Informatică economică
După părerea mea, aceste secții sunt unele dintre cele mai inutile secții din facultățile românești. În primul rând, pentru că din ele nu ies nici informaticieni bine pregătiți și nici economiști exemplari.
După părerea mea, având exercițiul interacțiunii cu alți informaticieni, pe partea de informatică economică se folosesc informaticieni care primesc, la locul de muncă, instructaj economic.
Situația este atât de gravă, încât majoritatea angajatorilor nu consideră, pe bună dreptate, aceste secții ca fiind cu expertiză relevantă în informatică.
Mai mult, secțiile de informatică economică au apărut din ideea și ambiția facultăților economice de a avea și secții de informatică, pentru a atrage studenți, deci bani de la buget ceea ce, după mintea mea, este ca și cum facultățile sportive și-ar face secții de muzică și balet…
Cunoscusem pe tren un tip care era un pic îngrijorat că ce-o să facă în viață, dacă termină la informatică economică unde nu învață bine de niciunele, el înscriindu-se acolo pentru că la automatică, telecomunicații sau calculatoare era mai greu, că e multă matematică la mijloc…
Nu e păcat să distrugem vieți tinere, sponsorizând astfel de secții, adică sponsorizând pierzania lor cu banii noștri? Nu e ca și cum i-am condamna la sărăcie pe oamenii ăștia?
Nu stiu la ce facultate te gandesti tu cand zici de informatica economica, insa eu am terminat acesta specializare + master in cadrul ASE Bucuresti. Pot sa-ti zic ca am facut programare + baze de date pe paine si exact ce se cauta la momentul actual. Cine a avut ochi sa invete si-a gasit usor de lucru. E una din cele mai cautate specializari din Bucuresti, la cate firme de IT sunt.
Fii sincer: unde ai învățat mai mult: la facultate sau în particular?
Nu stiu la ce te referi cand zici „in particular”. Desigur ca lucram acasa, dar asta pentru a face diversele proiecte de la facultate sau pentru a intelege anumite lucruri. Daca te bazezi doar pe ce faci strict intre peretii facultatii, nu faci nimic. D’asta exista studiu individual. Daca te referi la ce am invatat la serviciu, e o alta poveste. Spre exemplu, la facultate am invatat C, C++ si C#, baze de date Oracle si alte cateva chestii minore. La serviciu m-am specializat pe Cobol, baze de date Oracle, Informix si SAS, iar mai nou lucrez in ETL. Dupa cum vezi, ce am invatat la facultate mi-a folosit doar intr-o mica parte, si anume Oracle (desigur, sintaxa SQL e punctul forte). Referitor la aceasta specializare „informatica economica”, in cadrul ASE se confunda cu Cibernetica. Aceasta din urma este facultatea si are 3 specializari: statistica, cibernetica si informatica economica. Ultima este, de departe, cea mai avansata specializare d.p.d.v al materiilor referitoare la informatica. Cibernetica (ca specializare) se refera mai mult la calcule, prelucrari de date si alte chestii legate de matematica, deci aici se face mai putina informatica.
Mizeria începea în clasa a 12-a la liceele economice, unde o oră pe săptămână era alocată materiei „Informatică de gestiune”, de parcă toate firmele ar avea aceleași programe, aplicații, etc. Cu ce se mănâncă materia asta n-am idee, profa noastră ori ne preda ce nu reușea să termine la ora de contabilitate, ori ne dădea drumul acasă (era programată în intervalul 13-14 când eram deja lihniți de foame și de-abia așteptam să plecăm acasă sau să ronțăim un covrig în parcul de lângă).
Dubios rău, cel puțin.
Poate ca sunt create ca sa mai justifice unu altul cate un post nicidecum in interesul studentului!
Exact!
Off topic…stii ce e la noi mare Robin…o mare zapada…pe masina mea e un munte de zapada!
Ca-n fiecare an… 😛
NU anu asta chiar am fost lenes…adik n-am iesit deloc la dezapezire si e un munte sia cum!
Cam nasol… =))
Am terminat stiinte economice – informatica economica (licenta si master). Pot sa spun ca e cea mai inutila specializare. Profesorii sunt „praf” majoritatea, iar studentii isi pierd cativa ani din viata mergand acolo. 80% din ce se preda nu iti prea foloseste la nimic. Totusi absolventii de informatica economica sunt printre cei mai bine platiti angajati (dupa ce termina facultatea), avand joburi precum QA sau web designer.
Da, dacă au învățat ceva…
Pot spune același lucru și despre majoritatea secțiilor de la Politehnică, inclusiv „renumita” Automatică și Calculatoare…
N-am stiut ca exista asa ceva la facultatile economice.
Eu stiam doar de sectiile de inginerie economica de la mai multe facultati din Poli. Nu ca nu ni s-ar fi bagat pe gat o groaza de materii economice si celor care nu eram la astfel de sectii. Si da, eu marai pentru ca n-am terminat facultatea din cauza restantelor la materiile de gen. Am picat cel putin o data toate materiile de gen macroeconomics, microeconomics, money, banking, marketing, management sau european integration.
Foarte nașpa! Nici nu știu ce să zic…
În București există cel puțin o firmă de profil, și anume Misys, în care angajații ideali ar fi absolvenți ai secției numite „informatică economică”. Din păcate, o bună parte din acești absolvenți sunt foarte slab pregătiți la capitolul programare și, de asemenea, firma respectivă, în afară de salariu atractiv, nu investește deloc în pregătirea angajaților și nici în îmbunătățirea condițiilor de muncă, care lasă mult de dorit…
Asta este realitatea românească: facultăți românești, studenți români și posibilități pe măsură…
La ce se referă ultimul paragraf?
La situația actuală din România…
… Și din lume!