Este timpul pentru o Europă post-creștină

Creștinismul modern, fără doar și poate, a fost util, pe alocuri chiar benefic. Doar că într-o lume a diviziunilor de tot felul, este cazul să începem să înlăturăm diviziunile care ne separă.

Moralitatea, etica, cinstea și compasiunea există și în afara cadrului creștin, respectiv există – sub diverse forme – în toate religiile, precum există sub toate formele și în afara religiilor.

Da, creștinismul a fost bun, la fel cum Antichitatea a fost bună, la fel cum Epoca Bronzului a fost bună. Doar că și lor, și creștinismului, le-a cam trecut vremea.

Firește, imediat se vor găsi isterici care să țipe comunism/ bolșevism și altele, în timp ce patriarhului Daniel i-a dispărut dosarul de la Securitate, în timp ce dosarele clericilor au excepție de la a fi analizate de publicul larg și în timp ce un fost patriarh a spus că omul sovietic este omul creștin-ortodox

Este nevoie să trecem peste creștinism nu pentru că în unele situații nu ar mai fi util, ci pentru că avem și alte mijloace de a ajuta oamenii (ONG-uri și oameni simpli), deoarece în prezent doar 8% din bugetul BOR merge spre caritate, în timp ce restul de bani se cheltuie pe prostii, iar dacă un om crede că preoții au nevoie de bani, iar săracii de rugăciuni, este o parte din problemă.

De asemenea, ca să nu fiu acuzat în zadar, cred că este timpul pentru o lume post-religioasă, post-islamică și post-creștină, post-budistă, post-hinuduistă și post-ce-vreți-voi pentru că, iată, chinezii trimit musulmanii în lagărele de concentrare, buddhiștii interzic practica religioasă a altor culte, hinduiștii extermină musulmani…

Hai să îngropăm securea religiei și să începem să ne iubim între noi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.