Filmul Surrogates

Filmul Surrogates este un SF idealist despre transformarea umanității prin folosirea la scară masivă a unor surogate de oameni (de unde și titlul), niște roboți conectați la sistemul nervos uman, roboți care înlocuiesc oamenii în viața reală, aceștia trăind într-o iluzorie realitate virtual – paralelă.

La un nivel profund, filmul este despre impactul tehnologiei asupra vieții și atitudinii umane moderne. Privit din această perspectivă, filmul nu este atât de SF pe cât pare la prima vedere căci, prin extensie, computerele sunt niște mașini, deci niște roboți (chiar dacă nu fizic) prin care oamenii au ajuns să interacționeze unii cu ceilalți mai mult decât ar putea-o face în viața reală.

Din această perspectivă complexă, filmul este despre noi, despre societatea actuală, și despre felul în care inter-relaționăm prin intermediul tehnologiei, totodată trăgând și un semnal de alarmă asupra efectelor pe care utilizarea în exces a tehnologiei le poate avea asupra psihicului uman, în sensul că s-ar putea ajunge, dacă nu s-a ajuns deja, la un anumit stadiu de involuție psiho – socială în care oamenii să se teamă de relaționarea directă și nemijlocită, ajungând sclavii tehnologiei.

[Spoiler alert!] Spun că este un SF idealist pentru că la finalul filmului toate surogatele sunt dezactivate iar lumea este salvată în mod brutal de la această sclavie. De cine altcineva, dacă nu de Bruce Willis?

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 26 martie 2010 la 18:06 - Raspunde

    L-am văzut anu\’ trecut… Nu m-a impresionat prea tare. Cred că fie a îmbătrânit Bruce fie am îmbătrânit eu… Una din 2 😛

    • Robin Molnar 27 martie 2010 la 20:56 - Raspunde

      =D Păi no, nu era chiar genul de film de acțiune cu care ne-a obișnuit. =D

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.