Pilda cu maimuțele

Citisem pe Facebook o pildă cu niște maimuțe care se urcau pe o scară să ia banane, și care erau udate în timpul procesului. No, pe măsură ce noi membri erau adăugați în grup, aceștia erau educați prin bătaie (ce concept!) să nu se urce după banane, astfel încât noii membri, care nici măcar nu erau udați, învățau să nu se urce pe scară după banane.

Pilda asta e falsă. Orice grup de maimuțe are un lider. Când ăla vrea banane, merge și-și ia, iar restul nu au ce bătaie să-i dea, că și-o fură ei de la lider. Asta unu la mână. Apoi, nu cred că maimuțelor inteligente, de obicei din zonele tropicale, nu le place ploaia sau apa. Din contră.

În schimb, ce nu spunea pilda și este relevant, s-a văzut atât în grupurile de maimuțe cât și la oameni, că la schimbare de obicei se opun bărbații bătrâni, ceea ce pune într-o nouă perspectivă parlamentul țării acesteia.

Este, deci, că avem ce învăța de la maimuțe?

P.S. Credeți că cel care a scris pilda de pe Facebook se pricepe la maimuțe?

8 Comentarii

 1. Tuxx 10 martie 2012 la 21:58 - Raspunde
 2. ex-silentio 11 martie 2012 la 08:46 - Raspunde

  Nu e nici o pildă, experimentul chiar a fost realizat mai demult, testa niște teorii legate de memoria colectivă, nu mai țin minte exact.

  • Robin Molnar 14 martie 2012 la 08:34 - Raspunde

   Mie mi se pare că este un experiment care vrea să vadă dacă bătaia doare. 🙁

 3. joita lucian 11 martie 2012 la 10:34 - Raspunde

  Personal cred ca nu….este o aluzie ca suntem reprezentati in parlament de niste maimute:))?!

 4. Adina Amironesei 14 martie 2012 la 09:54 - Raspunde

  Nu știu dacă experimentul s-a făcut sau nu (nu am avut timp să caut), dar cred că pilda asta a fost “adusă din condei” așa cum i-a căzut bine celui care a scris-o prima dată, spun asta deoarece e și o morală la final:
  “Dacă ar fi fost posibil ca maimuțele să fie întrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se cațere pe scară, poate că răspunsul ar fi sunat cam așa: “Nu știm. Lucrurile întotdeauna au fost asa, aici…”
  Nu pot să contrazic autorul inițial, cunoaștem cu toții efectul de turmă și consecințele acestuia. Ce cred că e trist e faptul că oamenii nu știu să se protejeze în vreun fel de inocularea prejudecăților (de către societate) având în vedere cât de greu e să le scoți din “program” după.
  Zi frumoasă 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.