Festivalul Japan Play Transilvania

Dragii mei, cu o deosebită plăcere vă reamintesc faptul că în perioada 28 – 29 Aprilie 2012, sub motto-ul:

„Cultura se poate îmbogati prin respectarea tradiiilor altor popoare.”

Daisaku Ikeda

La Cluj Napoca se va desfășura prima ediție a festivalului de cultură japoneză intitulat Japan Play Transilvania. Din programul care cuprinde de toate pentru toți, de la mâncare la pictură, haiku și istorie, enumăr:

 1. Concursul de Cosplay de la Japan Play Transylvania va fi prima competiție de acest gen din Transilvania. Termenul „cosplay” provine de la combinația termenilor „costume” și „play”.
 2. Concursul AMV este o competiție deschisă tuturor celor interesați de montaje audio-video. AMV, abreviere de la Anime Music Video, constă în montaje audio-video cu secvențe din serialele și filmele de animație sincronizate pe o melodie.
 3. Saiki este un termen japonez care definește o persoană cu un talent aparte. Concursul de Saiki reprezintă o oportunitate pentru tinerii pasionați de arta și cultura japoneză, care doresc să-și etaleze talentul în fața publicului.
 4. Zona de gaming va fi principalul punct de atracție al evenimentului, reprezentând o zonă în care iubitorii de jocuri pe PC și console se vor putea delecta cu cele mai noi, interesante și interactive jocuri, realizate sau foarte populare în Japonia.
 5. Pe parcursul Conferințelor din cadrul festivalului vor avea loc discuții deschise, pe subiecte legate de tematica festivalului. Dezbaterile vor avea invitați precum: artiști manga, persoane din industria de animație (cum ar fi regizori sau actori de voce), artiști și formații japoneze invitate la festival, personalități locale sau  persoane din comunitatea fanilor.

Bonus:

 1. Zona Comunităţilor este alcătuită din standuri de prezentare a ONG-urilor și a comunităților online (forumuri, bloguri etc.). În această zonă se vor desfășura
  activități care au ca scop creșterea comunității sau promovarea unei cauze, a unor curente culturale sau a unor valori.
 2. Zona Expozanților Comerciali va oferi ocazia multor companii să comercializeze produse relevante pentru tema festivalului: producători sau distribuitori de jocuri sau console; distribuitori de animații japoneze și jucării; sau comercianți de figurine din animațiile nipone sau din benzile desenate internaționale.
 3. Atelierele de creație, denumite workshop-uri, oferă posibilitatea celor interesați de a deprinde tehnici folosite de anumiți artiști. Workshop-urile pregătite pentru acest festival vor fi: de animație, cosplay, accesorii de cosplay, AMV, desen, waraji, clame personalizate, origami modular, kirigami, action origami, Hama-Bead Art, charms, săbii de lemn, plamo și light grafitti.
 4. Aleea Artiștilor este un spațiu în care vor fi amenajate standuri comerciale unde artiștii își vor putea expune, prezenta și vinde lucrările.
 5. Nelipsite de la JPT vor fi concerte de muzică – unul dintre punctele forte de atracţie ale festivalului. Două dintre formaţiile invitate au fost deja confirmate:
  Ultimu’ Nivel şi Trupa OM. În curând, organizatorii să anunţe şi celelate formaţii care își vor face apariția la festival, din listă făcând parte: The Mono Jacks, Robin
  and the Backstabbers și Les Elephants Bizarres. Aceste nume au fost alese în urma unui sondaj de opinie realizat de JPT pe Facebook și pe site-ul festivalului, www.japan-play.com.
 6. Pentru delectarea publicului, Japan Play va pregăti o sală de stand-up comedy. Spectatorii vor avea parte de multe surprize haioase.
 7. Pentru că vom acorda o atenție deosebită culturii tradiționale, Turnul Croitorilor va găzdui evenimente importante și interesante. Dintre acestea menționăm: prezentare și probare de kimono-uri, expoziții de ikebana, expoziții istorice, culinare, artistice, demonstrație de artă reciclată, atelier de haiku, demonstrații de arte marțiale.
 8. Pentru că de cele mai multe ori preparatele din pește, gătite după rețete japoneze, sunt „piperate” ca preț, puțină lume își permite luxul de a le servi. Japan Play Transylvania va veni în întâmpinarea pofticioșilor, oferindu-le lecții de preparare a unor mâncăruri 100% japoneze.
 9. În cadrul festivalului susținut la Turnul Croitorilor vor exista activități destinate copiilor veniți împreună cu părinții lor.
 10. Diferite tipuri de luptă vor fi puse în scenă de profesioniști în cadrul demonstrațiilor de kendo, kenjutsu, aikido, shotokan, kyokushin, iaido și judo.
 11. În cadrul expoziției istorice, publicul este invitat să privească armuri tradiționale japoneze, coifuri, kimono-uri, obi (fundele de kimono-uri), ornamente tradiționale, stampe, suluri de hârtie ilustrată, dar și o prezentare a obiceiurilor și tradițiilor japoneze.
 12. Expoziția artistică va face o trecere prin istorie de la stampele japoneze (Ukiyo-e) la pictura modernă pop influențată de cultura anime (animației) și manga (benzilor desenate).

4 Comentarii

 1. TNH 11 aprilie 2012 la 20:24 - Raspunde

  Ce rău îmi pare că nu pot să merg! M-aş fi înscris la concursul de Cosplay şi aş fi lucrat zi şi noapte la un costum ciudat. Şi apoi m-aş fi holbat la demonstraţiile de arte marţiale.

 2. ocsike 11 aprilie 2012 la 20:37 - Raspunde

  Am văzut şi eu afişul pe undeva… şi pare foarte interesant.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.