NaNoWriMo – National Novel Writing Month 2010

K.R.U.G.Timisoara si NaNoWriMo International va invita la…

NaNoWriMo – National Novel Writing Month 2010

Ce propune: scrierea unui scurt roman, de 175 de pagini (aproximativ), adică 50,000 de cuvinte (1667/zi) de la 1 la 30 Noiembrie în fiecare an. Anul acesta (2010), e la ediţia XII.

Cine poate participa: absolut oricine cu vârsta peste 13 ani.

Cine câştigă: cel ce trece limita de 50,000 de cuvinte (50,000 de cuvinte chiar este rezonabil, nu e atât de mult şi înfricoşător cum pare).

Ce câştigă:

– propriul său roman

– i se facilitează contactul cu diferite edituri de către NaNoWriMo (prin posibilitatea publicării romanului pe CreateSpace.com şi Amazon)

– diplomă în format electronic

– anii anteriori s-a tipărit pentru fiecare câştigător câte un exemplar gratuit din romanul său în Anglia, de către diverse case de editură; încrucişăm degetele şi sperăm că se va întâmpla şi anul acesta acelaşi lucru!

De ce:

– pentru a depăşi “blocajul scriitorului”; orice amator sau profesionist are perioade în care nu poate să scrie. NaNoWriMo este o tentativă de spargere a acestui blocaj; nu trebuie decât atins numărul minim de cuvinte într-o lună

– pentru bucuria de a scrie

– socializare

Când: înscrierea se poate face oricând până la 1 noiembrie, când începe scrierea efectivă a romanului, dar e indicată înscrierea pe parcursul lunii octombrie.

Programul:

– Octombrie: se fac înscrierile şi documentaţiile pentru tema romanului (aleasă de fiecare participant)

– Noiembrie: se scrie romanul

– Decembrie: se corectează şi editează romanul (NaNoWriMo devine NaNoEdMo – National Novel Editing Month); pentru “codaşii” care nu au terminat în Noiembrie, luna Decembrie este NaNoFiMo (National Novel Finishing Month)

Cum se face înscrierea:

– după data de 1 octombrie fiecare participant nou îşi face un cont pe www.NaNoWriMo.org , la secţiunea Europe / Romania; cei ce au mai participat la alte ediţii anterioare păstrează sau reactivează contul, după caz.

– se înscrie în NaNoWriMo Romania Group pe Yahoo!Groups şi dă “add” coordonatorului evenimentului din Romania (Yahoo!ID – strongindependentwoman@yahoo.com), pentru ca să primească update cu întâlnirile şi activităţile grupului din România şi să fie luat în evidenţă.

Activităţi colaterale:

– Word-wars!!! – Cine a participat anul trecut ştie că sunt demenţiale “războaiele de cuvinte”!!! E una din cele mai plăcute activităţi intelectual-literare la care am luat parte. Cum se desfăşoară? Se aşează participanţii la calculator în acelaşi timp şi au o perioadă de timp stabilită (o oră, două, zece!!!) în care fiecare scrie cât de mult poate. La expirarea termenului se numără cuvintele şi… câştigătorul e cel care a scris cel mai mult!

– schimb de informaţii – e uimitor cât de mult pot ajuta informaţiile şi documentarea completă pe o anumită temă. Participanţii între ei pot face schimb de informaţii.

– întâlniri şi party-uri – mai ales petrecerea de final şi cea de început, aka “The Kick-Off Party”! Din păcate, anul trecut nu s-a organizat aşa ceva în România, deoarece participanţii au fost din diferite zone ale ţării. Anul acesta, însă, e foarte posibil să se poată organiza în Timişoara întâlniri între participanţi.

Alte chestii interesante:

– Toţi participanţii noi pot fi “adoptaţi” de un participant mai vechi, ca să fie îndrumaţi pas cu pas. Nu e complicat!

– Există forumuri şi exerciţii care se pot face în luna octombrie, pregătitoare concursului.

– Anii anteriori au fost publicate romane ale participanţilor şi spre vânzare; există edituri care fac oferte de publicare participanţilor câştigători; cea mai cunoscută carte care a rezultat în urma unei ediţii NaNoWriMo este “Water For Elephants” (Sara Gruen), tradusă şi în română, apărută în ciclul “Raftul Denisei” (Humanitas Fiction) cu titlul “Apă pentru elefanţi”.

– Comunitatea internaţională care se creează facilitează cunoaşterea oamenilor din diverse colţuri ale lumii care împărtăşesc acelaşi interes pentru literatură; diversitatea e fantastică!

– Am deschis pe Yahoo!Groups un grup numit NaNoWriMo Romania care deja are peste 30 de membri

– Se pot face domaţii, dar acestea nu au caracter obligatoriu; sunt pentru plătirea staff-ului şi întreţinerea site-ului NaNoWriMo; de asemenea, acolo unde sunt mai mulţi participanţi, se ţin întruniri locale în luna noiembrie, iar cheltuielile legate de acestea sunt susţinute tot din donaţii

– Cenaclul K.R.U.G.Timişoara (partener oficial al Centrului Creştin Kairos Timişoara) va găzdui începând de anul acesta filia NaNoWriMo în România.

Ce fac dacă nu sunt din Timişoara?
Nimeni nu e perfect. Poţi participa la activităţile virtuale. Este, însă, obligatoriu, să ne spui cine eşti pentru ca să te luăm în evidenţă.

CALENDARUL K.R.U.G. pentru NANOWRIMO 2010*:

Octombrie:

– Luni, 25 octombrie 2010, ora 19.00 – prima întâlnire la care se prezintă stafful care organizează evenimentul NaNoWriMo în România; este momentul în care se pot pune întrebări legate de NaNoWriMo, temele romanului, organizare, etc., şi se răspunde la ele.

Noiembrie:

– Luni, 01 noiembrie 2010 – “THE KICK-OFF PARTY!” cu o seara surpriză!!!

– Luni, 15 noiembrie 2010, ora 19.00-21.00 – întâlnirile săptămânale pentru povestit, citit fragmente şi povestit despre romane şi insomnii şi criză de timp şi toate lucrurile minunate pe care le aduce NaNoWriMo.

– Luni, 08, 22 noiembrie 2010, ora 21.00-22.00 – întâlnirile virtuale pentru WordWars!!!

– Luni, 29 noiembrie 2010 şi marţi 30 noiembrie 2010 – maratonul NaNo! – pe ultima sută de metri, în sprijinul celor ce au fost leneşi şi nu şi-au făcut norma de 1667 cuvinte/zi, un MEGA – WordWar de două zile!!!
Decembrie:

– Luni, 06 decembrie 2010, ora 19.00 – “FINISH PARTY!” surpriză din nou!!!

* activităţile obligatorii pentru toti participantii:

Octombrie: – înscrierea pe site-ul NaNoWriMo şi NaNoWriMo Yahoo!Groups

Noiembrie: – word-wars si intalniri virtuale

– restul activităţilor sunt cu titlu opţional

* activităţile obligatorii pentru comunitatea din Timisoara:

Octombrie: – înscrierea pe site-ul NaNoWriMo şi NaNoWriMo Yahoo!Groups

Noiembrie: – word-wars si intalniri virtuale si întâlnirile de luni

Decembrie: – the party, 06 decembrie 2010

– restul activităţilor sunt cu titlu opţional

Orice modificări în program vor fi anunţate până la începutul lunii noiembrie, 2010.

Vizualizează şi pagina organizatorului din România: http://krugtimisoara.wordpress.com

Şi pagina atelierelor-gazdă a întâlnirilor: www.kairosonline.net

Şi pagina „ofiţerului de gardă” din România: http://strongindependentwoman.wordpress.com

Şi pagina oficială NaNoWriMo Internaţional: www.nanowrimo.org

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.