Ultimul Zburător

O să încep cu un moment de sinceritate care sper să nu deranjeze pe nimeni, spunând că atunci când am primit invitația celor de la Oxygen PR de a veni la filmul Ultimul Zburător, am fost entuziasmat, desigur, doar că n-am fost entuziasmat din cale afară. În fond, mă uitasem pe afișul primit pe e-mail și-mi părea că este o invitație la un fel de Twilight românesc și mă și gândeam:

Afișul filmului Ultimul Zburător

Afișul filmului Ultimul Zburător

– Nu m-am dus să văd porcărioara aia americană, are vreun sens să mă duc s-o văd pe cea românească?

În acest context, cam grăbit și fără o exacerbată tragere de inimă, după cum spuneam, am ajuns la Cinema City aseară și, cumva, am rămas fără invitație/ bilet. Asta este, mi-am zis, mă duc acasă și nu-i bai.

Sigur, puteam să-mi cumpăr bilet, dar mi se părea absurd să dau banii pe un bilet pentru un film cu vampiri amoroși, ecranizare românească, mai ales în contextul în care – oricum – nu eram extrem de entuziasmat să văd filmul.

În fine, deci, a fost o mică încurcătură, dau să plec, dar un tip – părea a avea legătură cu Ovidiu Georgescu, regizorul filmului – mi-a spus că să nu plec, că n-am de ce, și după câteva secunde vine la mine c-un bilet. Probabil plătit de el.

No, la faza asta am devenit circumspect, mai ales că fetele de la Oxygen PR niciodată nu m-au invitat la vreun film prost, din contră, și cu atât mai mult cu cât bărbatul insistase să mă duc și mi-a plătit el biletul.

OK, mi-am zis, deja este suspect ce se întâmplă, prea multe recomandări să vin să văd filmul ăsta cu vampiri și demoni și dragoste, că de necrofilie îmi arde mie luni seara.

Dar greșeam, oioioi cât greșeam.

Filmul n-are nimic în comun cu Twilight, singura minoră asemănare fiind perspectiva iubiri ca suspensie între viață și moarte, n-are vampiri, n-are morți, n-are necrofilie, n-are porcării, dar are umor, are erotism, are esență, masă, are personalitate și-l simți ca pe un baton de unt ce stă pe inimă și se topește în pantaloni cu fiecare clipă care trece.

Greșisem, filmul nu era o porcărioară ieftină, ci aborda tema mitologică a sburătorului – de unde și titlu – deși, inițial nu mi s-a părut evident.

Băieți, nu vă recomand filme proaste și nu vă recomand să mergeți la porcărioare adolescentine, dar vă recomand să vă luați fetele în oraș, să le duceți la Cinema City (sau în alte rețele în care filmul mai rulează) și să vedeți filmul. Pur și simplu, n-are nimic din ceea ce ați putea crede doar văzând afișul.

Pe cuvânt, filmul este despre un bărbat normal – într-un context mai puțin normal – cu trăsături normale, cu apucături normale și cu o nesecată poftă de dragoste, filmul este despre alegerea pe care, inevitabil, orice bărbat trebuie să o facă în viață, este despre momentul când fetele decid să devină femei, nu doar niște ființe plăcute și plăpânde, ci niște prezențe vii și calde și provocatoare.

Ano Kato - Sloganul filmului Ultimul Zburător

Ano Kato – Sloganul filmului Ultimul Zburător

De fapt, întreg filmul este plin de un erotism substanțial – aici, cu sensul de: are substanță, îl simți, nu este superficial – iar cel mai puțin erotică fază este aceea în care cei doi… dar mai bine nu vă spun, să nu alterez surpriza (care, între adulți fie vorba, nu mai este nicio surpriză).

Mai mult, înainte să ajungeți la film vă recomand să treceți pe la o farmacie și să luați cele trebuincioase întru amor, dacă mă înțelegeți și – cu atât mai mult – vă recomand acest film dacă Dumneavoastră și jumătatea Dumneavoastră sunteți împreună de zece, douăzeci sau cincizeci de ani. Vă garantez că va reaprinde o flacără devenită invizibilă sub ceața cotidianului.

Deci da, mi-a plăcut filmul, m-a surprins, m-a reîncărcat emoțional, m-a mișcat și mi-a oferit ceva ce nu poate fi descris, și nici nu poate fi cumpărat cu 16,5 lei – sau cât o fi prețul biletului.

Și-acum, cu permisiunea Dumneavoastră, o să mă retrag c-o fază mortală: domnul care mi-a dat bilet, era nimeni altul decât actorul principal, Gabriel Duțu.

Mulțumesc frumos Oxygen PR.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.