Ăștia de la Pro Sport trebuiesc trași de urechi!

Evident, nu se putea să-mi tihnească și mie masa de prânz fără să mă enervez. Nu se putea vreun puțămică de la gazata de creiere mici să nu mă enerveze. Practic, n-a fost nicio zi în ultimul an în care vreun golănaș cu legitimație de gazetar să nu mă enerveze. N-a fost zi. Și nu cred că sunt singurul.

Ieri, de pildă, după ce că era a șasea zi consecutiv în care n-am mâncat pâine, când să mă ridic de la masă ca să merg înapoi la birou, pfuai, mi-a picat fața pe jos. Golanii de la Pro Sport, după cum relatau colegii lor de la Mediafax, spuneau așa:

PRO SPORT: Turiştii englezi sunt pregătiţi de Guvernul Britanic pentru o excursie în lumea a 3-a, nu pentru un drum în România. Sfaturi surprinzătoare pentru o ţară europeană din mileniul III —> http://bit.ly/YcaWGs

Sfaturile sunt aici. Pe scurt:

 1. Nu aveți nevoie de viză, dar pașaportul trebuie să fie în perioada de valabilitate. Le recomandăm fanilor să-și lase pașaportul la hotel și să folosească o altă metodă de identificare (copie după pașaport, permis de conducere). Exact asta ne-a spus și nouă Ministerul de Externe când am plecat în UK: luați-vă pașapoartele cu voi, ca să intrați în UK, dar – odată cazați – folosiți buletinele, că sunteți tot în U.E. Exact cum la spus și englezul.
 2. Cei care călătoresc independent, nu printr-o agenție de turism, trebuie să-și facă singuri aranjamentele de cazare, transport și masă. Logic.
 3. Atenție la taxiuri, că sunt mulți țepari. Mi se pare o abordare corectă.
 4. Nu folosiți metroul, că e plin de steliști. Exact asta se spune și când joacă două echipe locale de-ale lor. Prevenția nu este insultă.
 5. Fanii pot fi verificați de mai multe ori. Ca să nu creadă că au ajuns în Paupua, ci să știe că e ca la ei acasă.
 6. Nu se bea la meci. Ei chiar n-aveau de unde să știe chestia asta, deși cred că și la ei s-a interzis de câțiva ani. Deci mi se pare o afirmație corectă. Eu am fost la un meci internațional de amatori și am supt dintr-o fiolă de cidru. Nu eram singurul. La noi, desigur, nu se permite așa o obscenitate.  Bine, și la ei era interzis, cum și la noi e interzis braconajul cu dinamită: – Bine, mă, dar să nu te vadă careva…
 7. Cei beți s-ar putea să nu intre la meci. Exact ca-n UK.
 8. Nu se bea în public. Ei bine, la ei, în UK, este voie. Poți să te pui pe bancă în parc și să drojdești până leșini, nici dreq nu-ți are treaba. Da, am băut și eu în parc, pe borduri, pe unde mi s-a făcut sete. O dată s-a uitat poliția la mine să fie siguri că-s major, s-a convins, și m-a lăsat în pace. Desigur, legislația locală permitea asta. Nu peste tot este permis. De exemplu, nu cred că te afișezi în față la Big Ben c-o sticlă de Jack, pe jumătate aerisită…
 9. Urinatul în public este interzis. Da, trebuia spus. În UK, urinatul în public nu este contravenție, ca la noi. Și e logic de ce: dacă bei în public, unde puii mei te piși? Desigur, legislația locală poate interzice asta, oricum este considerată o mârlănie, dar dacă nu cumva îi uzi cuiva rondul de flori din spatele curții, nu te ia garda să te întrebe ce plantezi. Pur și simplu, la ei poliția nu te freacă aiurea la ridiche.
 10. Nu se urlă după ora 22. Trebuia spus. La ei se urlă – în centru, în zonele cu pub-uri – pe toată durata cât pub-urile sunt deschise, dar nu mai târziu de 01:30. Desigur, fără obscenități. Dar, dacă echipa favorită câștigă, ai voie să urli ca lupul în luminiș. Nu este contravenție ca la noi. Iarăși, legislația lor locală poate decide că este, dar trebuia spus cume la noi, că ei sunt mai diverși.
 11. Vizavi de droguri și sex. Întrucât România n-are o imagine prea bună acolo, ministerul lor de externe și-a făcut treaba și le-a zis-o cum e: vedeți că nu mergeți în Malawi, la meci și la futere. Ăștia nu glumesc. Nu mi se pare o insultă la adresa României faptul că Regatul Unit le spune ălora să ne respecte legislația.
 12. Vă recomandăm să aveți măcar același nivel de vigilență pentru securitatea personală, precum în UK. Nu mi se pare  o insultă, din contră, zice că nu suntem cu mult mai papuași decât ei. Apoi, ministerul lor de externe descrie câteva tipuri de infracțiuni minore care s-ar putea face asupra lor (hoți de buzunare, furtul borsetelor, escrocherii ce implică copii) care, să fim sinceri, se cam fac. La orice meci, la orice manifestare cu mulțimi, fiecare își păzește buzunarele cum poate. Român sau străin. Nu mi se pare nicio insultă, părinții îmi făceau și ei aceleași recomandări.
 13. Se spune că știu că se mai fură din hotel. Cine zice că nu-i așa, uită cum se fura încă de la aeroport, că tot a fost un scandal recent. Să nu fim orgolioși când nu e cazul.
 14. Atenție când și dacă plătiți cu cardul. La fel, mi se pare de bun simț, nu văd unde e insulta.
 15. Nu beți apă de la robinet. Corect. Întrucât ei nu beau aceeași apă ca și noi – din considerente de climă – s-ar putea ca bacteriile din apa noastră – care nouă ne sunt complet inofensive – lor să le provoace diaree. Și invers. Cine strică niște sute de euro ca să rateze un meci din cauza unei diaree crunte?

Am citit, am răscitit cele scrie de englezi, am analizat și printre rânduri, și chiar nu am văzut nicio insultă, nu am văzut nimic neadevărat la adresa noastră, niciun abuz, nicio rea voință.Pro Sport baga aiurea hara intre oameni, sa le fie rusine

Ca atare, mi se pare necesar să le bat obrazul celor de la Pro Sport:

– Mincinoșilor, nu băgați hâra în oameni, atunci când nu este cazul.

Am avut bulan că Steaua a ajuns atât de departe în competiție și că niște englezi vin la noi să vadă un meci. Am avut bulan de sincronizare, că vin la noi să vadă că nu jupuim caii de vii și nici nu le strecurăm copite în hamburgheri. Poate chiar se vor simți bine și le vor recomanda și prietenilor:

– Bă, nu te lua după presă, e ca la noi. Mai bine, chiar!

Asta, desigur, dacă nu cumva unul cu școala făcută la cursurile Pro Sport le mută dinții c-o bucată de bordură, c-a auzit el că englezii ne-au vorbit de rău.

Să le fie rușine, o să le scriu și celor de la ziar, să-i trag de urechi. Așa ceva…

P.S. Știți ce e surpinzător pentru niște așa-ziși ziariști ai mileniului trei? Că încă nu înțeleg decența și normalitatea acțiunilor englezilor.  Asta mi se pare cel mai grav și mai grav din toată povestea asta. Nici măcar micile hoții care s-ar putea face nu mă irită cum mă irită manipularea și reaua voință. Hoți au și ei, dar ce canalii de prosportiști avem noi…

2 Comentarii

 1. Laurentiu 09 martie 2013 la 03:23 - Raspunde

  ‘Ziaristi’ de doi lei. Ei si cu cei de la sport.ro..de fapt, sunt toti sub acelasi trust, nu ma mira absolut nimic. Faptul ca nu am fost abordati gresit de catre englezi, e chiar o reactie de bun gust…Cat despre minciunile proSTsportistilor, e ceva care chiar nu ma mira..ei nu stiu nici macar sa traduca o stire expusa pe extern, de ce nu ar mintii in privinta afirmatiilor facute de ceilalti?!

  • Robin Molnar 02 aprilie 2013 la 08:12 - Raspunde

   Exact. Au toate motivele să mintă, își generează singuri subiecte.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.