14 Comentarii

 1. xtall 13 ianuarie 2009 la 21:14 - Raspunde

  Ce o fi pierzând băncile că nu pricep.
  A luat omul in lei, in lei dă înapoi şi plus dobânda
  a luat in valută, tot la fel dă înapoi (deşi ăştia s-au ars rău acum, dar banca nu)
  Ce anume pierde ? la ce-i trebuie fond de urgenţă ?

 2. di 13 ianuarie 2009 la 23:24 - Raspunde

  aici ai dreptate cu bancile. eu chiar nu inteleg cum functioneaza asceste pricipii, mecanisme de piata. adica daca patronului bancii Erste nu i-a iesit profitul preconizat pe anul 2008 inseamna ca trebuie sa-i completez eu profitul, din buzunarul meu, din munca mea?? tare faza cu Credit=datorie, te-ai uitat la Zeitgeist?

  • Robin Molnar 14 ianuarie 2009 la 07:10 - Raspunde

   😀 Zeitgeist are şi dume prin el. Dar are şi dreptate la unele afirmaţii. 😀 "Credit = datorie" este una dintre ele. 😀 Hai să ne uităm la Ungaria care a avut creştere economică pe datorie de 10 ani şi să vedem în ce groapă sunt. Pentru România eu nu vreau asta. 😀

 3. ice4you 14 ianuarie 2009 la 11:41 - Raspunde

  Bancile NU sunt conduse de idioti, idioti sunt doar cei care se imprumuta de la ele.

  Ma scuzati … insa acesta este purul adevar.

  Banca este o fabrica de bani, iar banii fabrica din carne umana. Pentru cine nu s-a prins inca … poate se prinde de acum inainte.

  • Robin Molnar 14 ianuarie 2009 la 12:01 - Raspunde

   😀 E şi ăsta un aspect. Dar dacă NU sunt idioţi de ce nu şi-au pus bani deoparte? Crizele economice se succed cu o precizie destul de bună… WTF? ❓ Deşi cineva pe un blog spunea despre credite că sunt bune îmi rezerv dreptul de a face, ca şi tine, opinie separată. 😀

 4. xtall 14 ianuarie 2009 la 21:00 - Raspunde

  Vorbii azi cu un broker.
  Băncile cică chiar n-au bani 😀
  Nu băncile mari (alea n-au probleme), ciupercuţele, \”no name\” sau şterse (cică is destul de multe), un fel de afaceri tip SRL-uri, care s-au gândit şi ele să scoată banul cât mai repede şi s-au pus pe treabă cu imprumuturile.
  Banii lor s-au dus repede la cât de fomist a fost românul, şi acu is in gaură de bani că ratele ce le iau inapoi is de durată, ei au gândit că dau tunuri repede şi cu bani puţini.

  • Robin Molnar 14 ianuarie 2009 la 21:06 - Raspunde

   😀 Instituţiile de vreditare pot să fie şi nebancare în care caz ARB nu are nicio influenţă. 😀 Şi dacă ele n-au bani, pentru că n-au avut o strategie coerentă şi sustenabilă de ce să le dm bani? 😀 Dacă om avea le-om da. Cu dobândă de 20% pe an. 😀 Cât ne iau şi ele nouă. 😀

 5. xtall 14 ianuarie 2009 la 21:02 - Raspunde

  Asta e \”Asociaţia Română a Băncilor\” alţi smecheri că bancheri nu-s

  • Robin Molnar 14 ianuarie 2009 la 21:06 - Raspunde

   😀 Ei de fapt fac lobby, nu reglementare. 😀 Aşa că mi se fâlfâie… 😀

 6. xtall 14 ianuarie 2009 la 21:16 - Raspunde

  Fii atent, s-ar putea să iasă o trebă bună aici aviz la euro şi leu.
  Ei perd pentru ca de fapt pierd in euro, nu in lei, nu le convine nici lor pierderea in euro datorită devalorizării leului, dacă nu le dă statul ajutor o să roadă cam ce este, ba cred că o să caute şi ei să ţină euro jos că altfel pierd rău de tot, acu depinde …bătaia e intre ei şi ceilalţi mari care dacă vor ţine ritmul ăştia is faliţi.
  Dacă le dă statul ceva am imbulinat-o noi

  • Robin Molnar 14 ianuarie 2009 la 21:40 - Raspunde

   Şi io m-am g-ndit la treaba asta. Dar băncile ne-au luat-o înainte. Au prelungit perioadele de rambursare a creditelor deci sumele sunt mai mici, pe lună. Ca atare nu mai au interesul să ţină euro jos. ❗ Plus că, fiind criză, o derogare temporară de la normele BNR privind gradul de îndatorare este posibilă… ❗

 7. xtall 14 ianuarie 2009 la 22:31 - Raspunde

  De ce crezi că băncile (cele din Romănia) au interesul aşa mare să crească euro, majoritatea au imprumuturi in lei.
  Dacă s-ar devaloriza leul foarte tare riscă să piardă şi ei, au o asigurare prin procentele aplicate, dar li s-a cam limitat şi lor procentul pe care-l pot aplica.
  Băncile mici sunt in pericol, au rămas acum şi fără lichidităţi şi fără rulaj, cam stau pe loc.
  Orice creştere de euro devine pentru ele un minus la venit pentru că incasează lei, asta au dat asta primesc, ar putea să incerce (e interesul lor) să ţină euro mic pentru a nu pierde din valoarea pe care o câştigau.
  Dacă va creşte euro foarte mult, nu se vor mai acorda imprumuturi in lei asa multe ci in valută, iar âştia mici îs pe zero acum şi tot în scădere, cu leul scăzând ei pierd, pentru a nu pierde le trebuie şi lor valută să ţină pasul cu imprumuturile în valută, băncile mari merg acum pe lei că işi permit, atrag şi clienţi, dar dacă o fi rău trec şi ele cu prioritate pe euro. aştia mici aşa fac acum (nu mai dau in lei)

  • Robin Molnar 15 ianuarie 2009 la 06:37 - Raspunde

   N-am zis că au interesul să păstreze euro mare ci că dacă n-au avut interesul să atragă depozite, asumându-şi astfel un risc, este normal să nu aibe bani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.