Bă, deci ești pe bune?
Am primit de la cineva un mesaj. Nu știu ce să cred, dar mie nu mi se pare a fi pe bune, ci doar un alt spam nenorocit. Este despre auto-resuscitare, cum ar veni. Sper să treacă vreun doctor pe aici și să lămurească treaba asta. Până atunci eu sunt, ca de obicei, sceptic.
AUTOAJUTORUL IN CAZ DE INFARCT:
Sa spunem ca este ora 18:15, este seara si vii singur cu masina spre casa de la slujba …..dupa o zi grea… Esti obosit si frustrat…
Deodata simti o durere severa in piept ce iradiaza in brat si/sau in maxilar. Esti la 5 km de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu stii daca vei putea ajunge pana acolo…
Ce sa faci???
Ai invatat resuscitarea, dar tipul care ti-a predat cursul nu ti-a spus CUM SA TE RESUSCITEZI SINGUR !!!
CUM SA SUPRAVIETUIESTI UNUI INFARCT CAND ESTI SINGUR ?
Deoarece multi oameni sunt singuri cand fac un infarct,fara ajutor,persoana a carei inima bate necorespunzator are doar 10 secunde la dispozitie inainte de a-si pierde cunostinta.
Ce e de facut??
RASPUNS:
NU INTRA IN PANICA, incepe sa TUSESTI repetat si cu putere.
INSPRA adanc inaintea fiecarei reprize de tuse-iar tusea trebuie sa fie adanca si prelungita,ca si cum ati vrea sa eliminati secretiile din adancul plamanilor.
Un inspir adanc si o repriza de tuse trebuie repetate la fiecare 2 secunde-fara pauza-pana soseste ajutorul sau simti ca inima incepe sa bata normal din nou.
Inspirul adanc aduce OXIGEN IN PLAMANI iar miscarile de TUSE comprima cordul si fac SANGELE sa CIRCULE. PRESIUNEA exercitata astfel asupra inimii o ajuta sa-si revina la ritmul normal.In acest fel victimele unui atac de cord ar putea ajunge pina la spital.
ARTICLE PUBLISHED ON N.º 240 OF JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER
SPUNE LA CAT MAI MULTI OAMENI DESPRE ASTA.
LE-AR PUTEA SALVA VIETILE !!! Si nu te gandi ca nu esti predispus la un infarct daca ai vreo 25 sau 30 de ani. Din cauza schimbarilor produse in stilul de viata de azi,atacul de cord apare la toate grupele de varsta.
Păreri, ceva? Nu de alta, dar mi-am uitat tehnica de resuscitare în altă pare.
P.S. În alte țări toți studenții, indiferent de specializare, fac cursuri de prim ajutor. Noi nu facem, că statul ne vrea proști sau morți.
Cică e utilă tehnică, dar numai dacă ştii că infarctul va fi mortal (se pare că îţi trebuie multă instruire ca să îl deosebeşti unul mai uşor) şi să ştii exact tehnica, pentru că se pare că e ceva foarte strict. Dacă infarctul nu era unul fatal, s-ar putea ca tuşind să-l transformi tu într-unul fatal. Cel puţin aşa am înţeles eu de aici:
[url=http://www.snopes.com/medical/homecure/coughcpr.asp]http://www.snopes.com/medical/homecure/coughcpr.asp[/url]
şi
[url=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2441386/]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2441386/[/url]
=) Cineva a uitat să precizeze chestiile astea. =) Așa pățești când faci medicină de urgență după ureche. =)
Tehnica e interesanta si e utila, dar cum spune si TNH atunci cand e executata aiurea poti sa iti opresti inima de tot. E adevarat ca ai in jur de 10-20 de secunde (depinde de organism) pana sa pici pe jos, asta pentru ca nu mai circula sangele si implicit nu mai e oxigenat creierul. Daca nu e oxigenat creierul nu mai poti face nimic.
Faza cu tusea e ca iti fortezi inima sa bata. Fa un test daca poti, ia-ti pulsul cu o ocazie si incearca sa executi usor tehnica cu tusele cam un minut. Sa vezi atunci ce puls ai.
Asta ti-o explica unul care tocmai trebuie sa isi dea examenul la prim ajutor.
=) Prefer să nu încerc. Adică no, cred că doare. =D