Niște vaci proaste

Liberatatea tine de individ , nu de grup. Ne-am nascut liberi, bunicii si strabunicii nostri au luptat pentru libertatea noastra .
Politician:311 people like this

Chestia de sus sună bine, nu? Da, ar trebui să sune, fiindcă este de o mitocănie fără margini, lucru cu atât mai dezgustător cu cât vine de la niște oameni care se auto-proclamă a fi liberali. Să ne gândim un pic, pornind de la ceea ce gândea tatăl filozofic al tuturor liberalilor moderni, Benjamin Constant, în lucrarea sa "Despre libertatea anticilor și a modernilor":

"Anticii renuntau la unele drepturi personale in favoarea celor colective, in timp ce acum este invers, adica renuntam la unele drepturi colective in favoarea celor personale."

Iar vitele astea proaste sunt de acord că putem să ne pierdem toate drepturile colective, importante sunt exclusiv drepturile individuale!?! Cum ar fi să ne pierdem dreptul la proprietate care, constituțional, este oferit colectiv, deși are o manifestare individuală?

Cum ar fi să ne pierdem toate drepturile colective? Cum ar fi să ne pierdem dreptul la asociere (și protest), de exemplu? Păi ăștia sunt nebuni la cap? Ne-am născut liberi? Ce face? Păi io-s născut la 1848 și numai liber nu m-am născut. Ba, chiar, m-am născut un sclav al poporului, la fel cum era orice alt copil născut înainte de 2004 1989.

Nu ar fi mai bine să găsim un format echilibrat între drepturile colective și cele individuale, cum bine dezbătea John Stewart Mill?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.