O mică cenzură

Ce ți-e și cu jurnaliștii ăștia deontologi care se autocenzurează, mai ales atunci când, culmea, trebuie să spună ceea ce este de spus. Să vedeți o fază nașpa la care toți jurnaliștii mai cunoscuți au tăcut până a decedat un copil.

Faza nașpa:

Fostul prefect de Cluj Călin Platon – actualmente inspector guvernamental – a circulat ilegal având permisul suspendat și a lovit cu mașina o femeie și nou-născutul acesteia.

No, faza a fost acum trei zile. Însă astăzi copilul a decedat. Și până astăzi presa n-a zis nimic despre asta, cu excepția cotidianului România Liberă. Da, toți au tăcut. No, dar astăzi copilașul a murit. Știți ce s-a spus la știri?

Călin Platon, fostul prefect al județului Cluj, este anchetat pentru omor din culpă și vătămare corporală gravă.

Faza cu tăcerea a fost prima cenzură. A doua cenzură este că nimeni nu a spus, de fapt, lista completă de infracțiuni, care este cam așa: omor din culpă, vătămare corporală gravă, conducere fără permis și, dacă se va demonstra, depășirea limitei de viteză. De ce este important? Pentru că vorbim de un complex de minim trei infracțiuni (aia cu viteza e doar bonus) care constituie circumstanțe agravante la infracțiune.

Așa că vin cu acuzația că presa îi ține partea infractorului, doar e la putere, astfel că dacă acesta nu are circumstanțe agravante la infracțiunea de omor din culpă, poate scăpa cu o pedeapsă la închisoare cu suspendare. Or, din contră, eu spun că are circumstanțe agravante, deci nu ar fi corect să scape fără închisoare.

Bonus juridic: a omorât un copilaș și a vătămat grav o femeie, pe trecerea de pietoni. Cu toate acestea, este anchetat în libertate, fiindcă nu constituie un pericol social. Nu, deloc.

L.E. Da, deci se poate. Cei de la TVR au spus lista completă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.