Apa, la fel de necesară ca aerul
Poate că nouă nu ni se pare, dar la nivel planetar avem o problemă cu apa potabilă. Și așa doar un procent din apă este dulce, deci potabilă, iar dacă mai ținem cont și de faptul că infrastructura țărilor sărace și foarte sărace în ceea ce privește alimentarea cu apă este slab dezvoltată, înțelegem de ce:
- Femeile africane merg aproximativ 40 de miliarde de ore pe an cărând bidoane de până la 18 kilograme greutate pentru a strânge apă care, de obicei, nu e chiar potabilă.
- În fiecare săptămână mor 38,000cu vârste de până la 5 ani, din cauza faptului că nu au acces la apă potabilă și din cauza condițiilor de igienă.
- Mai mulți experți atribuie conflictul din Darfur, una dintre cele mai mari catastrofe umanitare din ultimii ani, lipsei apei, adică acesta a fost, practic, un conflict născut din nevoia de a avea acces la surse de apă potabilă.
- În Iulie, pentru a adresa criza apei potabile, Națiunile Unite au declarat că accesul la apă potabilă și sanitație sunt drepturi fundamentale ale omului.
În fine, despre problema globală a apei potabile se vor mai scrie mii și mii de pagini, dar astăzi este Blog Action Day și se discută despre apă. Așa că vin și eu să spun:
- La începutul anilor 1990, în Valea Jiului aveam apă potabilă la robinet doar două ore pe zi.
- Aveam apă caldă două ore pe zi, două zile pe săptămână, vizavi de sanitație.
Până la urmă, în vreo 5 ani, s-a rezolvat cu un împrumut de la Banca Mondială. Dar alții nu sunt la fel de norocoși. Deși s-ar putea face multe pentru a putea fi ajutați.
Bre, exagerezi… Aveam apă rece non-stop și înainte de revoluție, doar că o mai opreau când ploua, că deh, n-aveau cu ce să o filtreze…
=D Poate voi aveați, ăia alimentați de la Slătinioara, noi ăștia alimentați de la Valea de Pești nu, nu aveam. =D
bunica mea nici acum nu are apa non stop si suntem in 2010! in schimb au sala de biliard, fast food, baruri, discoteci si carutele au fost inlocuite de jeep.uri noi noutze!!!
=D Interesantă modernizare. =D