A safe place (Mama mia) – teatru

Piesa de teatru “A safe place (inițial Mama mia)”, după Teodor Herghelegiu, sub regia lui Horia Suru este o piesă mai deosebită ca și concept și este despre iubirea toxică a unei mame ce are fata bolnavă incurabil și mortal, piesa fiind vizionată în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Viceversa, ediția a III-a, 2011.

Fiind bolnavă, visul fetei este să se mărite, astfel că o serie întreagă de pețitori de toate condițiile sociale se perindă pe la casa celor două, aceștia murind omorâți fie de mamă, fie de fiică. Bine, prefer să păstrez misterul cu privire la finalitatea piesei: dacă și cu cine se mărită fata, până la urmă, evidențiind un singur aspect: când iubirea unui părinte este toxică, prea puțini sunt oamenii suficient de buni încât să le fie suficient de buni copiilor.

Sigur, dragostea toxică a părinților are multe forme, una dintre cele mai grotești fiind aceasta, la fel cum avem și o altă formă în piesa de teatru și încă multe altele din viața de zi cu zi, morala fiind, totuși, una singură.

Despre interpretare pot spune că a fost bună, mai ales scena în care unul dintre pețitori era înecat sistematic cu capul într-o găleată, iar fazele (semi)erotice erau deliciul publicului tânăr, în timp ce publicul un pic mai trecut se gândea că a devenit cumva prea conservator.

De aceea, cred că și această piesă ar trebui inclusă în lista obligatoriu de vizionat a liceenilor, pentru că uneori trebuie să te revolți împotriva părinților, ca să nu fii completamente bou sau, după caz, vacă. Oricum, piesa este clar recomandată adolescenților după ce aceștia s-au certat un pic cu părinții. Le-ar deschide câteva perspective noi.

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 09 iunie 2011 la 16:58 - Raspunde

    “fazele (semi)erotice erau deliciul publicului tânăr” – Deci sa inteleg ca apareau tipe goale pe scena, sau cum? 😀

    • Robin Molnar 09 iunie 2011 la 21:26 - Raspunde

      Cum să zic? Era ca la imigranții care ajungeau în New York cu vaporul! Vedeau Ellis Island, Statuia Libertății, orașul și țărmul. Nu se vedea America, dar nici nu mai era nevoie. =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.