10 Comentarii

 1. joita lucian 24 august 2011 la 11:45 - Raspunde

  ….AM sa fiu succint si am sa te citez oarecum ..”pt ca traim in tara lu Papura Voda”

 2. Mihai Todor 24 august 2011 la 12:23 - Raspunde

  “noi de ce n-am putea?” – Pentru că ne băgăm ca musca’n căcat încercând să “trimitem primul om pe Marte”, săltând peste niște pași esențiali prin care au trecut alte nații, sperând că nu va observa nimeni. Problema cea mai mare cu firma care vrea să exploateze aur la Roșia Montană este că nu are deloc experiență cu așa ceva și, aparent, nici firma care o deține (Gabriel Resources), nu are nici un fel de experiență în acest domeniu (conform site-ului lor – secțiunea “Projects”). Deci, de la cine au cumpărat ăștia tehnologia și creierele, de sunt așa de siguri că nu o vor da în bară?

  De asemenea, cine dracu’ le-a dat / le dă aprobare fără să primească niște șpăguțe serioase, în condițiile de mai sus? Când faci o garanție, trebuie să o asiguri și cu o reputație, nu doar cu niște sume frumoase de bani…

  Da, ok, orice firmă de exploatări trebuie să aibă un început undeva, un loc în care să experimenteze și să vadă ce-o ieși, dar eu aș prefera să o facă în altă zonă a Globului, cât mai departe de România.

  În continuare, îmi displace felul în care se mediatizează exploatarea aceasta și tot ce ține de ea.

  • Robin Molnar 25 august 2011 la 22:01 - Raspunde

   În acest moment, în România mai sunt două proiecte. Crezi că alea sunt mai bune?

   • Mihai Todor 25 august 2011 la 22:20 - Raspunde

    Bre, să stea dracu’ pe curu’ lor până când or fi în stare să facă treabă bună, sau să se lase păgubași. Nu va sărăci nimeni dacă acea zonă nu este exploatată. Nu se va evapora aurul din pământ și nu vor veni țiganii extratereștrii să îl ciordească noaptea. Ba, din contră, s-ar putea să sărăcească și mai tare localnicii de acolo, după ce vor afla că n-au calificarea necesară să muncească într-un șantier aproape complet automatizat. Refuz să cred că firma respectivă are nevoie de o armată de sclavi înarmați cu lopata și târnăcopu’ ca să mute tone de pământ. Spune-mi tu câți din localnicii de acolo sunt capabili să manevreze un excavator de ultimă generație?

    Singura problemă aici este faptul că în zona în care se află aurul există și niște coate rupte care se cred în perioada gold rush-ului, visând să se îmbogățească din resursele de sub curu’ lor. Nu, nu îmi este milă de ei, pentru că nu-s singurii oameni săraci din România și nu pun botu’ la argumente de genul: da, dar pe ăștia îi putem salva. Cum îi salvăm? Păi așteptăm ca unor șmecherași din străinătate să li se facă milă și să le dea de-o pâine…

    Nu contest, există posibilitatea ca peste x de ani, aurul de acolo să nu mai aibă nici o valoare, dar șansele sunt extrem de mici, dat fiind faptul că această resursă nu curge la robinet, ca să zic așa. De altfel, tare aș vrea să aud argumentele tale pentru a motiva faptul că acea zonă trebuie exploatată ACUM, că m-ai făcut curios.

    Din punctul meu de vedere, singurul lucru care ar trebui făcut în regim de urgență, ar fi curățarea acelor ape poluate din zonă, că deh, după ce își bagă nasul statul român, trebuie să vină străinii să curețe, pentru că noi nu suntem în stare…

    LE: Inițial nu prea vroiam să-mi bat capul cu această problemă, dar mă cam enervez când văd o discuție încinsă, dar lipsită de argumente logice și fapte concrete.

    • Robin Molnar 25 august 2011 la 22:31 - Raspunde

     Păi cel mai tare argument ar fi situația economică: toată lumea se refugiază în aur.

     • Mihai Todor 25 august 2011 la 22:37 -

      Bine bre, atunci îi invit pe localnicii din Roșia Montană să se ducă și să-și revendice aurul din pământul lor, cu resursele și ustensilele de care dispun. Poate e doar impresia mea, dar eu nu-i văd pe acei oameni defilând în jurul Casei Poporului pentru că nu le permite guvernul să își exercite dreptul de a exploata acele resurse.

      Singurul impediment din toată ecuația asta este guvernul, care vrea o felie cât mai mare din cașcavalul de care va beneficia firma care va ajunge să efectueze exploatările. Mie îmi este destul de clar că localnicii din Roșia Montană nu prea au nimic de zis în toată afacerea asta.

     • TNH 25 august 2011 la 23:12 -

      Îți scapă ceva: a te refugia în aur înseamnă să-l cumperi, să-l deții. Ori aurul nu se cumpără niciodată când prețul lui e la cota maximă. Având în vedere că nu se știe până când durează un trend ascendent, deci care ar fi cota maximă, cel mai inteligent lucru pe care poate să-l facă cineva e să cumpere când prețul e pe un trend descendent, sau măcar la începutul unui trend ascendent. Pentru că nu știu dacă ai observat, dar prețurile nici nu cresc la infinit, nici nu scad la infinit, ci fluctuează.

      În concluzie, argumentul tău e taman contra RMGC pentru că aceasta se va refugia în aur, nu localnicii.

 3. TNH 24 august 2011 la 18:01 - Raspunde

  N-am încredere în RMGC din cauza PR-ului agresiv.

  1. Pun pe masă o grămadă de cifre ca să distragă atenția de la ce e important: logica. Nu e logic să înstrăinezi o comoară pentru niște beneficii temporare. Nu e și gata. Povestea cu oamenii care vor avea loc de muncă e gargară, locurile alea de muncă nu vor mai exista peste câțiva ani, iar oamenii vor fi din nou șomeri. Nu-mi spune că oamenii vor economisi banii din salarii pentru că nu cred. Îi vor cheltui la fel ca restul lumii.

  2. O societate comercială are ca scop profitul. Asta scrie în orice manual de economie încă de la primul capitol. Responsabilitatea socială și grija față de mediu sunt concepte frumoase, dar păcat că nu sunt puse în practică. Sunt folosite doar pentru a spoi gardul. Dacă vroiau să aibă grijă de mediu, foloseau altă metodă de exploatare, nu cu cianuri. Grija față de mediu costă bani. RMGC nu vrea să cheltuie bani în acest scop pentru că ar scădea profitul, așa că vine cu texte de protecția mediului pentru că sigur se găsesc oameni care să creadă.

  3. Faptul că toți cei care nu sunt de acord cu exploatarea privată (fie RMGC, fie alții) sunt expediați ca boschetari, sau în cel mai bun caz ca trolli neinformați de către cei care au tot ascultat cifrele RMGC, nu face decât să arate gradul de moralitate al unei companii care vrea să dezbine, nu să dezbată. Îmi rezerv dreptul de a nu avea încredere într-o astfel de companie.

  4. E normal să ai încredere în oameni, dar NU e normal să ai încredere în entități al căror scop este obținerea de profit. Probabil că și acum mai am încredere în oameni în care n-ar trebui să am, dar asta nu înseamnă că pot avea vreodată încredere în Coca Cola și MacDonalds că vor clienți sănătoși, oricâte salate stropite cu sosuri (citește bombe calorice) ar face. Nu e logic!

  Optimista din mine consideră că RMGC aduce regres, nu progres, și că RMGC însăși e un exemplu de practici obișnuite în Evul Mediu.

  În încheiere, RMGC e pentru români ceea ce sunt Frank Timiș și Ovidiu Tender pentru africani, nu e nicio diferență:
  http://www.gandul.info/financiar/cei-doi-miliardari-romani-care-detin-tari-in-africa-plus-misteriosul-roman-care-are-o-mina-de-diamante-in-sierra-leone-8563294

  • Robin Molnar 25 august 2011 la 22:05 - Raspunde

   Da, pe de o parte ai dreptate, just. Pe de altă parte avem nevoie de aur. Nu prea avem cum jongla cu astea. :((

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.