Romsilva și fructele de pădure
45 de poliţişti şi jandarmi clujeni au desfăşurat o acțiune în zona Munţilor Apuseni, la limita cu judeţul Alba, în locurile numite „Dobruş”, „Dorna” şi „La Grinzi”.
Poliţiştii au urmărit identificarea şi verificarea persoanelor care recoltează fructe de pădure şi ciuperci, fără respectarea prevederilor legale, a persoanelor care locuiesc în tabere improvizate pe fondul forestier, precum şi identificarea persoanelor urmărite în temeiul legii.
Dezgustător, căci avem mai multe spețe aici, după cum urmează:
1. „Poliţiştii au urmărit identificarea şi verificarea persoanelor care recoltează fructe de pădure şi ciuperci, fără respectarea prevederilor legale„, adică s-au dus să vadă cine, de ce și cum culege ciuperci, afine, zmeură și ce-o mai culege unii care n-au altă sursă de venit decât culesul.
Ultima dată când am verificat, culesul fructelor de pădure era o formă de agricultură sezonieră și implică, în principal, munca cinstită. Adică, nu poți să trișezi: ori culegi, ori nu culegi, ceea ce mă oftică, pentru că eu am fost, în tinerețe, la cules de afine și știu cât de oribil este, pentru că fructele sunt mici și până strângi un kilogram îți vine să-ți iei câmpii.
Nimeni nu merge la cules de afine de plăcere. Hai, culegi câteva să mănânci, poate o găletușă mai mică pentru dulceață și sirop, atât. În rest, cei care își rup oasele pe munte la cules de fructe de pădure o fac strict pentru bani.
Din punctul meu de vedere, culesul fructelor din pădure este o formă de muncă cinstită.
Desigur, se poate reproșa faptul că pădurea este a Romsilva, ceea ce este inutil. Nimeni nu i-a întrebat pe locuitorii zonelor respective dacă sunt de acord ca Romsilva să administreze pădurile și, cum pădurea este o resursă naturală locală, mi se pare firesc că oamenii locului ar trebui să aibă dreptul de a folosi pădurea într-un scop just, acela de a-și procura – prin cules – hrană.
Evident, nu sunt de acord cu defrișările și cu folosirea în alt mod a pădurilor, dar mi se pare că oamenii au dreptul de a culege fructe din pădure. Dacă cineva vrea să meargă la cules, ar trebui să fie liber să o facă.
Și nu mi se pare just ca Romsilva să aibă drept de preempțiune asupra fructelor culese din pădure, cu atât mai mult cu cât eu sunt dispus să ofer un preț mai bun. De ce fructele de pădure și ciupercile crescute și produse în România să nu acționeze pe o piață românească liberă, unde prețurile să se stabilească pe baza cererii și a ofertei.
De asta importăm afine din Chile, pentru că Romsilva nu ni le vinde nouă să ne bucurăm noi de ele, ci le vinde străinilor, să se bucure ei de ele. Înțeleg, Romsilva are nevoie de bani. De ce să nu punem cote: putem exploata atât, putem vinde în România atât, putem exporta atât.
Practic, asta vrea să vă întreb: de ce să ne rupem noi de la gură?
2. „Poliţiştii au urmărit identificarea şi verificarea persoanelor care locuiesc în tabere improvizate pe fondul forestier„.
Știți ce înseamnă asta? Că în pădure s-au format tabere de culegători, cum sunt taberele improvizate de țigani, cu corturi acoperite cu pungi și nylon, cu tot soiul de improvizații, cu condiții de viață la limita subzistenței.
De ce? Păi taberele acestea s-au construit în pădure, pentru că principala sursă de venit pentru acei oameni este fix pădurea. Cum acum 10,000 de ani oamenii mergeau pe urmele turmelor de bizoni, ca să aibă hrană, cum omul modern se mută dintr-un loc în altul, în funcție de disponibilitatea locurilor de muncă, așa și oamenii pădurii se mută vara la cort, ca să facă niște bani muncind.
După cum spuneam, nimeni nu merge la cules de plăcere. Oamenii ăia nu locuiesc în pădure din cauza bucuriei de a respira aer tare sau pentru a face o cură de natură. Pur și simplu, nu au altă posibilitate. Unde să se ducă? Ce să facă? În Munții Apuseni, locurile de muncă sunt mai rare decât tufele de mure. Și să zicem că s-ar muta la oraș. Să facă ce?
După părerea mea, în România, din agricultura asta sezonieră trăiesc zeci de mii de oameni. Este ilegal ceea ce fac ei? Este imoral? Sau, este culesul din pădure mai puțin moral decât să iei fructele de la noi și să le vinzi altora?
Oribil.
Din punct de vedere administrativ, ar trebui ca oamenii ăștia să primească niște permise de culegători, cum au și pescarii. Și ar trebui să poată să-și vândă marfa, chiar și-n piețe. Nu, ce găsiți voi în piețe, cu 15-20 de lei kilogramul de zmeură, de mure sau de afine, nu, nu sunt culese de ăia de vi le vând. Nici măcar pe marginea drumului cei care le vând nu sunt musai cei ce le culeg, ci intermediari.
În fine, mi se pare incalificabil ceea ce se întâmplă: tot ăia săraci primesc un șut în fund.
Lasa un raspuns