Un vis de vară c-o pompă submersibilă
[Advertorial] Era o vară mediocră de liceu când, neputând ieși afară din cauza caniculei, m-am pus un pic pe studiat ecologia și tehnologia caselor moderne, întâlnind termeni precum pompa submersibila, panou termic, pompă termică și alte asemenea inovații menite să aducă traiul modern mai în pas cu natura.
De fapt, acesta este și motivul moral imediat pentru care mi-ar plăcea să stau la casă: aș fi propriul meu inginer șef în proiectarea sau mentenanța tehnologiilor ecologice aferente gospodăriei. Desigur, primul motiv personal pentru care aș sta la casă ar fi confortul, iar al doilea ar fi controlul granular asupra a tot ceea ce ține de gospodărie: instalații, materiale, parametri…
Era, în mod evident, o vreme când credeam că și la bloc se poate face o armonizare a habitatului pentru a respecta mai mult natura. Acum mi se pare dificil de întreprins una ca asta, pentru că nouă din zece români sunt OK. Dar al zecelea ăla e dus rău de tot cu pluta…
Or, asta este problema mea, nu vreau să-mi pun mintea cu al zecelea ăla, nu vreau să depind de el, deci îmi imaginez, cumva, că stând la casă, scap de autorizațiile necesare de la vecini și de disputele legate de bani, de aceea încerc – în limitele propriilor parametri mentali – să trec peste asemenea probleme într-o manieră umană, demnă și elegantă.
Ce-i drept, anii au trecut, dar visul acesta de vară a rămas.
Adică, m-aș muta la buhuhu la capătul hărții și n-aș insista să-mi trag apă de la sistemul centralizat. Nu mai suntem în Evul Mediu, acum instalațiile autonome de purificare a apei sunt moderne, eficiente și sigure, și ca să ai apă curentă ai nevoie doar de o fântână bună, o pompă submersibilă bună și un filtru epurator bun, nu ca unii de i-am întâlnit pe lângă Dunăre, de au case și mașini de zeci și sute de mii de euro, dar ei își fac necesitățile în fundul curții, că nu și-au tras apă curentă.
Revenind, nu e nici măcar cine știe ce mare inginerie la mijloc. Automatizările există toate în comerț, nu sunt exagerat de scumpe și sunt extrem de fiabile.
Vă dați seama, m-aș uita pe harta/ schema instalațiilor să văd ce și cum, să înțeleg ce și cum, căci nu doar instalația de apă curentă ar fi automatizată, ci și producția de energie, unde visul meu este să-mi fac o nano-hidrocentrală pe un pârâu, cu câteva panouri solare și o centrală eoliană de mică putere, că intenționez să mă mut la deal, iar acolo bate vântul.
Desigur, mi-ar plăcea să umplu casa cu senzori, să nu stea lumina aprinsă nenecesar, și mi-ar plăcea un fin control al mediului, de la luminozitate și umiditate, la temperatură, și mă gândesc că niște sisteme în logică fuzzy ar putea controla un astfel de sistem termic. Desigur, fiecare cameră ar fi independentă, sistemele fiind modulare.
Adică, mie așa mi-ar plăcea să fie, sisteme modulare, să pot să opresc, la o defecțiune, orice, oriunde și să nu afecteze restul casei.
Cu certitudine nu vorbim despre o capodoperă inginerească, chiar și la așa un grad de complexitate, dar de ce să mă mulțumesc cu mai puțin?
N-ar fi ceva să-mi pot realiza așa un vis?
Frate-mio care sta la casa e terminat cu ..pompele astea…si nu le da de cap nu poate sa spele acolo la el…etc..pacat de locatie ca sunt lucruri pe care nu le vezi!
Ce marcă? În ce configurație?
De ce nu, e o ‘sanse’ 🙂 Si eu visez la o casa care sa-mi ofere absolut tot, sa am anumite functii, anumite automatizari, un control deplin pe anumite electrocasnice sau o securitate sporita. Momentan ma bucur de aer curat, de o casa ok, de o curte frumoasa si restul ingineriilor obisnuite. Nu vreau multe, momentan ma bucur mai mult de latura umana.
😀 Mi-a plăcut nuanța cu latura umană.