Despre naivitate

Cred că scriitorii sunt naivi, întrucât eu nu cred că este posibil să scrii un an la o operă pe care să o citească doar cei cincizeci de recenzori care te citesc, și să fii mulțumit. Cred, de aceea, că visul secret al oricărui om de litere este acela de a schimba, prin cuvintele sale, lumea.

In extenso, literele nu mai sunt un apanaj exclusivist al celor care scriu, conform paradigmei clasice (eseuri, teatru, beletristică, poezie sau critică literară). Nu, literele au coborât în stradă și, de acolo, s-au urcat în cloud, pe internet. Astfel, deși volumul oamenilor care știu să scrie, vizavi de dimensiunea populației, este în scădere, în mod îmbucurător, numărul celor care scriu este și va fi în creștere, cel puțin încă o bună bucată de acum înainte.

Aici se întâmplă un paradox: literatura, în orice formă ar fi ea, inclusiv în formele ei moderne de pe internet, nu-i va atinge pe cei îndeajuns de naivi încât să nu se creadă naivi.

Astfel paradoxul, în forma lui extinsă, este acela că – în relația cu ideile scrise – avem de-a face cu două grupuri de oameni: oamenii atinși de litere, care sunt suficient de naivi încât să creadă că pot schimba lumea dor prin forța unor idei, și oameni îndeajuns de naivi încât să nu se creadă naivi și care, în virtutea acestei dure așa-zise lipse de naivitate, sunt incapabili de a accepta ideile altora. Doar ei nu sunt proști și pot gândi pentru sieși.

Ca blogger, ca și om care scrie, fără a avea pretenții de scriitor, cred că sunt un pic naiv.

Gândiți-vă și voi: eu cred că poți schimba lumea doar schimbând ideile. Și mai cred că cea mai mare putere a unui om este dată de însăși forța (tăria) ideilor sale asumate – înnăscute sau împrumutate. Este, dacă vreți, ca și cum ai spune că ai putea schimba lumea doar cu puterea minții, ca și cum, ca un magician, ai îndoi o lingură sau o furculiță.

Oare nu este totul doar o iluzie (pe care doar naivii o cred) ?

13 Comentarii

 1. Mihai Todor 26 septembrie 2013 la 10:04 - Raspunde

  Suntem o lume plină de naivi, doar că majoritatea nu contribuie cu nimic nou…

  • Robin Molnar 26 septembrie 2013 la 16:50 - Raspunde

   Interesant. Crezi că nu contribuie cu nimic?

   • Mihai Todor 26 septembrie 2013 la 16:55 - Raspunde

    Ba cum să nu: majoritatea contribuie la producția de CO2…

    • Robin Molnar 26 septembrie 2013 la 16:58 - Raspunde

     N-aș zice. Doar unul din zece europeni n-are ocupație (adică, vreo șaizeci de milioane de oameni).

     • Mihai Todor 26 septembrie 2013 la 17:17 -

      Păi aici nu era vorba de joburi redundante, bre. Puțini au voința / interesul de a face ceva nou și, în același timp, util. Vezi generația de persoane trecute de 30 de ani care se duc la muncă doar ca să bifeze rubrica în condică și apoi visează 8 ore la ce vor face seara, după job.

     • Robin Molnar 26 septembrie 2013 la 20:55 -

      Nu trebuie musai să fie ceva nou.

     • Mihai Todor 26 septembrie 2013 la 23:12 -

      Nu, nu e, dar mereu mă întreb cum de 90% din persoanele pe care le cunosc (ca să fiu rău, da, a scăzut nițel procentul de când m-am mutat în Olanda :P) se mulțumesc cu o viață banală, plutind de la o zi la alta, fără să aibă vreun interes în a realiza ceva (nou)…

     • Robin Molnar 26 septembrie 2013 la 23:21 -

      Nu oricine poate duce o viață extraordinară.

     • Mihai Todor 26 septembrie 2013 la 23:31 -

      Viață extraordinară? Aș zice că asta e o exagerare 🙂 Am cunoscut destule persoane remarcabile pe aici, care au contribuții semnificative și, totuși, duc o viață cât se poate de banală.

     • Robin Molnar 26 septembrie 2013 la 23:33 -

      Este ceva greșit în asta?

     • Mihai Todor 26 septembrie 2013 la 23:36 -

      Nu știu. Eu n-am o viață normală (notă de subtilitate: n-am zis banală :P)

     • Robin Molnar 27 septembrie 2013 la 08:08 -

      Wow. Scrie-mi despre ea.

     • Mihai Todor 27 septembrie 2013 la 10:37 -

      Ei, știi tu: majoritatea vor socializare, distracție, mașină, casă, gagică, plod, vițel, purcel, concediu permanent (adică pensie) etc. (nu neapărat în ordinea asta). Eu nu vreau absolut nimic din chestiunile astea. Prefer să îmi aloc aproape tot timpul disponibil stând pe internet citind chestii tehnice sau jucându-mă cu niște cod 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.