Încă una despre criză
Știu, devine obositor, mai ales pentru mine, că nu despre așa ceva, de obicei. Dar, cineva trebuie să facă și treaba asta ingrată, să scrie despre lucruri mai puțin plăcute. Bine, acum o să scriu niște chestii horror.
La Spitalul de Urgență din Petroșani stocul pentru accidente majore, de genul accidentelor de mină cu victime multiple, este într-o cutie de 20 pe 20 de centimetri, și conține:
- 2 comprese sterile;
- 2 feșe 10×10;
- 1 rolă leucoplast;
- 1 flacon rivanol;
- 1 flacon apă oxigenată;
- 1 cutie algocalmin;
- 1 cutie paracetamol;
- 1 cutie aspirină.
Unde se duc banii? Păi Casa Județeană de Asigurări de Sănătate oferă 1467,42 lei per pacient, pentru toată perioada de spitalizare, indiferent dacă pacientul necesită tratament de 1,000 sau 10,000 de lei. După cum v-ați dat seama, deja, majoritatea pacienților depășesc suma aceasta. Și mai evident, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu oferă niciun ban în plus, că nu e problema lor.
Aceeași Casă Județeană de Asigurări de Sănătate are așa: un director, trei directori adjuncți și șaisprezece directori de departamente, fiecare cu mașină și șofer de serviciu, conform unor surse din sistem. Hai să calculăm: douăzeci de șoferi, cu salarii de minim 1,500 de lei, combustibili și consumabile pentru o flotă de douăzeci de mașini, RCA-uri, chestii. Cât vine asta pe an, în miliarde de lei vechi? Cam cât să plătești medicii dintr-o secție a unui spital, pentru un an de zile.
Este, deci, o risipă și un lux, pentru unii, ceva de speriat. Asta în timp ce nici măcar nu mai sunt bani de medicamente. Ajungem și acolo mintenaș.
Am fost într-un spital, zilele trecute, dar n-am rezistat prea mult. Sărăcia lucie, cruntă, mă disperase. Singurul motiv pentru care gândacii nu mâncau spitalul cu tot cu pereți este pentru că pardoselile au fost spălate cu chimicale atâta timp, încât au devenit ele însele toxice.
Așa, să vorbim de medicamente. Cu toate bunele intenții ale medicilor, fără medicamente nu se poate face nimic. No, când are bani, statul își plătește datoriile la farmacii, prin intermediul aceleiași Case Județene de Asigurări de Sănătate. Care Casă împarte banii după cum vrea mușchiul ei, iar mușchiul ei zicea așa: farmaciile Remedia (un lanț de distribuție) își iau toți banii, restul și-i iau în funcție de preferințele politice ale patronilor. Oricum, vorbim de 18% – 25% din datorii. Restul de bani, până la 100%, să mai aștepte.
Nu se vede în stradă, dar situația este groasă de tot. Deja se discută, la nivelul farmaciilor, să nu se mai dea medicamente, nici măcar pe bani (rețetele compensate sau gratuite se exclud din start). Asta va duce la desacerea de către Casă a contractului. Doar că s-ar putea să facă toate așa, paralizând sistemul.
Dar stați, că situația e și mai groasă de atât. Întrucât statul, prin Casă, nu-și plătește datoriile, farmaciile au datorii la distribuitori care, la rândul lor nu-și pot plăti datoriile la producători. Și s-a ajuns în situația în care nemaiputând să importe medicamente, distribuitorii sună pe la farmacii să le dea medicmente, dacă au în stoc, pe care să le distribuie mai departe la alte farmaci.
Unde se mai duc banii din buget? Să vedem pe la regiile de stat. Știu, or să mă iubească unii, dar n-am ce le face. Să luăm, de exemplu, Regia Autonomă a Apei Valea Jiului. Nu vă lăsați amăgiți de denumirea instituției, că nu e autonom, ci aparține de stat. Ei, și acolo sunt oameni cu trei salarii, angajați pe trei posturi, că doar sunt bani.
Credeți că n-am observat sistemul prin care politicienii locali, incapabili dealtfel, sunt mutați, prin rotație, dintr-un post călduț în altul? Dacă odinioară un politician era director la o regie de stat, după alegeri a fost mutat la o altă regie de stat, tot pe un post călduț de director, tot pe salarii de 5,000 – 6,000 de lei. Indiferent de culoare politică.
Deci, unde se duc banii? Pe clientela politică. Simplu și eficient pentru ei, ineficient pentru noi. Ce se poate face? Să le dăm în cap la toți, de la mic la mare. Altă soluție, sincer, nu văd. Pentru că risipa politică din sistem este comparabilă cu sumele cheltuite în folosul cetățenilor.
Ce se poate face? Sindicatele să-i scoată afară, de gât, pe toți mojicii puși în funcții de conducere de-a-mpulea. Pentru că treaba asta nu poate fi făcută de către politicieni, nefiind în interesul lor. Așa că ar trebui să o facă oamenii.
De ce nu se face? Pentru că nu avem nici sindicate, nici societate civilă. Și pentru că merge și așa. Și e doar începutul…
Noapte. Oraş reşedinţă de judeţ. Pe unul îl doare nu-ştiu-ce. Farmaciile închise, înafară de una despre care nu ştia pe unde e. Aşa că merge la spital, la Urgenţă, că acolo lucra soră-sa, de gardă de în noaptea aia.
– Dă-mi şi mie un algocalmin sau ceva de durere, că nu mai pot.
– N-avem.
– Hai, te rog, numai unul!
– N-avem.
– Dar eu sunt frate-to!
– Bă, tu n-auzi că n-avem?
XD Ar fi fost haios, dacă n-ar fi de-a dreptul dramatic. XD
Mass- media adora crizele.
XD Nimic anormal în asta. Însă, când n-au crize de vândut, le creează. =(
te inseli Robi
[quote]Sindicatele să-i scoată afară, de gât, pe toți mojicii puși în funcții de conducere de-a-mpulea. Pentru că treaba asta nu poate fi făcută de către politicieni, nefiind în interesul lor. Așa că ar trebui să o facă oamenii.[/quote]
Sunt puşi politic, ocuparea postului vine dictata direct de sus, nu sunt aleşi de nimeni, nu se aleg de nimeni.
sindicatul (in afara ca taie frunze si el) n-are nici o treaba sa demită ptr ca conform legislaţiei făcută tot de cei de sus nu poate, ei n-au dreptul sa aleagă nici sa demită pe nimeni, toţi marii şefi vin puşi, nu aleşi.
Treaba pleacă de sus, la fel si afacerile, eşti naiv dacă crezi ca face vreun pârlit afaceri, în primul rând ca nu poate.
=( Păi bun. În cazul ăsta se mai poate face ceva? =(
Hai sa-ţi spun şi cum e cu banii =D unde pleacă cum se duc, şi de ce a ieşit gaura, gaura nu e din cauza personalului.
luam o instituţie, un şef şi un contabil, toate afacerile se fac acolo, absolut toate se fac cu complicitatea [b]contabilului[/b], el fiind obligat sa contabilizeze orice tranzacţie, o şi contabilizează.
Cum se duc banii, unul sau altul din ei au câte o firma privata sau un complice cu firma privata (banii, gaura, se duc în \”privatul\” lor) prin acea firma se achiziţionează necesarul instituţiei, dar sunt supralicitate, vânzătorul fiind tot ei îs pun cât vor la preţ, nimic nu răsuflă afara, nimic nu se ştie, materialele sau ce a trebuit instituţiei sunt iar oameni îşi fac treaba.
asta e şmecheria la nivel \”mic\”
La nivel mare aceeaşi schema se practica cu diferenţa ca e mult mai mare profitul, e mult mai simplu de făcut, dar şi mult mai greu de dovedit ceva.
firma căreia i se aloca vreo lucrare cotizează bine, când vorbeşti de miliarde, iese tare, sunt implicate şi persoane mari politice de gen prefecţi etc, puşi de guvern.
In primul caz de achiziţie singura persoana ce ştie ce se face mai tot timpul este contabilul =) dacă e bun e imposibil sa nu vadă furtul(dacă cumva nu e implicat chiar el, de obicei se implica şi contabilii) daca nu e implicat este imposibil ca el sa nu ştie, si tace, daca tace iar tace din alte motive dar de stiut stie negreşit.
In al doilea caz, mai mare, nu prea mai are tangenta, unicul în tema devine doar şeful mare, omul politic, prefect, ce-o mai fi el, dar e mare, trimite-l la spovedit sa mărturisească dacă nu ai dovezi concrete şi lucrarea s-a făcut.
Asa s-a golit bugetul, nu pe bugetari, ci cu hoţii pe lucrări de-am p…ea şi achiziţii frauduloase făcute de foarte putini indivizi.
Întreabă şi pe Bianca, dacă are ceva vechime n-are cum sa nu ştie cum se fac achiziţiile.
de asta ar fi fost necesar de introdus fără nici o discuţie [b]obligaţia [/b]ca toate achiziţiile sa se facă doar prin [b]e-licitatii[/b], e un sistem bine pus la punct încât nu se pot face măgării decât voite dar alea se prind repede, supralicitaţii nu se pot face de nici o culoare ptr ca nu ai posibilitatea de a ştii cine licitează pentru oferta ta, tu doar depui oferta de achiziţie şi ei licitează, nu vezi nici măcar preţul pus de cei ce licitează, câştigarea licitaţiei i se atribuie automat de către computer persoanei ce a licitat preţul cel mai mic, nu exista nici o şansa de afacere.
Problema mare rămâne însă tot pe lucrările mari de miliarde care nu se pot face pe licitaţii, acolo ar trebui politia pe capul lor, dar sa fim serioşi pui politia la capul vreunui ministru ?
=( Puii mei, e groasă rău și nu se întrevede nicio soluție… :flame:
Ce solutie daca si statul face exact la fel, vezi achizitiile mari de la stat. Unde e corectitudinea unei licitatii ? Sunt tot pe interese, de forma se mimează licitatia, ca titlu informativ =D
=D Și unde ziceai că ai pus uleiul ăla de drujbă? =D
=) pe mine ma mira faptul ca se arunca perle pe altceva se cauta motive, se bat apropouri sau ies cu ciste teorii nebuloase ca nu s-ar cunoaşte cauzele.
Hai ca nu e greu, nici măcar nu-s în domeniu dar cât am umblat le-am cam văzut pe toate dacă eu le vad statul nu ştie ? intram în ala şi ne jucam de-a baba oarba cu solidaritatea pentru a susţine, ce ? nu s-a schimbat nimic.
As fi vrut ceva măsuri [b]acolo[/b], sa împiedice pe mai departe evaziunile, acolo se duce tot banul, pe investiţii fără rost, pe firme proprii, ştiu nişte povesti şi la spital sa mori de ras, îşi vând pana şi porcii proprii supralicitaţi =D da-o în …
si la şcoli e buba mare, nu la profesori cum tot se bate tam tam-ul, se fura pana şi din mâncarea copiilor, la greu, e aceeaşi schema, dacă te uiţi la calculele ce s-a cumpărat ai crede ca mama ce bine mănâncă elevii dar nu-i deloc asa, o zeama lunga primesc, şi multe altele ..vine de sus ordin [b]direct de plata[/b] pentru achiziţionarea diverselor chestii care poate nici nu le trebuiau, de multe ori nu de ele au nevoie, li se trimite pana şi mobila şi ordona (contabilului sau directorului) sa li se trimită cecul către firmele proprii, ca s-a achiziţionat nu ? si directorii si contabilii sunt puşi de multe ori sa semneze ca popa, nici nu au habar ce s-a luat, dar daca e ordin … se face
cheiţa (o piesa foarte importanta =D ) care ştie, e tot contabilul (sa fiu in măsură sa pot face ceva zău ca as scoate la suprafaţă fără nici o problema)
=( Știm. Și cu ce ne ajută că știm? XD
eu zic sa nu va stresati prea tare ca faceti riduri… =D
=D Dar știu că ești optimistă! =D
Tin la sanatatea mea… =D
=D Așa, așa. Foarte bine, dragă. =D