Drepturile omului nu au o evoluție liniară
Drepturile omului, la fel ca oricare alt aspect ce ține de lume și de oameni, nu au și n-au avut nicicând o evoluție liniară, de-a lungul istoriei, în același areal geografic, perindându-se mai multe modele de abordare a drepturilor omului.
Evident, calitatea și cantitatea drepturilor omului determină – per ansamblu – calitatea civilizației în care acestea sunt conferite și nu este greu să ne imaginăm că-n perioada paleolitică oamenii nu aveau drepturi, dar nici obligații intrinsece, și că doar formarea marilor civilizații ale antichității a dus la formarea unor drepturi cetățenești, ca măsură de recompensă pentru susținerea financiară a cetății.
Dacă vreți, drepturile au fost moneda de schimb prin care, la începuturile civilizației, s-a convertit munca (sau banii ori produsele) în putere politică pentru reprezentanții statali.
Desigur, tot în acea perioadă, în Grecia s-a format democrația directă, în care fiecare cetățean putea candida și putea fi ales, drepturile colective fiind lărgite, în defavoarea drepturilor individuale.
A venit apoi haosul Evului Mediu când drepturi așa-zis inalienabile de-ale Antichității au fost date uitării, în detrimentul drepturilor colective și s-a renunțat – cred eu – la drepturile individuale în folosul total al comunității. În fond, războaiele cereau carne de tun iar așteptarea cetății era ca toți bărbații să meargă la oaste – adică s-a renunțat le dreptul de a nu merge la război – în favoarea dreptului colectiv de a exista ca nație/ popor/ voievodat/ cnezat…
Din punct de vedere social, consider eu, din Evul Mediu s-a ieșit în momentul în care s-a început tranziția inversă, de la drepturile colective înapoi la drepturile individuale, această mișcare fiind – adesea – asezonată cu răscoale sau revoluții.
Ca idee de principiu, toate revoluțiile moderne au avut la bază cererea unor drepturi, iar mecanismul social de negociere a drepturilor este motorul cetățeniei și al ordinii sociale, iar acest lucru este simplu de verificat: în țările în care drepturile individuale sunt mai consistente decât drepturile colective, numărul revoluțiilor tinde să fie mai mic, cu reciproca aceea care spune că în țările cu un grad mare de drepturi colective, dar cu drepturi individuale neglijabile, neliniștea socială tinde să fie mai mare, deci și riscul de revoluție este mai mare.
Astfel, în condițiile în care drepturile omului reprezintă doar o standardizare a drepturilor cetățenești și în condițiile în care drepturile cetățenești variază în timp atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, putem să ne întrebăm ce ne rezervă viitorul?
Teoria mea este că viitorul nu sună bine, în condițiile în care Biserica are o din ce în ce mai importantă putere financiară – iar puterea financiară induce putere politică, deci legislativă, deci socială – și nu aș vrea să ajungem în situația de la 1860 când drepturile colective (de mers la biserică, de vot cenzitar etc) depășeau drepturile individuale (de acces la justiție), ceea ce a dus la perpetuarea unei stări sociale mai puțin propice pentru marea masă a populației.
Dar voi ce părere aveți despre drepturi și despre drepturile omului, în general? Credeți că progresul tehnologic garantează un minim nivel al libertăților cetățenești? Oare în contextul în care guvernele au controlul absolut asupra tehnologiei, asupra internetul, accesul la internet – adică la informație – devine un drept inalienabil?
Sa analizam, spui asa „Teoria ta este că viitorul nu sună bine, în condițiile în care Biserica are o din ce în ce mai importantă putere financiară iar puterea financiară induce putere politică, deci legislativă, deci socială.”
Bogați, la câtă… există, n-au cum sa nu mai fie.
În mod cert o sa aibă o din ce în ce mai importantă putere financiară.
Cu bogăția cred ca dilema e rezolvată – o sa fie cu certitudine bogați, asta e 🙂
Data fiind situația, logica ne spune ca ar rămâne de reglementat pe partea legislativă influenta sociala, pe care biserica o face „numai” cu ajutorul statului.
Insa, acolo e o nebuloasă pentru oricine, tare as vrea sa-l vad pe cel care se hazardează sa spună ca se va face vreodată ceva bine, si sa argumenteze.
Sa nu fiu chiar pesimist pe linie 😛 , numai de la UE cred ca poate veni vreo reglementare legislativa, caz în care, de nevoie ar face și ei.
Asta, dacă BOR nu o să ajungă să formeze guvernul și majoritatea parlamentară, caz în care o să ne lingem pe bot de ele drepturi privind libertatea religioasă. Gen Iran.
La câtă… ce? :)) Pulime? Prostime?
Parca atragi de astea negative cu articole de astea : )
Ia uite, Gabriela Firea vrea after school-uri în biserici
Sa-mi bag picioarele… verdictul meu = nici o sansa
Îmi cam atrag rugăciuni negative, adevărul ăsta este. Nici nu am tupeul să spun că nu merit. Adică, dacă folosesc expresia „Chtulu, Puiu și Fantoma Străvezie” clar s-ar putea să rănesc niște superstiții… :))
Ce vrea firea nu este musai rău. Adică, dacă tot sunt spălați pe creier acei copii, măcar să aibă șansa de a se dumiri în mod organizat ce și cum e cu religia, cum a pățit și Richard Dawkins.
Cum sa nu fie rău, after school-ul începe sa devina obligatoriu, vrei nu vrei dacă te obliga la after school, care se va face în biserici, trebuie sa bagi obligatoriu si religie.
Pentru ce trebuie sa bage statul after school in biserici?
Sa facă bisericile pe partea lor ce adunari vor, dar exclus din programa scolara
În cazul acesta da, trebuiesc luate măsuri care să combată mizeria asta, de exemplu acționarea în contencios administrativ a deciziilor care impun așa ceva.