Dragă Erwin

  • Somația 13473 către Erwin Albu

Subject: Răspuns la somația nr.13473/19.06.2015
From: Erwin Albu (erwinalbu@yahoo.com)
To: primariacodlea@yahoo.com; contact@primaria-codlea.ro;
Date: Wednesday, June 24, 2015 12:48 PM

Către Primăria Codlea

Subsemnatul Erwin Albu, domiciliat în municipiul Codlea, strada Laterală nr.82, județul Brașov, CNP 1798881992, erwinalbu@yahoo.com,

Confirm prin prezenta că am primit somația dumneavoastră cu număr 13473/19.06.2015. Vă anunț cu mare mâhnire că nu ați înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în municipiul pe care îl administrați vremelnic.

De peste o săptămână, o țară întreagă se uită cu mare respect și admirație la comunitatea noastră și la felul în care cetățenii simpli știu să se comporte între ei. Nu îmi amintesc când s-a mai vorbit în ultima vreme despre municipiul Codlea cu atâta apreciere. Este un experiment civic prin care arătăm lumii cum suntem cu adevărat ca popor și prin care încercăm să găsim soluții pentru micile gospodării și care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de susținere în societatea românească.

Din surplusul din gospodărie, din munca mea țărănească, am expus la poartă niște produse agricole, flori, legume, fructe și altele derivate, și am invitat oamenii să se autoservească cu toată încrederea și bunăcredința, iar dacă aceștia consideră, pot lăsa o mică donație în cutia poștală. Am numit acest experiment de un real succes până în prezent : ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”. Peste tot în Europa civilizată se practică această activitate de subzistență, dar în România autoritățile știu să înnăbușească orice inițiativă care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul român este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai această acțiune scoate în evidență ceea ce autoritățile încearcă să blocheze: solidaritatea și cinstea populară și soluțiile alternative cetățenești.

Referitor la ocuparea domeniului public pentru care mă somați să efectuez în regim de urgență demersuri privind achitarea taxelor, pentru că am expus niște produse țărănești la poartă, vă rog și eu respectuos să trimiteți inspectorii primăriei, pentru a-și justifica și aceștia existența, să constate și să calculeze ”de urgență” impunerile de plată.

Referitor la invitația de a obține certificatul de producător agricol, vă atrag atenția că vă depășiți competențele de unitate administrativ-teritorială, din următoarele motive:

– eu nu efectuez absolut nicio activitate comercială la adresa menționată, produsele țărănești expuse la poartă nefiind expuse la vânzare, neexistând vreun preț impus, oricine putând să se servească după bunul plac. Donația lăsată în cutia poștală este benevolă și poate să aibă sau poate să nu aibă de-a face cu expunerea de produse țărănești.

– impuneți obținerea unui certificat de producător agricol, însă omiteți cu rea-credință sau din neștiință gravă că există și alte forme de organizare prin care micii întreprinzători pot activa. Printre acestea, menționez activitatea de desfacere directă din gospodărie, reglementată la nivel european, dar nepromovată și chiar vitregită de către autorități, tocmai pentru a îngreuna orice inițiativă care să înlesnească supraviețuirea țăranului și a micului producător român.

– vă aduc aminte, că acum aproximativ o lună am purtat o convorbire telefonică concludentă cu unul din cosemnatarii somației dvs., consilier în cadrul Primăriei Codlea, prin care acesta îmi explica, conform legii, că obținerea certificatului de producător agricol se poate face doar în legătură directă cu producția agricolă aferentă unui teren aflat în circuit agricol, nicidecum pentru niște ceapă sau niște flori cultivate în propria curte, casă sau balcon. Așadar ce încercați să îmi impuneți acum?

Cu mare mâhnire,
Erwin Albu,
Cetățean păsător și țăran urban

Sursa.

Dragă Erwin,

Ești un cetățean relativ model, c-o inteligență, să zicem așa, cinstită. De aceea, mă aștept de la tine să înțelegi că autoritățile nu au musai ceva cu tine, deși poate au, ci că trebuie să fii un exemplu și în continuare.

Practic, hârtia aceea, oricât de stupidă ar părea, le oferă oamenilor care cumpără niște drepturi care izvorăsc din obligația ta.

Ca să înțelegi mai bine, ai nevoie de hârtia aceea pentru a le arăta oamenilor că ceea ce vinzi este ceea ce tu produci. Altfel, cu ce ai fi mai presus de speculanții care, și ei. pot comercializa la fel ca tine?

Înțelegi, Erwin? Nu tu ești problema, alții sunt. De aceea n-ai fost amendat, ci ai fost invitat amabil să intri în legalitate. Care legalitate este o chestie și de responsabilitate socială (prin aceea că obligațiile legale care ți se impun sunt născătoare de drepturi pentru cei care cumpără de la tine).

Deci da, este frumos ceea ce faci, dar trebuie să mergi până la capăt. Țăranii ăia străini, pe care-i stimezi și pe care-i copiezi, sunt înregistrați la primărie ca și producători agricoli în interes comercial.

OK, Erwin?

P.S. Legea este foarte clară, Erwin, iar primăria Coldea n-are mijloacele legale de a te ajuta s-o ocolești.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.