Pro și Contra Uber

Nu folosesc Uber, nici nu știu dacă a ajuns în Cluj și nici nu știu de ce aș avea nevoie de el în Cluj. Înțeleg ce face și, din punctul meu de vedere, decizia de a-l interzice este stupidă.

Desigur, înțeleg nevoia de a reglementa regimul persoanelor care transportă alte persoane și cred că fiecare cetățean trebuie să-și plătească taxele corect. Și taximetriștii, cel puțin până la proba contrarie, plătesc. Deci au dreptul de a le fi apărate interesele.

Pe de altă parte, șoferii de la Uber își folosesc un bun din proprietate pentru a genera niște venituri, altfel reglementate. Și tot de aceeași parte, trebuie să luăm în considerare și drepturile consumatorilor. Iar eu, în calitate de consumator, am mai multă încredere ca, odată ajuns n București, să solicit un șofer Uber decât un taxi oarecare.

Desigur, există posibilitatea să-ți iei țeapă și prin Uber. Dar cu taximetriștii din București avem în general certitudinea că ne luăm țeapă. Or, din acest considerent, mi se pare că statul nu-mi dă posibilitatea să aleg între o posibilitate nașpa și o certitudine enervantă.

Cred că soluția corectă ar fi fost reglementarea în sens liberal a unei activități care generează consum, deci bani la buget, că mașinile respective nu se teleportează, ci folosesc combustibili, deci generează taxe, accize și, din păcate, și supra-accize.

Totuși, de la această clasă politică, nu putem avea pretenția cârmuirii liberale a unei economii rahitice, care suferă din cauza diversificării scăzute a serviciilor oferite în economie.

13 Comentarii

 1. ice4you 16 iunie 2015 la 10:03 - Raspunde

  “Dar cu taximetriștii din București avem în general certitudinea că ne luăm țeapă.”

  Si ma rog de unde ai ajuns tu la concluzia asta “generala” si certa ca iti iei teapa in Bucuresti daca mergi cu taxiul?! Or fi model de cinste si miez de corectitudine soferi de taxi din Cluj?! Ba da’i dracu!

  Ma distreaza si omoara in acelasi timp ideeile astea preconcepute despre toate, orice si mai ales Bucuresti. Habar nu aveti cum este exact pe acolo unde ati ajuns uneori si doar in trecere, dar stiti voi sigur 100% ca e miezul tepelor. Pai daca sunteti prosti si va ard ca pe gaste … e vina lor, sau e vina voastra?!

  Adica in concluzie mai degraba ai incredere intr’un strain cu o masina oarecare (ce poate fi chiar furata) logat pe un cont de aplicatie online decat intr’un dispecer de taxi ce iti trimite o masina cu numar de autorizatie si indicativ ce ulterior l’ai putea teoretic reclama autoritatilor, rata de risc la bani sa zicem ca e mai mare, da macar nu risti sa iti taie gatul pe miristi. Tare gandire mai e asta, bravo!

  • Robin Molnar 16 iunie 2015 la 10:05 - Raspunde

   Ideea preconcepută este primită prin viu grai de la oameni care locuiesc acolo.

 2. Alina M 16 iunie 2015 la 13:31 - Raspunde

  Ice4you a fost cu taxiul prin București mai mult decât bucureștenii, de-acolo știe.

  • ice4you 16 iunie 2015 la 13:48 - Raspunde

   Alina M te simteai singura si nebagata in seama, sau?!

   Poate ca locuiesc (si) acolo de aia stiu.

   Robi … nu e dracu atat de negru, crede’ma!

   • Robin Molnar 16 iunie 2015 la 13:55 - Raspunde

    Just.

    Discuția merge, totuși, într-o direcție neproductivă. Gen: OK, să zicem că taximetriștii bucureșteni ar fi OK. Dacă eu, plătitorul, n-am încredere în ei, asta este percepția mea despre ei, eronată sau nu, ar trebui, totuși, să am de unde alege, adică inclusiv folosind alte servicii de transport, nu?

    • ice4you 16 iunie 2015 la 15:30 - Raspunde

     Din acest punct de vedere suntem pe aceiasi lungime de unda mai ales ca discutam despre o libertate ce nu este justificat a fi ingradita atata vreme cat se incadreaza in limite legale!

     Da, este dreptul tau sa ai de unde alege!

     Punct.

 3. Alina M 17 iunie 2015 la 00:09 - Raspunde

  Stai liniștit, te înțeleg: și eu am perioade când sunt Gică Contra, dar eu am PMS-ul ca scuză.

  Dacă am fost ironică puteai să fii și tu ironic, dar nu, e neapărat să duci discuția la un alt nivel, cel al aruncatului cu etichete. Mai învață-mă, da, pentru că nu știu ce mă fac fără experiențele tale de viață care valorează mai mult decât ale altor o mie care – tot locuitori ai Bucureștiului – vorbesc prostii pentru că se plictisesc în timpul liber.

  Ca să nu mai zic că dacă tu n-ai avut experiențe neplăcute și restul au avut, am obligația să te iau garanție, sau cum? Cât valorează ce scrii dacă autorul articolului zice că n-are încredere în taximetriștii dintr-un oraș, iar tu sari în sus că nici în alte părți nu sunt mai breji? A zis cineva că în Cluj nu sunt țepari? Ești Gică Contra numai așa, din obișnuință?

  O, mărite sultan, atoatecunoscătorule, iartă-mă că în netrebnicia mea nu mi-am măsurat cuvintele! Am și pierdut ceapa degerată pe care o foloseam ca etalon pentru singurătate și nebăgare în seamă, dar bine că m-ai salvat. Fără lumina pe care o emani viața mea ar fie pustie!

  • Robin Molnar 17 iunie 2015 la 00:21 - Raspunde

   🙁 Care este valoarea pe care o aduce acest comentariu?

   • Alina M 17 iunie 2015 la 18:38 - Raspunde

    Trebuia să-i spun omului că-l iubesc. 🙂

    • ice4you 17 iunie 2015 la 20:55 - Raspunde

     Nici nu aveai cum altfel. Sunt obisnuit, mi’se intampla des!
     Restul aberatiilor le pun pe seama celebrului PMS’ului.
     Esti iertata!

 4. Malin 20 iunie 2015 la 15:44 - Raspunde

  Mai sincer eu cand eram in floarea varstei si mergeam sa-mi vad iubita prin Bucuresti luam un taxi din Militari de la autogara si ii ziceam “sefu’ e bine 80 mii pana in Regie?” si ma ducea tot in stilul Uber, fara ceas si fara nimic. Stiam de la prieteni despre tepe, dar si ca-s oameni flexibili majoritatea si mai stiam ca de obicei o calatorie dinasta costa vreo 70 mii pe ceas. Si uite asa am evitat sa-mi iau teapa de fiecare data cand am fost in Bucuresti.

  • Robin Molnar 20 iunie 2015 la 21:33 - Raspunde

   Înseamnă că eu sunt prost și generalizez, ceea ce este corect. Sper să mă pot abține pe viitor.

 5. Ioana 26 ianuarie 2016 la 14:10 - Raspunde

  O altă alternativă, valabilă și în Cluj, sunt aplicațiile de comandă taxi. De exemplu, Clever Taxi ce colaborează cu multiple companii și face o selecție a șoferilor pentru a asigura un plus de siguranță și confort călătorilor. Și da, cursa se poate plăti cu cardul atașat la un cont, fix ca în Uber.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.