Viziunea mea
Viziunea mea despre cum ar trebui să îmbunătăţim municipiul Petroşani şi pe care am expus-o aici este destul de complexă şi are la bază nişte principii simple asupra cărăra nu vreau să insist. Vreau să insint asupra listei mele de propuneri.
- Introducerea supravegherii video în Parcul Central şi nu pe Str. Nicolae Bălcescu unde este Poliţia. Răspuns: Supravegerea video se va face pe bulevardul dintre Piaţa Victoriei până la Str. 1 Decembrie 1918, inclusiv segmentul de stradă din faţa Teatrului Dramatic I.D. Sârbu. [Practic mă furase harta.]
- Crearea unui brand al oraşului prin montarea unui panou metalic cu textul de genul "Petroşani" în punctul Observator de la Brădet. [În genul în care şi Deva are. Sau Hollywood, că e mai cunoscut.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
- Refacerea arterei pietonale cu trepte spre Cabana Brădet.
- Construirea unei piste pentru biciclete în paralel cu refacerea drumui de acces spre Cabana Brădet.
- Amenajarea unui mini-parc lângă Muzeul Mineritului pe această temă. [Avem spaţiul, avem copacii, ne mai trebuiesc nişte alei, nişte bănci şi nişte tufe. Utilajele miniere vor fi urcate pe nişte socluri din beton şi se va monta câte o plăcuţă informativă sub fiecare pentru a spune ce echipament este şi la cer era folosit.] Răspuns: Muzeul Mineritului intră într-un alt proiect care acum este în lucru. [Adăugire ulterioară din 14 Martie 2009: Articolul exemplificativ este aici.]
- Amenajarea unui mini-parc lângă biserica de la intersecţia străzilor
1 Decembrie 1918I.B. Deleanu şi Carol Schreter [în prezent este un teren viran.] sau amenajarea unei parcări. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.- Amplasarea unor lucrări de artă de genul celor din campusul Universităţii (pozele alb – negru începând de aici) în parcurile din zona Poştei eventual şi în alte parcuri. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare. Răspuns: Trebuie încercată găsirea unui parteneriat cu Universitatea. [Adăugire din 16 Martie 2009: Aici este articolul mai detaliat.]
- Amplasarea într-unul din parcuri a unui Memorial al mineritului din marmură neagră sau un material asemănător. Pe o parte să fie trecute numele celor răpiţi de pământ iar pe o altă parte a monumentului să fie trecută o poezie sau o strofă dintr-o poezie minerească. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
- Montarea unui gard viu care să despartă parcul din faţa Poştei de drumul de acces în spatele Şcoli sportive. [Adăugire ulterioară din 14 Martie 2009: Articolul exemplificativ este aici.]
- Montarea unui gard viu dealungul DN66 pe partea dreaptă a acestuia pe direcţia N – S, pentru a mai reduce din poluarea sonoră şi pentru a atenua şi cantitatea de emisii polunate care ajunge în zona încevinată (Cartierul Colonie). [Adăgire din data de 16 Martie 2009: Vă rog să intraţi aici pentru mai multe detalii.]
- Plantarea unor copaci rezistenţi (nuci) sau ornamentali (cireşi, meri) pe partea stângă a DN66 pe direcţia N – S pentru a reduce din nivelul de poluare ce ajunge în Centru Civic. Complementar propun şi crearea unei piste de bicilete pe acelaşi sens, în zona trotuarului, iar între copaci să fie amplasate nişte bănci şi tufe decorative. [Cred că efectul ar fi deosebit, în special când sunt pomii în floare.] [Adăgire din data de 16 Martie 2009: Vă rog să intraţi aici pentru mai multe detalii.]
- Montarea statuii lui I.D. Sârbu în parcul de lângă teatrul I.D. Sârbu. Răspuns: Uniunea Scriitorilor (dacă am înţeles bine) se ocupă deja de asta.
- Refacerea completă a parcului de lângă Piaţa Centrală. Răspuns: Este un proiect avut în vedere. [alte detalii nu îmi mai amintesc.]
- Revitalizarea zonei economice de pe partea stângă a străzii 1 Decembrie 1918 pe direcţia N – S prin reamenajarea spaţului verde de acolo ca o extensie a Parcului Carol Schreter (Central).
- Amenajarea unui parc cu un iaz în valea din spatele Centrului de Calcul al Universităţii. [Am în vedere faptul că debitul pârâului este mic iar amenajarea este facilă, fiind necesare doar câteva rabe de pietriş, nişte beton pentru îndiguire şi 2 -3 bănci. Cred că este oportună realizarea acestui mic parc deoarece va da o pată frumoasă de culoare pe traseul ce duce spre Cabana Brădet.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare. Răspuns: Trebuie găsit un parteneriat cu Universitatea.
- Amenajarea unor panouri informative cu punctele de interes turistic din Petroşani în punctele cheie ale municipiului, în mai multe limbi.
- Fostul cămin militatar de pe Strada Timişoarei să fie transformat într-un centru pentru tineret (se pot face multe lucruri cu el). Răspuns: Clădirea este a Ministerului de Interne şi Reformei Administrative (dacă am reţinut bine).
- Conducta de termoficare ce trece peste bulevardul Avram Iancu să fie mascată cu flori sau iederă fiindcă este "violentă" pentru ochi. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
- Montarea unor formaţiuni în formă de trunchi de piramidă cu piese din beton montate pe ele, pe care să se poată căţăra copiii. [Cum au cei din Oţelu Roşu] Răspuns: Să vedem ce aprobări ne trebuiesc şi dacă sunt omologate.
- Montarea unor ghivece de flori, multietajate şi mobile, în anumite locuri din oraş. [Am în vedere aşa ceva.] [Adăugire din data de 16 Martie 2009: Vă rog să citiţi articolul acesta pentru lămuriri.]
- Plantarea mai multor tufe şi arbori decorativi în spaţiile verzi.
- Amplasarea unui WC public în parcul de lângă Spitalul de Urgenţă.
- Semnalizarea corespunzătoare a WC-urilor publice, de exemplu folosind marcajele rutiere corespunzătoare.
- Montarea de panouri informative pentru reţeaua de transport în comun, în staţiile aferente.
- Amenajarea vadului pârâului Maleia (?) ce trece pe lângă Strada Tmişoarei astfel încât să montăm în vad (datorită scăderii debitului pârâului din ultimul deceniu) nişte bănci. [Urmăresc conectarea Pacului din laterala poştei cu Parcul Pensionarilor.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
- Construirea unuia sau a mai multor foişoare (filigorii) în Parcul Brădet, în special în punctul denumit Obserator, de genul celui din Parcul Pensionarilor. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
- Adâncirea lacului artificial din Parcul Brădet, eventual crearea unui bazin de înot. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
Cam atât, momentan.
Sa inteleg ca, de cand nu am mai fost pe acasa, a fost renovata Cabana Bradet? Vara trecuta semana cu unele cladiri din Hirosima fix dupa ce le explodase bomba nucleara.
Intreb asta pentru ca nu vad de ce ar incepe sa reamenajeze zona Bradet dim moment ce in mijlocul ei se afla ruina aceea…
:woohoo: Nu, încă nu a fost renovată, dar urmează. :woohoo:
Si cand te-ai trezit era dimineata! 😀
P.S. Nu era rau daca postai toate acestea si pe siteul dedicat, nu de alta dar stiu din surse sigure ca arunca cate un ochii acolo si unii dintre cei care ar putea face ceva!
🙁 N-am avut timp, dar pun astăzi. 🙁
da te-a pus primarul sa-i faci o lista cu propunerile tale?
:woohoo: Evident că nu. :woohoo: [url=http://www.robintel.ro/index.php/blog/personal/am-fost-la-dezbatere.html]Aici[/url] Primăria a rugat toţi cetăţenii să se implice activ în proiect şi să vină cu propuneri, or eu tocmai asta fac. :woohoo:
tre\’ sa te felicit pentru implicare si initiative, le-am citit pe toate, zici tu bine acolo ce zici!! acum sunt foarte curioasa ce zice si primaria! sa postezi rezultatele! bafta! B)
😆 Mulţumesc. Când voi vede primele rezultate, dacă va fi cazul, am să le pun pe blog. 😆