Una scurtă despre deszăpezire

Când eram tânăr flăcău (știu că e pleonasm) și de Discovery Channel privitor mereu, până să se umple de motoare și pescuit, desigur, am văzut, la un moment dat, o chestie tare.

Nu știu pe unde prin Canada acum o sută de ani era o mare exploatare de cupru prin minerit la suprafață, iar comunitatea era atât de prosperă, încât și-au montat un sistem electric de încălzire pe sub drumul asfaltat, astfel încât acesta să nu se umple de zăpadă în lungile ierni polare, permițându-le accesul spre alte comunități și oportunități.

Ei bine, imaginea aceea cu țevile încălzite de sub drumul asfaltat, nu pietruit, nu betonat, mă bântuie de atunci. Cum, mă?, când noi eram mândri că introducem iluminatul electric în orașe ăștia își încălzeau drumurile ca să le deszăpezească? Nu se poate așa ceva! Ba se poate.

Unde suntem acum, după o sută de ani?

România plăteşte de patru ori mai mult decât Finlanda pentru deszăpezirea unui kilometru de autostradă, dar rezultatele nu sunt aceleaşi. Ce puţin în Bucureşti, majoritatea contractelor încheiate cu firmele de deszăpezire nu au fost încheiate în baza unor licitaţii transparente, sunt expirate şi ilegale, după cum afirmă Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, intervievat de Ştefan Popescu.

Sursa

În paleolitic, adică, aplicând metode învechite și în gospodărirea de iarnă, la fel cum facem și în alte domenii precum agricultura sau administrația publică. Or, asta ar trebui să ne dea de gândit. Motorina nu se va ieftini. Benzina nu  se va ieftini. Utilajele nu se vor ieftini. Salariile vor crește. Deci unde vom ajunge și ce vom face?

8 Comentarii

  1. Robert 16 februarie 2012 la 14:09 - Raspunde

    Probabil ca va fi greu sa civilizam administratia oraselor care va avea aceste probleme daca nu va exista corectitudine in a incheia un contract prin licitatie transparenta si nu prin favoritisme.

    Trebuie sa fim constienti insa si media sa fie in alerta permanenta poate asa se poate schimba cu timpul situatia. Pana la urma presiunea societatii civile poate duce la multe batalii castigate cu autoritatile.

    • Robin Molnar 17 februarie 2012 la 08:12 - Raspunde

      Da, așa cred și eu, că presiunea societății civile poate schimba lucrurile în bine.

  2. alexandru c. 17 februarie 2012 la 03:24 - Raspunde

    sistem de incalzire pe strada ce vorbesti? cand jumatate din populatie se incalzeste cu lemne in soba de foc :)) robintel, visezi frumos si mie mi-ar placea dar traim intr-o tara saraca, sa nu uitam asta

    • Robin Molnar 17 februarie 2012 la 08:22 - Raspunde

      Suntem prea săraci ca să risipim banii pe deszăpeziri.

  3. joita lucian 17 februarie 2012 la 11:26 - Raspunde

    Pe mine nu ma dereanjeaza ca paltim mai mult..dar dureaza mai mult autostrazile sau suntem pregatiti sa dezapezim polul nord..la cat ni se cere!?

    • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 20:45 - Raspunde

      Cred că deszăpezim anual o mică parte din Siberia.

  4. Gigel 18 februarie 2012 la 01:36 - Raspunde

    Romania plateste de 4 ori mai mult, e putin spus,insa fie vorba ca sa fie aceleasi rezultat, ma ca indoiesc, la noi orice e prost facut.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.