să nu bată la ochi au sistat de tot.
  Dacă ruşii erau şi ei ok i-ar fi lăsat pe ucrainei cu tot cu datorii (chiar să mai crească) pînă după iarnă să nu afecteze pe ceilalţi care oricum is mai mulţi şi plătesc.
  Acu ai văzut, uckraina dacă n-are bani să-i plătească toate datoriile (e şi mofturos, rusu tot ca porcu) nu mai dă gaz la nimeni, am mierlit-o ….să mă duc eu peste uncrainel să-i fac ce ? să-i dau bani ? cred că asta aşteapă ruşii

 7. xtall 07 ianuarie 2009 la 17:48 - Raspunde

  Ca de obicei vine intrebarea – cine cîştigă din toată treaba asta ?
  Nouă şi celorlalţi ori într-un fel ori in altul chiar cu preţul mărit, că n-am făcut nazuri la ruşi aviz la preţ, tot acolo vom fi, nu s-a pus nici problema de neplată.
  Singurul pe care stai cu ochii e ucraineanul
  Poate chiar au făcut-o impreună să scoata ucraina din datorii

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 17:57 - Raspunde

   😉 Nu cred că Ucraina este în poziţia de a colabora cu rusul. Se ştie că rusul colabreazaă doar cu rusul. Pe restul îi… 😉 Io-s convins că este aceeaşi mânărie pe care au făcut-o cu Polonia: să-i jecmănim pe toţi, că ne trebuie bani. :X Şi aşa plăteşte Polonia un preţ un pic mai mic decât noi, deşi plăteau cu mult mai puţin… :X Rusia nu se poate susţine fără bani, pentru că n-au nimic sfânt… :X Aşa că fac ce fac de 200 de ani: iau de la est-europeni… :X Capitala lor cea frumoasă din munca noastră este făcută, nu a lor… :X

 8. di 07 ianuarie 2009 la 18:33 - Raspunde

  te rog frumos sa imi spui exact si cu argumente CONCRETE de unde sti tu ca nu fura Ucraina! atit vreau si nimic mai mult, vreau sa ma convingi si pe mine de bunacredinta a ucrainienilor!

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 18:52 - Raspunde

   :woohoo: Dovada este tot acolo unde este şi cea referitoare la corectitudinea ruşilor… :woohoo:

 9. xtall 07 ianuarie 2009 la 19:33 - Raspunde

  ar fi cazul să inceapă proiecte spre alte resurse.
  Aş prefera să ingheţ iarna asta de frig şi fără nici un gaz dacă n-am mai depinde de ei, s-o sugă cu tot cu gazul lor

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 19:39 - Raspunde

   😀 Aşa gândesc şi eu. 😀 Dacât cu ruşii mai bine singur… 😀

 10. di 07 ianuarie 2009 la 19:57 - Raspunde

  sti ce cred eu? eu cred ca tu in aversiunea ta fata de comunisti, dobindita in urma regimului comunist din Romania, ai ajuns sa urasti extrem de mult poporul rus si deja devii subiectiv cind sa face referire la ei. nici eu nu-i iubesc pe rusi, insa mie imi place corectitudinea si in special cind vine vorba despre probleme atit de importante cum sunt cele energetice, trebuie sa ne pastram limpezimea in gindire si sa fim obiectivi. deci noi, ca simpli romani nu putem sti cine are dreptate si cine nu, ca sa incepem sa blamam o anumita parte. sa sti Robi ca opinii subiective isi permite oricine, dar vad ca o judecata corecta mai putin…

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 22:24 - Raspunde

   😀 Se poate să am ceva cu ei, nu zic nu… 😀 Mi-a plăcut istoria… 😀 Să nu uităm, totuşi, că şi ucrainienii sunt destul de comunişti… 😉

 11. Rolly M. 07 ianuarie 2009 la 22:39 - Raspunde

  Nu e clar ca toata situatia a fost gandita pe dinainte? Sa opreasca gazul in ianuarie ca sa forteze mana si sa obtina scumpiri ca deh, i-a lovit crunt criza?
  Ii urasc tare pe rusi si eu, si cred ca toata Europa ii uraste, daca n-a inceput deja. Oare s-o fi gandit careva la vreo solutie alternativa, sa-i lasam draq pe rusnaci cu tot gazul lor. Mai bine sa se construiasca o conducta pana in Africa sau Groenlanda decat sa mai luam de la infumuratii aia. Intotdeauna au avut atitudinea asta nesuferita de impunere.

  • Robin Molnar 08 ianuarie 2009 la 05:44 - Raspunde

   🙁 Proiectul alternativ, din păcate încă la stadiul de proiect, se numeşte Nabucco… 🙁

 12. di 07 ianuarie 2009 la 23:00 - Raspunde

  mda .. daca atit ai avut de spus… eu nu mai zic nimic. numai sa rizi si sa dai cite 2 dume proste, numai atit sti sa faci!

  • Robin Molnar 08 ianuarie 2009 la 05:46 - Raspunde

   [quote=Molnar Robin]:woohoo: Pai da. E ca la curent si e simplu. Cat bagi in sistem atata iese. Si daca ar fi noduri, daca s-ar fi furat, in cateva ore (pana se propaga scaderea presiunii din teava) in cateva ore s-ar fi aflat. Pentru ca debitele sunt contractate. 😉 Si masurabile. mai mult, oricate noduri ai avea poti calcula cat trebuie sa fie pe fiecare teava facand analogia cu un sistem electric. Si folosesti legile lui Kirchoff… 😉 Este simplu: suma energiei care intra intr-un nod este egala cu suma energiei care iese din nod, pentru ca nodul nu este un consumator… ;)[/quote]
   Mie mi se pare o explicaţie de bun simţ…

   • di 09 ianuarie 2009 la 21:12 - Raspunde

    asta mi-am dat seama de prima data, ca tie ti se pare o explicatie de bun simt, insa mie nu mi se pare astfel. pentru ca pur si simplu nimeni nu poate stii ce se intimpla pe teritoriul ucrainean, doar cacatii aia stiu ce fac ei. daca scade presiune din teava inseamna ca scade cantitatea de gaz si nu ai de unde sa stii daca e de la rusi sau de la ucrainieni. ceea ce ai zis tu este perfect valabil, dar sunt niste legi ale fizicii care se aplica pentru a se monitoriza si gestiona volumul si traficul gazului de-a lungul retelei, adica la noi da drumu\’ mai putin… la bulgari deschid ventilul mai mult (ca aia consuma mult de ex.) si tot asa, dar noi aici vorbim despre o problema reala, concreta care este lipsa gazului pe teava, adica si pe conducta noastra si pe cea a bulgarului este mai putin gaz decit ar fi trebuit. deci intrebarea este unde a disparut gazul? la origine sau pe traseu? aici este nevoie de o explicatie de bun simt!

    • Robin Molnar 10 ianuarie 2009 la 06:58 - Raspunde

     😀 Ucraina a cerut intervenţia UE să vină şi să vadă despre ce e vorba. Io-mi menţin părerea că faza asta este replica rusiei la războiul din Georgia şi la ambiţiile nord-atlantice ale Ucrainei. 😀

 13. xtall 08 ianuarie 2009 la 10:19 - Raspunde

  Eu m-am scos cu izolaţia
  Se cunoaşte bine de tot, pe DEC am de dat vreo 700 lei la gaz, faţă de 1500-2500 anul trecut, intr-o cameră chiar nu-mi trebuie deloc incălzire, centrala porneşte o dată – maxim de două ori pe zi (automat).
  Aş putea trece chiar pe electric la consumul redus, păcat că a sărit euro aşa mult, anul ăsta mă gândeam la ceva investiţii in panouri solare.

  • Robin Molnar 08 ianuarie 2009 la 10:34 - Raspunde

   :woohoo: Păi noh, pe tine te duce capul. Pe majoritatea nu… :woohoo: Din păcate la noi la Petroşani producţia de energie din panouri este extrem de scăzută… Pare-mi-se că e cu 33% mai mică decât în Bucureşti, de exemplu… 🙁

 14. xtall 08 ianuarie 2009 la 11:15 - Raspunde

  Incepuse un proiect cu panouri solare (in toamnă paremise) cu subvenţie de la stat f. mare peste 50%, vreo 70 dacă nu mă înşel (eu nu mă incadrez dar cum mi-am calculat tot mi-aş fi pus, de unul singur mă ajungea undeva la 400-500 mil. (lei vechi) la cursul de atunci, acum a sărit ţeapăn) banii ăia oricum îi scoteam înapoi, nu mai plăteam la stat nimic (deşi nu-i exclus să-ţi mai tragă şi acolo vreo taxă …de soare 😀 )
  La inceput ar fi fost mai greu, dar in timp cine deţinea avantajul că nu mai depinde de stat? B) , mâine cine ştie cu ce preţuri vin sau ce golănii mai fac, nu am încotro şi trebuie să le plătesc cât zic ei.

 15. xtall 08 ianuarie 2009 la 11:35 - Raspunde

  [quote]Păi noh, pe tine te duce capul. Pe majoritatea nu…[/quote]
  Poate am făcut-o de frică 🙂 mi-am învăţat lecţia pe timpul lui ceaşcă, intr-un an neavând incotro mi-am pus chiar şi sobă in apartament, căram că hamalii cărbune, te oprea poliţia curioasă ce ai acolo, le păreai suspect cu sacul 😀 , anterior \”evenimentului sobă\” , de frig mi-au ingheţat până şi caloriferele in casă, au şi crăpat până la urmă…cu apa ingheţată pe ele de frig.
  Gândeştete că trebuia să dorm acolo.

 16. Marian 09 ianuarie 2009 la 05:45 - Raspunde

  Foaie verde ca si prazul,
  De ne taie rusii gazul,
  Om manca multa fasole.
  Si-o sa ne basim in voie,
  De suntem si mai uniti,
  Om avea clipe fierbinti,
  Ca basini de adunam,
  Caldurica generam,
  Sa nu avem traiul dur.
  Rusi sa ne pupe-n …tur
  :woohoo:

 17. Soacra mare 09 ianuarie 2009 la 05:49 - Raspunde

  [quote=Marian]Foaie verde ca si prazul,
  De ne taie rusii gazul,
  Om manca multa fasole.
  Si-o sa ne basim in voie,
  De suntem si mai uniti,
  Om avea clipe fierbinti,
  Ca basini de adunam,
  Caldurica generam,
  Sa nu avem traiul dur.
  Rusi sa ne pupe-n …tur
  :woohoo:[/quote]

  In turul unu si-n turul doi,
  Om emana ca un cimpoi
  Si daca ne-om supara
  Si pacura ne-om kk!
  In PUTINi om ambala
  Si in UE om exporta!
  👿

  • Robin Molnar 09 ianuarie 2009 la 05:53 - Raspunde

   :woohoo: Foarte frumos! :woohoo: Mersi! Asta este atât de tare că merită pusă într-un articol separat! 😀

   • Soacra mare 09 ianuarie 2009 la 07:12 - Raspunde

    [quote=Molnar Robin]:woohoo: Foarte frumos! :woohoo: Mersi! Asta este atât de tare că merită pusă într-un articol separat! :D[/quote]
    Mai facem haz de necaz, ca asa am trecut noi peste toate!
    O zi faina si sa aveti presiune! ❗

    • Robin Molnar 09 ianuarie 2009 la 07:34 - Raspunde

     :woohoo: O zi faină şi vouă. Şi presiune, normal… :woohoo:

 18. xtall 09 ianuarie 2009 la 05:50 - Raspunde

  😀
  sau în retur

  • Robin Molnar 09 ianuarie 2009 la 05:54 - Raspunde

   :woohoo: Ruşii pot să ne pupe şi la pauză… :woohoo:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.