Vai, bietul Zalău, cum s-a civilizat cu forța!

Lăzăreanu Răzvan, șef de trib pe expunere.com,  scrie un articol lacrimogen în care denunță subminarea economică practicată de Kaufland la Zalău și ar fi de râs, dacă atâta prostie la grămadă n-ar fi de plâns.

Vai, săracii comercianți din Zalău, cum nu mai pot ei să vândă produse de contrabandă, aduse din Ungaria sau Ucraina, doar cu adaos comercial și fără alte taxe!

Măi să fie, Kaufland – folosind tehnici de „psihologie socială” – inducea un „stil de viață extravagant”! Am rămas prost, în afară de câteva – puține – sortimente de bere, vin, ciocolată și băuturi fine și – mai nou! – carne pentru gătit, Kaufland nu are nimic, dar absolut nimic extravagant! Exact ca oricare alt magazin nemțesc.

Vai, săracii antreprenori din Zalău, cum nu mai pot ei plăti oamenii cu ziua, că trebuie să le facă acta, pentru că cei de la Kaufland lucrează cu acte, și cum trebuie ei să plătească taxe pe angajați și cărți de muncă, exact ca și Kaufland!

Vai de mine, nu mai pot săracii mici comercianți să vândă cu un adaos de până la 300% că le stă Kaufland în coaste, și cum nu mai pot ei să distribuie marfă luată pe nașpa, întrucât lumea preferă s-o ia de la Kaufland unde este mai ieftină și unde ai, totuși, garanția calității!

Pentru că la Kaufland, dacă pe mere scrie că sunt românești, apăi sunt șanse destul de mari să fie românești, spre deosebire de magazinele de cartier care vând mere FFFF dulci, de import din Grecia, de la evazioniști care își returnează TVA-ul și care ne dau gaură și-n bugetul de stat, și-n agricultură, practicând prețuri de dumping…

Serios, trebuie să fii o specie apare te imbecil, ca să nu remarci că la Kaufland se plătește TVA pe produse, TVA care ajunge la stat. Trebuie să fii oligofren de inteligență inferioară să nu vezi că la Kaufland majoritatea, dar chiar majoritatea!, produselor sunt făcute în România și/ sau Moldova, pentru că – da! – Kaufland și-a conceput selecția de produse într-o asemenea manieră încât să acopere o gamă cât mai largă din produse locale sau românești iar acolo unde nu este posibil, din cauza prețului, a introdus și produse din Europa de Est.

De exemplu: uleiul cel mai ieftin nu este românesc, sau nu este întotdeauna românesc, de aceea pe lângă cel românesc, mai scump, se găsește și de import, mai ieftin și mai scump, pentru orice buzunar. La murături e la fel, dacă vrei ceva mai ieftin, e de import (pentru că ei au subvențiile mai mari decât noi, deci produsul ajunge mai ieftin la raft!), iar dacă vrei ceva românesc plătești cu câțiva bani în plus.

Și mi se pare corect! Portofelul trebuie să-ți stea acolo unde-ți stau și valorile! Trebuie să pui valoare pe ceva, de exemplu țara de proveniență, și să plătești pentru ceea ce-ți aduce șie valoare. Nu te obligă nimeni. Poți, de exemplu, să fii un patriot ipocrit și să-ți iubești țara, dar să cumperi cele mai ieftine produse, de obicei de import (E clar, da? E de la subvențiile acordate agriculturii!), Dar nu poți să spui că un lanț de magazine care creează mai multă dezvoltare în România decât oricine altcineva este malefic.

Da, desigur că cei de la Kaufland au salarii mici. Și fetele de la buticul din colț au salarii mici. De ce? Pentru că românii se zgârcesc la lucrurile care nu contează, gen: pâinea de la colț este maiscumpă cu 10 bani, mai bine mă duc la Kaufland, economisesc doi lei, dar pierd o oră..

Românii nu apreciază timpul și preferă să piardă timpul (vezi exemplul de mai sus) decât să piardă bani, deși fix bani nu pot cumpăra timpul pierdut. Ceea ce duce, de fapt, la problema rentabilității economice a magazinelor mici: oamenii preferă să nu se ducă pe acolo, preferând să strângă câteva monede în portofel, de parcă acestea le-ar umple buzunarul și viața!

Nu, Răzvan, Kaufland n-a distrus micii comercianți! Nici n-o va putea face vreodată, pentru că nu avem infrastructura necesară construirii atâtor magazine și nici n-ar fi rentabil! Pur și simplu, Kaufland convertește timpul petrecut în magazin în economii, deci în bani. Care ajung fix la oamenii cărora tu le plângi de milă, de parcă oamenii ar fi forțați să meargă la cumpărături acolo!Și tot tu vorbești despre puterea de a alege, dar fără supermarketuri! Păi e logic?

Și da, sunt fan Kaufland, Lidl, Cora, Carrefour, Penny, Profi și ce-o mai fi! Sunt fan „taxe și impozite plătite”, „locuri de muncă respectate”, „produse garantate”, „produse de origine controlară” etc pentru că nu-mi doresc o revenire la triștii ani 1990 când, de la micii comercianți, cu ultimii bani luam țeapă de carne stricată, produse expirate sau, pur și simplu, contrafăcute!

Tu ce vrei?

2 Comentarii

  1. Alina M 29 iulie 2015 la 15:21 - Raspunde

    Articolul din link e copiat (plagiat?) de pe alte site-uri, iar autorul n-a șters nici măcar spațiile de dinainte de virgule:
    https://reportajelive.wordpress.com/2012/11/09/cum-a-distrus-un-supermarket-un-oras/
    http://www.nationalisti.ro/2014/02/cum-distrus-un-supermarket-un-oras/

    • Robin Molnar 31 iulie 2015 la 10:51 - Raspunde

      :)) Ce chestie!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.