MIT a cam dat-o bară

Nu pot, trebuie să-i arăt cu degetul: din cauză că au făcut plângere penală împotriva lui Aaron Swartz pentru că acesta a spart sistemele lor informatice și a furat documente aferente cercetării din diverse domenii, documente oferite MIT cu titlu gratuit (iar altora pe bani mulți, bani ce nu mergeau la autorii lucrărilor respective) și pentru care MIT a reclamat pierderi materiale semnificative la FBI, astfel că omul nostru, un inventator din IT, s-a sinucis.

Să recapitulăm: MIT primește gratuit documentație de cercetare, Aaron o fură și vrea s-o dea la liber pentru binele omenirii, MIT urmărește foloase materiale și-l urmărește în instanță, FBI -ul îl hărțuiește, procuratura americană îl amenință cu o pedeapsă de 35 de ani de închisoare – mult mai mare decât pentru omor, de exemplu, plus o amendă de un milion de dolari, iar acesta, presat din toate părțile, cedează.

Amu, toată povestea asta gravă mai are câteva circumstanțe agravante:

  1. Se știa că există riscul să cedeze, menționat oficial în mai multe documente.
  2. Pentru fapte cu violență, pedepsele sunt mai mici. Pentru faptele intelectuale, pedepsele ar trebui să fie mai mici, nu mai mari. Să ne gândim la americanul care l-a ucis pe Teo Peter, care a fost achitat sau a scăpat cu pedeapsă cu suspendare, vreo trei ani, irelevant, nu s-a făcut dreptate.
  3. Aaron Swartz, nu doar că a inventat sistemul RSS, respectiv co-fondator al site-ului Reddit, dar era și un activist social, luptând pentru mai multe libertăți civice, inclusiv împotriva SOPA/ ACTA. Din această perspectivă, putem spune că presiunea venită dinspre parchet a fost și de natură politică, ceea ce este ciudat, ținând cont că SUA este condusă de un nobelist pentru pace.
  4. MIT este un centru de excelență care dispune și de o secție de filozofie. Nu s-a întrebat nimeni dacă proprietatea intelectuală poate fi deasupra vieții umane?

Regretele tardive sunt inutile, iar răul pe care MIT l-a făcut nu va mai putea niciodată fi șters. Singurul lucru decent pe care-l mai pot face, este să instituie o bibliotecă publică în care să ofere gratis cărți vitale pentru progresul omenirii.

Dar nu cred că o va face. Un om sclipitor, oricât de bine intenționat ar fi fost, acționând prin furt, este totuși un hoț, nu?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.