Să punem carul înaintea bolior, cu Remus Pricopie

Ca să nu se mai spună că idioții vor intra la facultate fără a fi luat Bac-ul, Remus Pricopie s-a exprimat pe Facebook:

Având în vedere INFORMAȚIILE FALSE, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență, doresc să fac următoarele precizări:

1. NIMENI NU SE POATE ÎNSCRIE LA FACULTATE și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, FĂRĂ DIPLOMĂ DE BACALAUREAT sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat.

2. Metodologia recent adoptată conține chiar în titlul său sintagma de „ÎNVĂȚĂMÂNT TERȚIAR NONUNIVERSITAR”. Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare voluntară de a induce în eroare și a dezinforma populația.

3. Conform LEN nr. 1/2001 cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, înclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat. ACESTE PERSOANE NU AU CALITATEA DE STUDENT ȘI NU URMEAZĂ CURSURILE UNEI FALCULTĂȚI, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una de licență.

4. Ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale. Începând cu anul școlar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități. Altfel spus, INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR ACREDITATE POT ORGANIZA ȘCOLI POSTLICEALE cu o durată de 1-3 ani. STATUTUL ACESTEI FORME DE ÎNVĂȚĂMÂNT ESTE CEL TERȚIAR NONUNIVERSITAR.

În aparență, totul este în regulă, nu? Păi nu. Pentru că punem – precum în titlu – carul înaintea boilor, pentru că tinerii care n-au promovat examenul de Bacalaureat au nevoie întâi să promoveze acest examen, înainte de orice altceva, chiar și înainte ca statul să mai bage banii îi ei.

Putem să vopsim cioara cum vrem și putem să punem oricâtă pudră de zahăr pe gogoașă, acesta tot plină cu rahat va fi. Pentru că statul vrea să bage și mai mulți bani în educația unora care au cam dat greș la a primi educație.

În plus de asta, ce nevoi acoperă aceste forme de învățământ terțiar non-universitar? Școli post liceale avem, la multe, dar nu la toate, se cam cere diplomă de Bac. Ce nevoie avem de școli post-liceale non-bacalaureate în universități? Ca să ce? Ce nevoi avem pentru ele? De ce alte state n-au asemenea nevoi?

Să fie clar, deci: dacă Ministerul Educației vroia să ajute tinerii care n-au luat Bacalaureatul, avea la dispoziție școlile post-liceale, n-avea nevoie să diversifice învățământul pre-universitar. Or, dacă a făcut asta, înseamnă că Ministerul vede o diferență între școlile post-liceale la care nu se cere Bacalaureat și această nouă formă de învățământ. Nu știam că a luat sau a nu lua Bac-ul are mai multe nuanțe, că despre asta vorbim aici…

Și nu, nu este în regulă că-l creditezi pe un om cu “dacă ia Bac-ul la anul trece în anul 2 de facultate”. Și dacă nu-l ia? Își ratează un an din viață? Repetă primul an până-l ia? Pe banii mei? De ce? Dacă este leneș, stea acasă, nu să-și plimbe hoitul pe la cursuri de care nu-i pasă.

Nu, domnule, în viață se merge pe merit, nu pe credit. Deci nu sunt de acord cu acestă inepție!

Cred, deci, că Ministerul Educației vrea să mătrășească și mai mult și așa firavul sistem de educație și cu tărie mai cred că Ministerul Educației nu poate fi condus de un personaj care n-a înțeles că rolul examenului de Bacalaureat este acela de a-i atesta societății în care trăiești dreptul tău de a-ți continua educația.

Unde nu-i Bacalaureat nu-i educație, simplu.

Greșesc?

P.S. În mod evident, fac pe prostul. Ministerul Educației încearcă să țină în viață universitățile slabe, care n-au studenți. Așa că vor să-i trimită pe cretini drept carne de tun și să aloce niște bani pentru oligofrenii ăia leneși care n-au pus mâna pe carte. În jur de 5000 de lei pe an, pe cap de vită furajeră terțiară non-universitară. În timpul ăsta, studenții care ai ajuns la universitate pe merit n-au tot ce le trebuie (materiale educative, acces la tehnologii moderne etc).

Vorba lui tata: “prost să fii, noroc că ești!”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.