Să ne fie milă de indieni

În India încă mai sunt caste, trei la număr: șmecherii, fraierii și șobolanii. Mă rog, exagerez prin prisma celui care a citit romanul Oameni și șoareci (Of Men and Mice). Ideea e cam așa: sunt niște șmecheri în India care sunt ultra-full de bani. Nu visăm noi câți bani au ăia.

Apoi, sunt fraierii, ăia care lucrează pentru 1 dolar pe oră, sau mai puțin. Deși ar puytea face mai mult. De aceea spun, sunt carne de tun, explotați de șecheri, chestii. Dar, tot e bine sau, mă rog, e mai bine decât la șobolani, adică la ultima clasă socială, cea mai nasoală.

Ăștia sunt atât de săraci încât nici n-ai voie să-i atingi, dorm în stradă, își fac nevoile pe unde apucă și, în general, mâncarea este doar un vis frumos. No, ăștia mor în stradă de la boli, de la sărăcie, de la molime de ciumă și holeră, care în alte părți au fost eradicate.

Eh, dacă ai ghinionul să te naști într-o castă nașpa, așa rămâi. La fel cum, dacă te naști în casta mișto, ai numai privilegii. Statistic vorbind, ai 99,98% șanse să ajungi sclav sau cerșetor muritor de foame în șanțul de pe marginea drumului. În impul acesta, bogații:

După aceea, vedem pe net tot felul de campanii umanitare cum că să donăm și să ajutăm la stârpirea bolilor grave care bântuie pe acolo. În timp ce bogații lor nu fac nimic pentru asta, că nu-i interesează. Apoi eu sunt rău când spun că dacă ei nu-s în stare să-și facă curat în propria lor grădină, eu nici atât nu-s dispus să-i ajut.

Știți care cred eu că este problema? Ăia bogații care conduc țara se consideră mult superiori față de săraci, mai știu eu pe cineva, și speră să moară toți, până la ultimul, pentru că nu vrea nimeni să-i fie mâncați banii de către săraci. Așadar, reforma trebuie să începă de la ei. Cu bâta sau cu frumosul.

6 Comentarii

  1. TNH 12 iulie 2010 la 22:01 - Raspunde

    Am citit şi eu pe Wikipedia că există o castă a oamenilor pe care nu trebuie să îi atingi şi care nu au voie să atingă pe nimeni.
    M-a rugat o cunoştinţă să îi fac rost de telenovela India, că ăia de la Acasă TV au reprogramat-o la o oră târzie şi bunica ei nu poate să stea până la ora aia. Şi pentru că n-am găsit-o niciunde cu traducere în română (că bunica ştie doar rusa de baltă), am zis să văd şi eu despre ce e. Şi uite-aşa, din pagină în pagină am ajuns pe Wikipedia, dar mi se părea cam SF toată treaba, de mă miram că nu s-au mai făcut telenovele pe tema asta. Se pare că oamenii din respectiva castă sunt consideraţi murdari sufleteşte din cauză că prestează munci care îi murdăresc trupeşte, de genul gunoieri, spălători de toalete, etc.
    Îmi pare rău pentru ei pentru că nici măcar nu pot să schimbe ceva din cauză că nu au acces la nimic.

    • Robin Molnar 12 iulie 2010 la 22:12 - Raspunde

      XD Exact. Și câtă vreme schimbarea nu vine de la ai lor… T_T

  2. Molnar Bianca Andreea 13 iulie 2010 la 13:06 - Raspunde

    Mie mi-a povestit cineva care a fost in India anul asta ca a fost cea mai urata experienta. Vedea oameni care isi faceau focuri pe trotuare ca sa isi prajeasca sobolani.
    Nu vreau sa ajung pe acolo. Nu mai bine e cum ziceam eu? Sa facem sapun de rufe din ei…sau sa le punem o galeata de pirahna in Gange…ca doar e obligatoriu sa se scalde o data pe an acolo… =D

    • Robin Molnar 13 iulie 2010 la 19:17 - Raspunde

      =D Da, am citit și eu câte ceva pe tema asta. Dezgustător. =D

  3. TNH 13 iulie 2010 la 19:24 - Raspunde

    Mda, se pare că nu mai există aceste practici dacă e să ne luăm după Wikipedia, deşi tot acolo scrie că 89% din infracţiunile împotriva acestor oameni pe care nu trebuie să-i atingi se termină cu achitări. [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Dalit]http://en.wikipedia.org/wiki/Dalit[/url]

    • Robin Molnar 13 iulie 2010 la 19:25 - Raspunde

      T_T Sper că situația s-a schimbat, dar din ce am citit recent, n-aș prea crede. :dizzy:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.