România și-a plătit datoria externă

Cum recunoști un idiot care n-ar trebui să mai voteze? Este omul care susține sus și tare idea conform căreia comunismul a fost bun pentru că România și-a plătit în totalitate datoria externă. Niciun astfel de cretin nu merge mai departe pe firul ideii, spre a-i și contempla efectele.

Poate este adevărat, România și-a plătit datoria externă. Pe de altă parte, oricum nu ne mai credita nimeni. Este precum papuașii care trăiesc pe lângă ghena de gunoi: sunt liberi, n-au datorii, nu sunt slugile nimănui, dar nici n-au de niciunele și trebuie să se mulțumească doar cu ceea ce au.

Apoi, progresul tehnologic este realizat prin îndatorare: tu îmi vinzi mie tehnologie modernă, cu care să-mi echipez fabricile, iar eu ți-o plătesc în X rate. Mă rog, acesta este mersul macroeconomiei normale la cap. Dar la noi n-a fost o construcție normală la cap.

În 1969, când oamenii mergeau pe Lună, sau mergeau în spațiu, sau lansau sateliți de telecomunicații, cea mai mare realizare tehnică a socialismului românesc era o mașină de spălat manuală, cu uscător auxiliar, pentru că era prea complicat să o faci automată, iar noi nu aveam tehnologia.

Bine, sunt și teorii cretine care spun că oamenii n-au ajuns pe lună. Sau, cel puțin, nu atunci, așa că luăm alt exemplu: în 1966, pe când ne rugam de străini să ne vândă o licență de producție pentru autoturisme, recordul de viteză pentru o mașină ce se deplasează pe sol era de 955 de Km/h. Aproape o mie de kilometri pe oră băgau unii cu mașinile produse în garaj, noi nu puteam nici 10, că nu produceam, de breji și de deștepți ce eram.

Să vă mai dau alt exemplu, precum mașina de spălat vase? Sau cutia automată? Sau – elementar! – apa caldă menajeră?

Da, România și-a plătit datoriile, iar în schimbul acestei acțiuni s-a ales cu o industrie neperformantă – că partidul n-a investit în ea să fie performantă – cu produse bune, dar învechite tehnologic cel puțin cu zece ani (stați fraierilor la coadă la televizoare alb-negru și băgați ca MIG-ul să fiți fruntași ca să aveți dreptul de a sta la coadă, nemții își luau televizoare color de hă-hă-hă!) și cu o prăbușire excesivă a calității bunurilor și serviciilor oferite către populația: apa caldă era mai rece, mâncarea era mai puțină și mai proastă…

Partidul Comunist n-a decis el, de capul lui, că cel mai bine pentru România ar fi fost să-și plătească datoriile. Pur și simplu, după criza petrolului din 1973-1979, economia mondială a suferit o schimbare prin care nu orice stat condus de orice agarici putea să se împrumute, iar efectele au fost imediate: România s-a putut împrumuta din ce în ce mai puțin și din ce în ce mai scump, până când nu a mai fost deloc rentabil să se împrumute.

De aia zic, să nu ne batem cu cărămida-n piept c-am făcut și c-am dres, că nu este cazul: ne-am dat cu tesla-n ouă și ne-am tăiat singuri craca, aspect  care nu este – în niciun caz – un motiv de mândrie. Din contră, mai bine eram noi proști ca japonezii, ca austriecii și ca nemții și făceam tot posibilul să ne îndatorăm ca să avem. Așa, am plătit și ce nu aveam. Ca ăia de iau o bere la preț de două.

Pe de altă pare, tot mai des mi se întâmplă să aud din Rusia fix ideea asta, că Putin este un conducător bun, pentru că a plătit datoria externă a Rusiei. Și-atunci tac chitit, mergând pe principiul: – Când inamicul greșește, să nu-l întrerupi.

În fine, noi – oare – ne-am învățat lecția?

6 Comentarii

  1. Atti 30 iulie 2014 la 09:57 - Raspunde

    “În fine, noi – oare – ne-am învățat lecția?”

    No f*cking way. Poate ne-am invatat lectia ca individ – dar ca grup, din pacate nu.

    Btw: sunt curios care e mecanismul social de trasmitere a bolii ? Puțalăi care nu au apucat veci sa traiasca pe vremurile alea, lauda cu voiosie trecutul / industria / marile realizari / lazeru’ lui Coanda / bomba atomica lui Ceasca / etc ad nauseam.

  2. George 31 iulie 2014 la 08:06 - Raspunde

    Problema cu cei ce lauda realizarile din perioada comunista e ca se fac uita chestiile naspa..
    Daca acele realizari veneau la pachet cu un regim democratic, libertate, mancare in magazine, si alte cateva ‘mici’ detalii, nimeni nu ar fi renuntat la comunism.. 🙂

    • Robin Molnar 31 iulie 2014 la 09:53 - Raspunde

      Regimul democratic, libertatea și mâncarea nu vin din comunism.

  3. Dan Ciulea 31 iulie 2014 la 10:06 - Raspunde

    – Nu e chiar asa. O tara fara datorii isi poate impune conditii pe piata de desfacere (acum, cand ne imprumutam ca suntem pe minus grav, UE-ul ne impune conditii… sa nu prodcem aiai, sa nu facem aia, sa importam aia). Ai uitat de acest aspect. Daca noi nu aveam datorii, aveam o piata de desfacere de 20 milioane consumatori, nu crezi ca ne era mai usor sa ne impunem noi conditiile.

    – Daca doream imprumut pe vremea impuscatului, luam fara nicio problema din China. Erau prieteni la catarama 😉 Nu s-a pus problema ca nu aveam de unde sa ne imprumutam.

    – Oameni capabili am avut (da, la trecut, ca in prezent chiar daca avem, au plecat din tara) si chiar au creat (ex: motorul cu reactie).

    – Da, aia care sustin ca pe vremea impuscatului era mai bine, nu ar trebui sa voteze!

    • Robin Molnar 01 august 2014 la 09:54 - Raspunde

      Nope, nu ne puteam împrumuta din China, pentru că nici China nu avea. Vorbim despre o perioadă când România încă mai construia fabrici în China.

      • Dan Ciulea 04 august 2014 la 17:31 - Raspunde

        Robin, cei care sunt nostalgici dupa Ceausescu, nu invoca perioada de dupa ’80, ci pe cea de dinainte, perioada 70-77/78. Cand isi permiteau orice.

        Dar, ma repet sa nu fiu inteles gresit, nu sunt de accord cu ei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.