Festivalul și Semi-maratonul Virșlilor

În weekendul 8-9 Iunie, la invitația Denisei și a lui Sebastian Bârgău, în cadrul evenimentului intitulat  Vizită în HD #vizitainhd , am fost la Festivalul și Semi-maratonul Virșlilor. Și a fost frumos. Adică, cei mai buni virșli sunt cei proaspăt făcuți, calzi, atunci scoși din afumătoare, delicioși și surprinzător de gustoși.

Desigur, fiind din județul Hunedoara, am mai mâncat virșli, că se mai găsesc. Dar acum vreo cincisprezece ani am mâncat pentru prima dată virșli din aceștia extrem de proaspeți.

Eram la țară și unchiul meu pregătea virșli din două oi și jumătate de vițel. Mă rog, în mod normal, virșlii se fac dintr-un amestec de carne de oaie și capră. Revenind, unchiul meu de la Hațeg făcea virșli pentru o nuntă din familie, iar pe mine și pe vărul meu ne-a pus să păzim afumătoarea, noaptea, cred că era finele lunii iunie, c-o bere, o jumătate de pită de fiecare și un borcan de muștar că, deh, are balta pește și să nu ne grețăluim.

Amu, vă dați seama, care virșlii se făceau erau automat taxați de noi, că doar ne îmbuibam ca nesătulii, știind că nu mai prindem noi prea devreme să păzim afumătoarea de virșli…

N-am crezut, deci, când am plecat spre festival, că voi apuca să mănânc – totuși – virșli proaspeți de câteva ore. Dar a fost să fie, ceea ce m-a bucurat și m-a coafat enorm, în ciuda faptului că nu mă omor după carnea de oaie.

De aceea, dacă aveți vreodată ocazia, încercați-i. Virșlii de calitate sunt niște crenvuști deosebit de gustoși și nu se simte carnea de oaie din ei, iar degustarea se face în perechi. O pereche o încercați cu muștar, iar una cu boia de ardei iute. Sau, cum vreți, până la urmă important e să vă cadă bine, pentru că virșlii sunt – oricum – de două feluri, în ciuda faptului că se produc într-o zonă restrânsă: virșlii de Brad, care se mănâncă cu boia de ardei iute și muștar, și virșlii de Hațeg, care – de obicei – se mănâncă doar cu muștar.

Nu, n-am cuvinte să spun cât de buni sunt virșlii proaspeți. În general, la piață și la bâlciuri se găsesc virșli afumați, puși la păstrare și apoi fierți înainte de servire.  Dar cea mai mare onoare, ceea mai mare cinste în materie de virșli este ca aceștia să-ți fie oferiți direct din afumătoarea specială în care au fost copți și afumați, întocmai ca-n fotografiile de mai sus.

Este un lucru mare să ai oportunitatea de a savura așa virșli proaspeți, căci pentru asta trebuie fie să ai pe cineva în familie care știe să-i facă, iar rețeta este secretă, se păstrează în familie și nu se divulgă, fie cineva – cum a fost cazul acum – îți face onoarea deosebită de a prepara niște virșli proaspeți și de a-i afuma special pentru tine.

De aceea, este cea mai mare cinste culinară să ți se pregătească virșli proaspeți, lucru pentru care le mulțumesc frumos organizatorilor.

Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului SimeriaAgenţia de turism TOC InternaţionalBest Hotel HunedoaraCred ONGCastelulCorvinilorHD.roWebbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.

2 Comentarii

  1. Danut 27 iunie 2013 la 11:51 - Raspunde

    Nu am apucat sa termin tot articolul, m-am orpit la momentul in care vorbeai de-o bere, pita si mustar… Aveam deja gura plina de apa… am renuntat sa aflu sfarsitul

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.