Desființarea privilegiilor acordate Bisericii în detrimentul drepturilor copiilor

Inca o victorie importanta in lunga si greau lupta dusa pentru desfiintarea privilegiilor pe care autoritatile statului le acorda Bisericii in detrimentul drepturilor copiilor si ale parintilor acestora.

Salut decizia Ministerului Educatiei prin care a facut un alt pas important. A reglementat inscrierea pentru frecventarea orei de religie asa cum era corect si legal. Cererea pentru inscriere va trebui depusa in fiecare an si nu odata pentru totdeauna cum tot transmit, in mod nelegal, inspectorii scolari de religie-preoti, prin tara.
Mai sunt unele aspecte de corectat, sau de adaugat, dar pasul cel mare a fost facut, in sfarsit, la aproape un an de la adoptarea deciziei Curtii Constitutionale.

Mai ramane ca notele obtinute la disciplina religie sa nu fie trecute la media generala. Ca ora de religie sa fie trecuta in orar prima sau ultima, ca Ministerul sa ofere ca alternativa la ora de religie o disciplina cu acelasi statut (facultativa, urmata la cererea parintilor si cu note care nu se adauga la media generala). Ca inscrierea la grupa pregatitoare, sau la liceu, sa nu prevada in fisa si optiunea frecventarii religiei, astfel incat inscrierea sa fie la alegerea libera a parintilor, printr-o cerere separata care nu trebuie impusa si nici macar influentata de salariatii scolii, in acord cu prevederile Constitutiei Romaniei si ale Deciziei Curtii Constitutionale.

De asemenea, Minsiterul trebuie sa intre in legalitate si in acest an scolar si sa solicite de urgenta scolilor sa fie depuse cereri pentru ora de religie care, acum, este predata in mod nelegal, pe baza cererilor depuse in anul scolar trecut.

De asemenea, functia de consilier al ministrului educatiei pe probleme de religie nu-si mai are rostul si va trebui desfiintata. Pana atunci domnul consilier Mosoiu va trebui demis din functia pe care o ocupa, pentru ca a exercitat-o in conflict de interese, fapta sanctionata penal.

De 14 ani am fost implicat in diverse proiecte si am initiat numeroase actiuni cu privire la respectarea drepturilor copiilor in general, in scolile publice in special. Am avut initiative legsilative, am sustinut cursuri, am derulat activitati cu copii sau pentru copii, am scris articole in ziare, reviste sau carti, am participat sau am sustinut emisiuni la posturile de radio ori tv locale sau nationale, am avut procese in instantele de judecata cu scoli, inspectorate, cu Ministerul Educatiei, cu statul roman. Procese derulate la toate nivelurile instantelor de judecata, inclusiv penale: judecatorii, tribunale, curti de apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie si chiar Curtea Constitutionala si Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Am castigat aproape toate procesele in care am pledat pentru promovarea sau respectarea drepturilor copiilor. Am ajutat copiii sau parintii acestora, ori cadre didactice, directori sau inspectori, de cate ori mi s-a cerut asta. Si toate acestea voluntar, dezinteresat.

Vom solicita Ministrului Educatiei sa infiinteze un post de consilier pe problemele drepturilor copiilor care va gestiona inclusiv problematica dreptului la libertatea de gandire, de constiinta si de religie, persoana care o va ocupa neputand fi angajata religios (sau cu studii teologice).

http://adevarul.ro/…/ora-religie-elevii-vor-frec…/index.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20450002-cum-studiaza-…

Emil Moise

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.