Mircea Aron (președintele CSM), despre scandalul cu Antena 3

Via Ondine Gherguț:

Președintele CSM, Mircea Aron, ne-a făcut o surpriză plăcută: i-a taxat pe politicieni, inclusiv pe președintele țării, pt că au fost împotriva executării unei hotărâri judecătorești, apărând bunurile – 60 milioane de euro! – furate de VOICULESCU din patrimoniul public!

Redau textul:

“PRECIZĂRI privind poziţia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii faţă de escaladarea dezbaterii publice legate de punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti

Având în vedere recentele demersuri ale puterii legislative, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor de vârf ai puterii executive, respectiv Preşedintele şi Prim ministrul României, privind acţiunea, amplu prezentată şi comentată mediatic, a punerii în executare, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a hotărârii judecătoreşti pronunţate în dosarul cunoscut publicului sub denumirea „dosarul ICA”,

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte – respectând simpatizanţii sau partizanii persoanei executate şi fără a atenta la libertatea de exprimare a oricărei persoane sau a presei – câteva prevederi ale Constituţiei României:

„Art.1 (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

“Art. 16 – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

“ Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.”

“Art. 124 – Înfăptuirea justiţiei
(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.
(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.”

“Art. 129 – Folosirea căilor de atac
Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.”

Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim – ministrul României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal – şi anume executarea hotărârii judecătoreşti.

Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea faţă de exprimarea publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie propriu – zis şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de matură asumare a logicii democratice şi a echilibrului puterilor în stat.

Mă întristează faptul că oamenii în continuare nu înțeleg principiul separației puterilor în stat. Mă întristează faptul că oamenii în continuare nu înțeleg principiul separației puterilor în stat. Mă întristează faptul că oamenii în continuare nu înțeleg principiul separației puterilor în stat. Mă întristează faptul că oamenii în continuare nu înțeleg principiul separației puterilor în stat. Mă întristează faptul că oamenii în continuare nu înțeleg principiul separației puterilor în stat. Mă întristează faptul că oamenii în continuare nu înțeleg principiul separației puterilor în stat.

tl; dr

În România funcționează principiul iluminist al separării puterilor în stat, și anume: puterea legislativă (parlamentul), puterea executivă (și anume guvernul) și puterea judecătorească. Fiecare dintre cele trei puteri este independentă de celelalte două.

Astfel, acțiunile întreprinse de senat (putere legislativă) și guvern/ președinte/ avocatul poporului (putere executivă) reprezintă un atac la independența puterii judecătorești, deci un atac la însăși natura perenă a statului român.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.