Buchet de dezamăgiri: povestea cu micii de la Kaufland
- Suntem atât de jos, ca oameni, ca nație, ca public, încât ne înalță doar micile eșecuri ale altora.
- Cu trei mici, poți să controlezi trei milioane de naivi.
- Încă mai avem putregai care vede „noi versus ei”, între oameni. Aceștia sunt și cel mai ușor de manipulat.
- Ne interesează mai tare mojiciile mărunte decât țelurile mărețe.
- Suntem atât de absorbiți de iluzia independenței individuale, că nu-nțelegem că eșecul individual este și un eșec colectiv.
- Ni se pare OK să cerem mici în afara programului, dar în timpul programului nostru să nu realizăm nimic. Timpul trece, leafa vine, cât o mai veni și sărăcia aia.
- Pentru o greșeală sistemică, a țării, a sistemului de educație, a plătit o companie privată. Asta nu se iartă, nu se uită. Va veni, într-un final, și factura pentru toate mârlăniile astea.
- În viață, dacă nu ești complet încuiat, te poartă destinul printre oameni care nu vorbesc nicio limbă pe care tu să o cunoști. Sper să nu ai ghinionul să-ți sară milioane de tembeli în cap că nu ai făcut nu știu ce.
- În situații conflictuale, oamenii reacționează diferit. Unii oameni devin agresivi, alții pasivi. Mai ales când insiști să ceri mici în afara programului.
- Cauza celor de mai sus o reprezintă condiția femeii în România: dacă mama domnului Milițianu avea o condiție umană mai bună, l-ar fi putut educa un pic mai bine pe Milițian. De exemplu, mie nu mi se întâmplă să hărțuiesc angajatele de la supermarket. De asemenea, dacă angajata de la Kaufland avea o mai bună condiție umană, nu doar că i-ar fi spus în română că-l servește după începerea programului, dar și-ar fi păstrat atât calmul cât și demnitatea, și nu ar fi fost intimidată de un golan.
Ca țară, suntem suma tuturor eșecurilor individuale.
Lasa un raspuns