Cu netul la munte şi la mare

Ce poate fi mai rău decât să trebuiască să mergi la mare sau la munte şi să nu ştii cum vei rezolva cu accesul la internet? Să mergi singur. Pentru cazul, norocos dealtfel, în care reuşeşti, totuşi, să mergi cu prietenii, avem o soluţie. Mă rog, nu eu, ci băieţii (şi fetele) de la Edimax. Şi, pentru că în excursie se merge în grup, mai ales acum când toată lumea are laptopuri sau telefoane cu acces WiFi (wireless) este clar că toată lumea vrea conexiune, oricât de mică, că deh, nu ne-am născut cu broadband-ul la uşă.

Eu aş merge în excursie cu 314ra2, Mihai Todor şi IGI. Nu cred că am apuca să ne dăm prea mult pe net (pe twitter, poate) pentru că ne-am găsi alte ocupaţii. Desigur, aş scrie pe blog (aici îmi trebuie clar conexiune) că doar sunt pasionat, între două bucăţi de slănină prijită cu ceapă şi brânză, Mihai Todor ar modera, ca de obicei, comentariile imbecile, între două beri şi un grătărel, iar 314ra2, ca de obicei, ar fi şef de trib. Nu ştiu cu ce, dar clar ar găsi el ceva! Ştiu, ar fi şef de trib pestea ceafa de porc, cartofii copţi şi peste Pepsi.

Oricum, acum a devenit chiar simplu să ne dăm toţi, simultan, pe net, pentru că acum există un router 3G Wireless (Edimax 3G-6210n) care permite accesul la internet de oriunde există semnal pentru telefonia mobilă (3G sau măcar vechiul GPRS) or acesta este un lucru mare. Varianta nasoală ai fi să-şi conecteze cineva laptopul la reţeaua 3G cu un modem clasic, şi să dea Internet Connection Sharing la conexiune, să se bucure tot campingul, sau mă rog, toţi cei din zonă. Bine, se poate şi cu fir, dar şi fără (nu, nu merge pe Windows XP ci doar Vista şi Windows 7), iar în calcul vin luate o serie de alte chestii mai complicate în care nu vreau să intru (compatbilitatea dintre WiFi-ul server şi clienţi, algoritmi de criptare, etc).

Cu aşa un router ciumeg aş face un live blogging de la copcă, din montagne rousse sau chiar de la maternitate (sunt optimist şi sper să găsesc o femeie care să mă placă, într-un final, aşa cum sunt). Desigur, dacă aş fi naşpa, aş merge într-un loc aglomerat şi plin de laptopuri, i-aş lăsa pe oameni să se conecteze, dar aş da reset la modem din cinci în cinci minute să le văd privirea disperată. Totuşi, cred că în cazul acesta i-aş privi de pe geamul azilului (nu, nu de bătrâni şi nici de TBC).

Sau m-aş duce la un restaurant ciumeg dar fără WiFi, aş porni laptopul, m-aş da un pic pe net, i-ar lăsa pe toţi să se conecteze, şi i-aş direcţiona pe toţi numai pe site-uri cu pornoşaguri, să le meargă bine… mâncarea. Apoi m-aş uita curios la ei de ce roşesc. Ba chiar cred că aş comanda şi peşte cu sos alb, să fie peisajul complet.

Nu, nu intru în clasicele detalii tehnice, plictisitoare dealtfel, ci vă spun doar atât: dacă nu aveţi un hârb de laptop, făcut între China şi Taiwan, pe timpul unui taifun, de un echipaj de beţivi drogaţi ce au muncit deja de 16 ore să scoată apa din sala de producţie, atunci netul vă va merge sigur, folosind acestu router. Bine, dacă vă găsiţi mai deştepţi decât ăla care l-au făcut şi umblaţi la setări o să vă văd venind aici de pe Google căutând "de ce nu-mi merge routerul Edimax 3G-6210n" sau alte cele. Vedeţi că trebuie să fie pe acolo o chestie ce se cheamă: Reset Settings. Şi nu, nu folosiţi WAP (vedeţi la setări). Este uşor de spart. Pe-acolo trebuie să mai fie WEP, WPA şi alte de-astea din trei litere (academic se cheamă algoritmi de criptare, neinteresant, că nu încinge jarul de pe grătar).

În fine, aş scrie eu mai multe, dar mi-a intrat o lăbuţă de urs în ochi. Care e id-ul de la 112? [Pfuai, aş fi primul care face live blogging din burta ursului, Doamne iartă-mă! Banc: Ce e mai bun, pentru un urs, decât carnea unui om? Simplu, carnea a patru oameni! Ha, ha, ha, ce-mi plac glumele mele.]

2 Comentarii

 1. Mihai Todor 09 noiembrie 2009 la 23:39 - Raspunde

  Băăăă, ce poftă de slană mi-ai făcut! Mă duc să mânc niște pâine cu Nutella ca să mă calmez…

  PS: Ar fi tare faină o excursie cu voi 3… Eventual pe undeva prin Australia 😀

  PS2: Bre, de ce am eu impresia că articolul ăsta era destinat pentru SuperBlog da\’ ai uitat să menționezi? 😛

  • Robin Molnar 10 noiembrie 2009 la 03:16 - Raspunde

   😆 Da, uitasem să precizez, deşi nu era obligatoriu. Acest articol este scris pentru [url=http://pcnews.ro/2009/11/05/superblog-2009-proba-nr-18-edimax/]SuperBlog 2009[/url]. 😆

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.