Drumul lui Băsescu

Drumul lui Băsescu, DN66A, care probabil va face legătura între Uricani și Băile Herculane este un sector de drum bun, de calitate, cu lucrări complexe și la care se vede cu ochiul liber interesul pe care și l-au dat constructorii, a fost folosit într-o recentă campanie de manipulare marca Jurnalul Național.

Drumul cu lucrările adiacente arată cam așa:

Drumul lui Băsescu - DN66A - cu lucrările adiacente, în județul Hunedoara, pe lângă Jiu de Vest

Drumul lui Băsescu - DN66A - cu lucrările adiacente, în județul Hunedoara, pe lângă Jiu de Vest

Asfaltul este bun, peisajul este pitoresc, turiști sunt iar nevoia socială a drumului este sporită, întrucât am văzut multe mașini circulând pe acolo, în ciuda faptului că:

Drumul lui Băsescu - DN66A - terminându-se brusc

Drumul lui Băsescu - DN66A - terminându-se brusc

Exact, drumul bun se termină brusc, cu un fel de țeapă. Adică îți dă sfârșitul interdicției de a circula cu 40 de Km/h, îți dă sfârșitul tuturor interdicțiilor și, hopa, îți dă o țeapă de proporții, că acolo se termină și asfaltul.

Nasol.

Dar și mai nasol este că presa minte cu privire la ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de Climă Temperată din Europa. Vă dați seama, cine ar vrea să distrugă așa ceva?

No, în anii 1997 – 2000, când CDR era la guvernare, unii au căutat o metodă a a-l opri pe Băsescu să facă drumul care i-ar fi putut aduce capital politic. Așa că cineva de la Ministerul Mediului (se poate vedea pe aviz cine anume) a mutat pe hârtie limitele ultimului Peisaj Forestier Intact un pic mai hacana, ca să trebuiască să treacă drumul DN66A prin pădurea protejată, să lase societatea civilă să-l sfâșie pe om.

Inclusiv eu am căzut în capcana asta. Dar acum m-am deșteptat, știind de la mai mulți specialiști în dreptul mediului că extinderea arealului pe hârtie a fost ilegală și, ca atare, problema este falsă.

No, probabil din ignoranță (și lipsă de profesionalism), ca să nu spun manipulare, Vali Blănaru de la Jurnalul Național a avut ieri un articol semi-apocaliptic intitulat: Drumul lui Băsescu distruge ultima pădure virgină din UE. Vă recomand să-l citiți.

Știind ceea ce știu astăzi și coroborat cu ceea ce Vali Blănaru debita, am tras câteva concluzii:

 • Vali Blănaru n-a fost niciodată în zona respectivă: “Drumul de 19 km va face le­gă­tu­ra dintre Petroşani şi Băile Hercula­ne şi străbate ma­sivul Retezat şi zone de protecţie integrală din Parcul Na­tural Domogled”. Drumul va face legătura dintre Uricani/ Valea Jiului și Băile Herculane. De la Petroșani la Uricani distanța fiind de vreo 30 de kilometri, iar de acolo încă mai ai de mers.
 • Drumul cică ar fi asfaltat: “Urmaşii săi portocalii nu au precupeţit nici un efort pentru ca această lucrare să fie dusă la bun sfârşit. Radu Berceanu, Elena Udrea, dar şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, au pus rând pe rând umărul pentru asfaltarea ultimei păduri virgine din Europa.”
 • Radu Berceanu a încercat să dezbârlige ce au îmbârligat unii acum 10 ani.
 • Laszlo Borbely a încercat să dezbârlige și el ce au îmbârligat unii.
 • Elena Udrea apare doar cu numele, nu și cu fapta. N-am înțeles exact de ce.

În schimb, cred că:

 • DN66A este singurul drum din România care n-a avut nevoie de reparații de la execuție!
 • DN66A este un schelet politic cu care Băsescu este amenințat de fiecare dată când face sau drege ceva;
 • DN66A este un alt exemplu de manipulare politică și mediatică;
 • DN66A le este mai folositor politicienilor în lupta politică decât oamenilor, în sensul că DN66A este un alt exemplu de rea-voință a statului care preferă să nu se facă, decât să se facă de către inamicii politici.

În fine, am două întrebări:

 1. Voi ce părere aveți de mârșăvia cu modificarea ilegală a limitelor ultimului Peisaj Forestier Intact din Europa temperată?
 2. Ce părere aveți despre manipularea din Jurnalul Național?

L.E. Contactat pe Twitter pentru a comenta despre acestă manipulare, domnul Voiculescu a refuzat (prin omisiune) să comenteze.

18 Comentarii

 1. lupeneanul 31 iulie 2011 la 14:57 - Raspunde

  nu stiu care e treaba cu padurea virgina… da eu astept drumul asta de cand eram kinder. intr-adevar drumul pana la campusel e foarte bun si cred ca o sa tina:)
  oricum ne cacam pe noi pentru un petec de padure langa un drum si poate in muntii unde nu vede nimeni se taie padure la greu.

 2. ocsike 31 iulie 2011 la 15:53 - Raspunde

  Se fură mai mult lemn din pădurile alea faţă de ce ar trebui să taie pentru construirea drumului, şi ar fi mult mai protejate pădurile şi mediul dacă pe acolo s-ar putea circula în condiţii normale. Mă refer la ocolul silvic, salvamontişti jandarmi montani.

  • Robin Molnar 31 iulie 2011 la 22:39 - Raspunde

   Da, ar fi ceva. Dar să nu ne facem speranțe prea mari!

 3. Mihai Todor 31 iulie 2011 la 20:04 - Raspunde

  “DN66A este singurul drum din România care n-a avut nevoie de reparații de la execuție!” – Păi cred și eu… Din moment ce nu-i terminat, circulă pe el doar mașini micuțe, iar traficul este foarte moderat. Astfel, mi se pare și normal că se va deteriora mai greu decât restul… Calitatea asfaltului se va observa doar după ce îl termină.

  • Robin Molnar 31 iulie 2011 la 22:42 - Raspunde

   Mașini micuțe? Ai încercat vreodată să furi lemne cu o berlină? =))

 4. Mircea C. 01 august 2011 la 12:31 - Raspunde

  am si io cateva observatii 😀

  1. “DN66A este singurul drum din România care n-a avut nevoie de reparații de la execuție!” – In ultimul timp DN 66A este folosit pt a desemna segmentul controversat de la Campu lui Neag la Herculane – gresit, pt ca DN 66A incepe de la intersectia lui DN 66 spre vestul Vaii, si a fost peticit de nspe ori intre respectiva intersectie si Campu lui Neag.

  2. Drumul forestier pana la Herculane exista demult, trebuie doar asfaltat. Inca din anii ’60 se voia a face asta, se gasesc informatii prin ghidurile turistice de atunci, despre iminenta asfaltare.

  3. Drumul este intre Retezat-Godeanu pe dreapta, si Valcan-Mehedinti pe stanga. Limita Parcului National Retezat este exact pe acest drum, o parte, dar nu dincolo de el. Deci drumul nu trece prin vreo “inima” de parc, prin mijlocul salbaticiei, in “tinutul caprelor negre, al lupului si rasului” etc.

  3. Pe marginea zonei cu pricina e plin de panouri si placute pe brazi, cum ca ar fi proprietatea Cascade Empire – e binecunoscut profilul acestei firme austriece care distruge padurile Romaniei – cum naiba au cumparat astia padure in Parc ? Poza : https://picasaweb.google.com/mirceacroitor/ArcanuCheileScocului#5506255265381220866

  4. Despre asa zisul PFI – se poate descarca de aici http://www.intactforests.org/data.ifl.kmz.html – blocul 14, si urmari pe Google Earth ce-i cu el – nu stiu cum l-au declarat PFI cand e plin de drumuri forestiere, sunt si stane pe acolo

  5. Articolul din JN e tendentios rau de tot. Nu se spune nimic ca s-au facut si se vor face podete de trecere pt animale. Chestia asta sucks: ” studiul are confuzii grave între diferite specii de păsări (şorecarul comun a fost confundat cu un viespar)” – grava e prostia din capul aluia de a scris, pasarile rapitoare sunt cel mai greu de identificat datorita inaltimii la care zboara, iar in prestigiosul Collins Bird Guide se si spune ca viesparul (Honey Buzzard) e foarte usor de confundat cu sorecarul comun (Common Buzzard) de la distanta.

  • Robin Molnar 01 august 2011 la 22:21 - Raspunde

   Vizavi de DN6 sau DN66A, da, de fapt așa este. Am văzut și eu și credeam că s-a redenumit drumul. Dar așa știam și eu. În rest, sunt total de acord cu tine și la restul chestiunilor. Chiar îți mulțumesc pentru intervenția interesantă!

 5. Mircea C. 04 august 2011 la 16:05 - Raspunde

  Acu’ vad pe Google Earth ca drumul ar traversa (in linie dreapta) doar vreo 4 km din asa zisul PFI, traversare care inca n-a fost asfaltata.

  • Robin Molnar 04 august 2011 la 20:32 - Raspunde

   Ai un link, ceva?

   • Mircea C. 04 august 2011 la 22:57 - Raspunde

    KMZ-ul ala de i-am dat link : http://www.intactforests.org/data.ifl.kmz.html Practic e o “peninsula” de tinut “virgin” care leaga Valcanul de Retezat, si drumul ar taia tocmai peninsula asta. Mult zgomot pt nimic. Si io credeam ca au facut vreo ilegalitate astia ca au asfaltat pana la Campusel, dupa cat s-au jeluit eco-circarii …

    • Robin Molnar 05 august 2011 la 08:23 - Raspunde

     Adevărul este că acea culme golașă chiar face parte dintr-un peisaj forestier intact! =))

     • Mircea C. 05 august 2011 la 09:25 -

      Cred ca nu le iesea suprafata, de au bagat si creasta Oslei, de la cap la coada. Ghinionul lor, ca au mai cuprins o stana activa – se observa pe un picior de munte verdele intens al brusturilor care cresc pe langa stane.

     • Robin Molnar 05 august 2011 la 19:00 -

      Da, e cam evident, dacă te uiți la formele de relief.

 6. ByREV 01 septembrie 2012 la 00:52 - Raspunde

  De la partea de sus a digului ptr Barajul “Valea lui Iovan” pana la partea de jos, drumul a fost asfaltat cu beton. Restul drumului care trece prin Cerna-Sat pana la intersectia spre Herculane a fost asfaltat cu bitum. Ce a ramas sunt doar urme de asfalt. Partea betonata arata ca dupa razboi, este un risc sa treci pe acolo cu masina, mai periculos ca pe drumul foresterier. Din loc in loc mai apare cate un petec de asfalt, dar doar cat sa accelerezi pana la 30 la ora 😉 … in rest viteza cu care te poti deplasa este 5-15km/h.

  ce se poate vizita “din masina”:
  – Valea Cernei (intrarea dinspre Herculane este f frumoasa)
  – Cheile Corcoaia (extraordinar de frumoase … probabil cele mai frumoase chei din romania)
  – fosta cariera de piatra (cerna-sat) … acolo este “ascuns” un drum asfaltat, bunicel, fara gropi, dar are multe roci cazute pe el, care te duce pana aproape pe varful unui versant. Acolo, la umbra unui fag am pus patura si am luat “masa de pranz” 🙂
  – barajul lacului Valea lui Iovan
  – doua aductiuni de apa, pe ~ 50 m la deversare cu albia betonata, cu numeroase cascade, destul de frumusele. Pe langa ele exista trasee care duc … undeva in munti 🙂
  – o exploatare forestiera … (pe undeva in inima muntilor … nu am ajuns sa o vad dar asa a spus paznicul utilajelor pe un drum care l’am ales gresit la o intersectie )
  – Izbucul Cernei (Izvoarele Cernei), o zona foarte frumoasa … de aici se poate ajunge la Valea Mare spre Barajul si Hidrocentrala Motru, dar pe un drum la fel de “blestemat” , plin de gropi si izvoare.

  Mai departe nu am mers … ptr ca deja se facuse tarziu, si am cotit spre Targu-Jiu via Valea Mare …

  • Robin Molnar 17 septembrie 2012 la 08:34 - Raspunde

   Sper să refacă drumul ăla! Oricum, felicitări pentru curajul de a te duce pe acolo cu mașina, pe mine nu cred că m-ar fi ținut. Apropo, cu ce mașină ați fost?

 7. ByREV 17 septembrie 2012 la 13:12 - Raspunde

  Cu ce masina 😀 … sper sa ma creada lumea: Seat Ibitza Cupra din 2000 , saracuta de ea, numai planetarele ei stiu prin ce-a trecut si cat i’o tzatzait pistoanele la fiecare roca mai colturoasa peste care era musai sa treci, nu era varianta de ocolire :)))

  Am de gand sa mai fac odata traseul, dar cu bicicleta, niciodata cu masina … e prea riscant sa spargi baia de ulei, exceptand cazul in care ai o masina de teren.

  Atentie, nu aveti sanse cu semnalul gsm, deci, de’ai facut’o de oaie in vre’o vagauna … apai o sa dormi cu oile pana gasesti ajutor prin zona !

  • Robin Molnar 25 septembrie 2012 la 08:34 - Raspunde

   Mie mi se pare plauzibil. Dar nu aș fi băgat-o prin hârtoapele ălea, nu aș fi avut atâta curaj!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.