O să fac ceva la computer

Observ pe zi ce trece tendința tot mai multor oameni de a considera că dacă s-au jucat zece ani la computer s-ar descurca să lucreze ceva – ceva și-n IT, doar se știe că această industrie se bazează nu pe specialiști, cum s-ar crede, ci pe rămășițele profesionale ale altor meserii.

Încerc “să nu strivesc corola de minuni a lumii”, vorba poetului, dar țin să o spun pe aia dreaptă. Dacă nu ești foarte bun la ceva specific din IT, n-ai absolut nicio șansă să lucrezi în domeniu. Niciuna. Zero.

Faptul că știi să faci un pic de tehnoredactare în Word nu te recomandă ca informatician, la fel cum nu te recomandă nici faptul că stai pe messenger zi lumină. Sigur. există domenii conexe unde asemenea aptitudini ar putea fi folositoare, dar acelea sunt, după cum spuneam, conexe sau anexe.

Le ai cu statul pe messenger și știi să scrii repede și bine? Poate ai fi bun la relații cu clienții. Le ai cu Word-ul Poate ești bun la tehnoredactare de text. Simplu. Dar asta nu te face informatician. Iar simpla afirmație că “sunt șomer dar mă gândesc să fac ceva pe calculator” este cel puțin suspectă, ca să nu spun puerilă de-a dreptul.

În fine, astăzi am avut o revelație: mie îmi place informatica pentru că nu mi-a fost predată la școală, ci am învățat-o în ritmul meu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.