Sa ne fie rusine!

Sa ne crape obrazul de rusine, la fiecare si la toti deopotriva! Cine a mai pomenit o asa rusine? Romanii sa aiba doua tari, nu una? Cine ne-a dat noua dreptul sa ignoram jertfele tuturor romanilor de pe ambele maluri ale Prutului dealungul anilor si razboaielor? Sa ne fie rusine ca ne-am lasat orbiti de oameni si idei meschine, in contradictie crasa cu bunul simt si valorile istoriei si ale neamului nostru! Sa ne fie rusine ca Republica Moldova este un stat asa zis neutru si nu o provincie de la sanul tarii!

Sa ne fie rusine la toti, indiferent de pozitia fata de raul de lacrimi si sange numit Prut! Sa ne fie rusine ca, dupa mai bine de 15 ani, intre romani inca se afla un gard de sarma ghimpata!

Sa ne fie rusine la toti ca n-am invatat nimic din sacrificiul celor trecuti in lumea de dincolo si ca nu le-am apreciat jertfa!

Sa ne fie rusine ca am acceptat compromisuri marunte, unul dpa altul, care astazi dau imaginea penibila: “O natiune! Doua tari!”!

Sa ne fie rusine ca n-am luptat suficient impotriva atitudinii Kremlinului de a-si baga coada unde nu-i fierbe oala!

Sa ne fie rusine la toti! Suntem toti penibili in demersurile noastre! Ce naiba poate fi mai important decat sa stergem aceasta rusine si sa facem pasul corect si mult intarziat de a repara aceasta rusine?

Sa ne fie rusine ca am avut neocomunistii nostri pe care i-am lasat sa ne conduca potrivit intereselor lor sau unor interese marunte ale natiunii, in ciuda interesului major al natiunii: unirea tuturor romanilor sub acelasi steag si sub acelasi imn! Sa ne fie rusine ca nu i-am fortat sa ne calauzeasca catre acest tel maret! Sa ne fie rusine ca n-am fost parte din acest lucru maret! Sa ne fie rusine ca i-am lasat sa ne calauzeasca departe de acesta!

Sa ne fie rusine ca ne-am impiedicat, precum oile, de lucruri meschine: limba moldoveneasca, Transnistria si alte asemenea aberatii! Sa ne fie rusine ca le toleram! Sa ne crape obrazul de rusine!

Gazul rusesc nu poate sterge aceasta rusine! Rublele nu pot cumpara demnitatea! Zgomotul tancurilor rusesti nu poate acoperi strigatele mahnite ale eroilor care au luptat impotriva a ceea ce astazi chiar noi am devenit! Sa ne fie rusine!

Sa ne fie rusine ca nu am luptat suficient impotriva acelora care, pentru a-si apara interesul, ne-au dezbinat! Si sa ne fie rusine ca ne-am lasat dezbinati!

Dar cel mai mult sa le fie rusine celor care au uitat ca sunt romani, celor care au uitat ca acel codru de paine pe care-l mananca azi a fost platit acum 50 de ani pentru a doua oara cu lacrimi, sange, sudoare si sacrificiu! Sa le fie rusine celor care pretind ca Stefan cel Mare si Sfant a fost moldovean, sau Eminescu, sau alti atatia mari oameni ai neamului! Nu domnule, ei erau romani! Si sa ne fie rusine ca am ingaduit cuiva sa spuna altfel si sa scape nepedepsit! Rusine!

Sa le fie rusine fara margini acelora care isi cer dreptul moral si istoric de a fi roman, fara a lupta insa pentru acesta, fara a apara natiunea din care ei pretind ca fac parte! Si sa le fie rusine acelor romani care uita sau ignora faptul ca milioane de romani sufera in afara granitelor Romaniei! Rusine! Si parintii si bunicii lor au luptat pentru ca Romania sa ajunga unde estea ea astazi si nu este corect ca acum, cand ne este un pic mai bine, sa uitam de ei! Spiritul Romaniei ii cuprinde si pe ei, pentru ca spiritul Romaniei este dat de jertfe, sacrificiu si demnitate!

Sa le fie rusine acelor romani care spun ca Romania este o tara de rahat, fara a face, insa, nimic pentru progresul tarii! Rusine si ciocu’ mic! Daca vrei ca tara ta, buna, rea, asa cum este ea, care, insa, ti-a dat tot ceea ce a avut ea: o educatie, prieteni, un codru de paine, sa fie mai buna, atunci pune, fraiere, osul si schimba ceva, fa ceva, nu mai sta deoparte sa privesti jocul din tribuna, jocul unora care nu te reprezinta! Fa ceva, dar nu mai sta degeaba pe margine! Si nu mai deschide gura sa comentezi daca nu faci decat asta, sau daca nu faci decat sa stai cu mainile-n san!

Sa le fie rusine celor care nu au mers la vot! Oameni multi au murit pentru asta si nu este corect sa le ignoram sacrificiul!

Sa ne fie rusine la toti, dar sa facem ceva odata, in privinta asta! Sa indreptam lucrurile si sa nu mai permitem diversilor indivizi cu diverse interese, sa semene intre noi ura, neincredere, dezbinare, suferinta si sarma ghimpata!

Sa ne fie rusine! La toti! Si nu, nu sunt extremist! Sunt roman si simt romaneste! Ceea ce le doresc tuturor! Oricum, sa ne fie rusine!

4 Comentarii

 1. Arhi 02 martie 2008 la 12:04 - Raspunde

  aaa….si cam ce ai vrea tu sa facem? sa luptam contra rusilor, cu submarinul nostru din 42 si fregata regina maria? sa fim eroi, nu? sa murim toti, sa ne moara femeile si copiii, dar sa fim eroi pana la capat. nu conteaza ca armata rusa e mai mare decat toata populatia romaniei, sau ca urmatorul pas intr-un conflict ar fi alipirea transilvaniei la ungaria. conteaza sa fim eroi.
  dude….

 2. Robin Molnar 02 martie 2008 la 16:52 - Raspunde

  Nu, Arhi, nu m-ai inteles. Nu poate fi vorba de un conflict militar. Daca ar fi un conflict militar nu ar mai conta, pentru ca oricum lumea, asa cum o stim azi, ar disparea. Suntem in NATO si asta ne da oarecare protectie. Eu vorbeam despre componenta politica si social-economica. De ce tarile baltice pot sa isi urmeze interesele iar noi nu? De ce la ei se poate si la noi nu?

 3. gicu 20 decembrie 2008 la 20:15 - Raspunde

  SA MA C*C PE SITE-UL TAU1 :woohoo:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.