Castelul de la Hunedoara

Am trecut de mai multe ori pe acolo, dar cu ocazia vizitei organizate intitulate #vizitainhd mi-am luat și DSLR-ul cu mine. Cu alte ocazii aveam doar un compact sau un bridge, la care se plătește taxă foto, așa că am mai multe seturi de poze, însă mulțumit sunt doar de acest succint set.

Ca și obiectiv turistic, mie mi se pare că se merită vizitat, Castelul Huniazilor/ Castelul Corvinilor/ Castelul de la Hunedoara (iată, câte denumiri!) fiind o bijuterie arhitectonică medievală din toate punctele de vedere, fiind dotat chiar și cu un mic muzeu cu obiecte medievale rare.

Ce nu mi-a plăcut, totuși, la el, este că renovarea s-a făcut fără cap și complet lipsit de gust.

Astfel, în fotografiile 15 – 17 vedem prize albe montate la vedere, în Cripta unde doarme “Lumina Lumii”, pereții fiind scobiți pentru montarea firelor electrice aferente prizelor, fiind apoi acoperiți cu materiale moderne. N-am înțeles exact de ce era nevoie de prize lângă cavou.

N-am înțeles de ce este nevoie să punem țevile de pexal la vedere. Am înțeles că nu e OK să înghețe castelul, OK, dar chiar așa (?), la vedere, să se vadă în toate fotografiile turiștilor?

Iarăși, tot în Criptă, se vede că ăștia au pus niște aplice albe, rotunde. Ca să ce? De aia au distrus pereții, ca să pună prize, doze și aplice? Cine și-a dat acordul pentru asta? Se vede lucrătura modernă, nu trebuia procedat așa.

La fel, nu mi-a plăcut faptul că Sala Dietei n-a fost renovată corespunzător, picturile nefiind refăcute, pereții find lăsați albi/ albicioși, ceea ce este o inepție. Sala Dietei a fost, așa cum era moda medievală, pictată în culori stridente. Doar în fotografiile 34 – 35 vedem urme ale acestei picturi, căci nimeni nu pare să o bage în seamă.

De asemenea, n-am înțeles de ce mobilier bisericesc vechi este lăsat să se degradeze în turla catedralei Sfântul Mihail din Cluj, în timp castelul de la Hunedoara este aproape chel de mobilier.

Asta, ca să nu mai spun de renovările eterne, ce durează de vreo zece ani.

Altfel, după cum spuneam, castelul este plăcut de vizitat când afară este foarte cald, acesta fiind mai de grabă răcoros. Plus, este extraordinar de văzut de către copii.

Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului SimeriaAgenţia de turism TOC InternaţionalBest Hotel HunedoaraCred ONGCastelulCorvinilorHD.roWebbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.

L.E. Setul de fotografii de pe Flikr este aici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.