3 Comentarii

  1. TNH 24 ianuarie 2011 la 21:08 - Raspunde

    Cam ai dreptate, dar vreau să aduc o completare: ardelenii ăștia care au murit de foame până nu demult, care au fost lași și sclavi pe pământul lor nu scot bâta atât de repede. Nu am neamuri în Moldova, deci nu-mi dau cu părerea despre moldoveni, dar am rude în Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și văd cum trăiesc, cum reacționează. Oamenii care au ceva educație sau măcar bun simț sunt la fel peste tot, partea interesantă intervine când ne uităm la cei mai puțin educați: se cred cei mai deștepți, își dau cu părerea chiar dacă nu se pricep la ce vorbesc, te contrazic fără argumente – pentru că ei sunt cei mai deștepți, bineînțeles, au pus coada la prună, au dat gaura la macaroană și ar vinde-o și pe mă-sa la o adică. Nu zic că ardelenii sunt mai curați de păcate, că doar îi văd pe țăranii din piață care încearcă să-ți vândă lapte înmulțit cu apă, dar parcă nu te trag atâta de mânecă, nu prea strigă după tine printre tarabe.
    Știu că sunt subiectivă, dar chiar cred că ardelenii au progresat mai mult decât restul țării, se vede asta din modul în care își cresc copiii. Am citit mai demult un articol pe denisuca.com, nu îl mai găsesc acum, era vorba de un studiu făcut asupra unor copii din toată țara. Ei bine, rezultatele m-au șocat, la aproape toate subiectele tratate, cei din Transilvania aveau procente mai mari: și la comunicarea între părinte și copil, și la implicarea părintelui în viața de elev a copilului, etc. E un sondaj interesant, merită să-ți rupi 30 de minute ca să-l parcurgi. Se pare că anii ăștia de sclavie au avut și un efect benefic, răbdarea, calmul, gânditul – mai încet, ce-i drept, dar mai la rece.
    Așadar, eu cred că de la fiecare om din orice zonă a țării poți învăța ceva, de la regățeni cum să ai încredere în tine, de la dobrogeni să-ți vezi de treburile tale, de la olteni să te doară în cot de ce spun alții, de la moldoveni – n-am idee ce, dar sper că au și ale calități decât drincuiala organizată.
    P.S. Am găsit linkurile: http://denisuca.com/timp-impreuna-cu-copilul-tau.html care face trimitere aici http://www.timpimpreuna.ro/upload/p00020000_Rezultate%20sondaj.pdf

    • Robin Molnar 24 ianuarie 2011 la 21:12 - Raspunde

      Nu știu dacă sclavia este un preț corect pentru un așa-zis progres. Să nu uităm că totul s-a terminat acum aproape 100 de ani. De-atunci au trecut câteva generații.

  2. TNH 24 ianuarie 2011 la 21:12 - Raspunde

    Și nu, nu ardelenii se cred cei mai deștepți. Ar trebui să trăiești o vreme mai în sudul țării, o să vezi că ardelenii sunt chiar modești.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.