Laura

Medicii din Belgia, ţară unde eutanasia în rândul oamenilor a fost legalizată în anul 2002, au decis să-i acorde unei tinere de 24 de ani dreptul la eutanasiere, deşi aceasta nu suferea de nicio boală gravă sau în stadiu terminal, aşa cum prevede legislaţia – cel puţin teoretic. În urma solicitării, motivată de recurenţa gândurilor suicidare, tânăra va primi o injecţie letală, într-un mediu controlat.

TOTB

Amu, cei de la TOTB spun în titlu că fata ar fi perfect sănătoasă după care, tot ei, precizează așa:

 1. “încă din copilărie, a fost bântuită de gânduri suicidare”;
 2. “la 21 de ani […] a devenit pacienta unei instituţii psihiatrice”;
 3. “a avut câteva tentative de a-şi lua viaţa”.

Care parte dintre cele de mai sus denotă o sănătate de invidiat? Din contră, mie mi se pare că abordarea din TOTB este rușinoasă, specifică României comuniste și post-comuniste, care nu putea accepta, nici trata, bolile psihice.

Pur și simplu, în România depresia nu este o boală. Nu poți să-ți iei foaie de boală pe motiv că ești deprimat sau că ai o altă boală psihică acută, nu cronică. Și ajungi să cedezi și să te internezi la nebuni. Pentru că, în România înapoiată mental (nu mintal), numai nebunii sunt internați la psihiatrie…

Din fericire, Belgia nu este o țară de alienați mintal, așa că:

Din cele peste o mie de persoane care au parte în Belgia de sinucidere asistată pe durata unui an, statisticile arată că circa 50-60 de cazuri sunt ale unor persoane cu suferinţe psihice. Alte cazuri similare au fost ale unei femei de 64 de ani, Godelieva De Troyer, care, deşi era sănătoasă din punct de vedere fizic, suferea de depresie, şi ale unei alte femei, de 44 de ani, care a cerut injecţia letală în urma unor suferinţe psihice provocate de psihiatrul care o trata de anorexie şi care a abuzat-o sexual. În Belgia, nu a fost înregistrat în cei 13 ani de când există legislaţia pro-eutanasie, niciun proces legat de abuz în virtutea acestei legi.

Deci cum? Chiar și dacă nu te doare nimic fizic, ci doar ți-s uzați neuronii, ai dreptul la o moarte decentă? Păi da, pentru că orice om, bolnav sau nu, are dreptul la demnitate, iar eutanasia este o formă de a oferi morții controlate o minimă demnitate.

Nu te arunci în fața metroului, ca să le îngreunezi viața bucureștenilor, nu te te arunci în fața trenului, ca să întârzie călătorii acolo unde au treabă, pur și simplu, mori în pat, ca un fel de somn, fără să-ți lași mațele pe afară și fără să sădești încă o cruce pe marginea drumului.

Mai mult decât atât, în Belgia, eutanasia nu are o limită de vârstă:

În 2013, Senatul belgian a aprobat şi eutanasia în cazul copiilor, cea mai liberală lege aprobată vreodată în lume, după cum notează publicaţia Tempi, mai ales pentru că nu impune o limită de vârstă minimă. Astfel, şi un copil de cinci ani poate solicita să fie eutanasiat, dacă se dovedeşte că suferă de o boală insuportabilă din punct de vedere fizic, dacă este într-o fază terminală a unei boli incurabile, dacă părinţii săi sunt de acord şi dacă o evaluare psihiatrică atestă că minorul are discernământul necesar pentru a face solicitarea privind eutanasierea.

De ce? Pentru că și copiii sunt ființe umane și au dreptul să fie tratați cu demnitate, au dreptul să moară cu demnitate, fără a cerși morfină sau alte paliative pe care bolile incurabile în fază terminală le impun.

Da, nu este nimic neobișnuit aici, nimic inuman, nimic indecent, nimic absurd. Moartea este o certitudine. Suferința nu ar trebui să fie, în schimb, nici certă, nici inevitabilă. Dacă este inevitabil ca un om să moară, are dreptul să ceară să fie scutit de suferința iminentă a bolii. Psihice sau nu.

Faptul că pe cei care comentează nu-i doare bila, nu este relevant. Suferința nu este doar fizică, moartea nu este doar o tragedie, iar omul – și dreptul său la demnitate! – trebuie să fie înainte de toate. De unde și titlul, Laura, care este numele unui om care suferă de o boală mintală incurabilă și care are dreptul să fie tratat cu demnitate.

Orice altceva este incorect și inadmisibil.

7 Comentarii

 1. Xtall 02 iulie 2015 la 10:33 - Raspunde

  […] a devenit pacienta unei instituţii psihiatrice
  Cand esti bolnav mintal nu se presupune ca nu esti in deplinătatea facultatilor sau nu ai toti boii acasa? 😀
  Nu mai retin unde (pe la Arhi parca povestea o tipa) cica nu e chiar fara durere, e groaznic, le iese pe gura si caca pe ei pana mor
  Uite ca am si gasit
  http://www.arhiblog.ro/moare-elvetia/

  • Robin Molnar 02 iulie 2015 la 10:39 - Raspunde

   1. Bolnav mintal nu presupune automat lipsa discernământului.
   2. Tehnica folosită nu este cea mai fericită, și nici expunerea. În mod normal, de la medicație, sfincterul se relaxează, nu e nimic anormal. Cât despre durere, am reticențe în a crede asta, întrucât anulează fix prima condiție a conservării condiției umane.

   Pe de altă parte, sunt multe tehnici de moarte asistată, așa că nu exclud nimic.

   • Xtall 02 iulie 2015 la 10:44 - Raspunde

    In fine, eu nu comentez decizia cuiva de a se sinucide
    Dar le-as face obigatoriu publice, daca tot e in cunostinta de cauza sa stie foarte bine cu ce au de aface

    • Robin Molnar 02 iulie 2015 la 11:22 - Raspunde

     Ce-ai face obligatoriu publice?

     • Xtall 02 iulie 2015 la 12:38 -

      Procesele de sinucidere
      La fel de bine pot sa scot in vanzare si pachete de sinucidere la farmacii pe baza unui certificat de intergritate mintale.
      Daca doar atat ca conteaza 🙂 de ce sa fie altii complice, s-o faca singur
      Se poate face si un loc destinat publicului – pe aici se arunca cap fara nici o problema, garantat nu va salveaza nimeni.

     • Xtall 02 iulie 2015 la 12:59 -

      Te intreb si eu, nah. 🙂
      Te-ai simți vinovat dacă dacă ti-ai da girul sa se facă asa ceva?
      Ti-ai da girul pentru asa ceva?
      Ca nu nici o diferenta dintre cea asistata, ti se ofera niste metode sa mori.
      Ba chiar se poti gasi mult mai multe metode in partea neasistata pentru a muri mai iute si nu pati nimeni altcineva nimic

 2. Malin 03 iulie 2015 la 11:52 - Raspunde

  In Romania daca suferi de o boala psihica nu esti bolnav, ci doar nebun 😀

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.